DR BÖHM Jag möter ofta det här problemet. Du har rätt i att böcker inte löser allt! Sympatiska, attraktiva kvinnor som inte träffar någon att dela livet med. Det kan tyckas som ett mysterium, men det verkar bestå av olika beståndsdelar, där du självkritiskt behöver kolla vad som kan gälla dig, och vad du kan förändra.

Du behöver hitta mötesplatser, där folk som du tror att du har något gemensamt med brukar träffas – föreningar, intresseområden och så vidare. Men det förutsätter att du förhåller dig öppen och tar initiativ! Många som levt som singlar ett tag blir vana vid att hålla sig för sig själva eller invänta andras initiativ. Vill du träffa en ny väninna eller en man som eventuellt kan bli något mer? Det behöver du ju inte bestämma, men om du nätdejtar, blir det ju nödvändigt att specificera.

Om du berättar för dina väninnor – vilket låter som en bra idé – behöver du också säga vad eller vem det är du saknar. Om dina väninnor är engagerade, kanske de skakar fram en bror, kusin eller frånskild bekant, som de tror att du skulle kunna gå ihop med. Men då måste du förhålla dig öppen.

Allt det här låter som självklarheter, men jag tror det avgörande är att du öppet visar för de närmaste väninnorna och din dotter hur du känner dig, så att du inte låtsas genom att spela tapper!