FRÅGA Jag har en dotter som är hos mig två helger i månaden samt på lov. Hon är i en jobbig fas, kanske helt naturligt vid 16–17.

Barnets mor har en ny relation, som flyttat in. Det har påverkat dottern negativt. Hon äter inte med dem, är till stor del på sitt rum. Vi har försökt få henne att tala med någon externt, men det föll inte väl ut.

Hon fungerar bra socialt utanför hemmet. Jag kan inte inkräkta på min före detta hustru. Ska vi vänta på att den jobbiga åldern ebbar ut? Mtt ex och jag har efter lång tid börjat prata om vår dotter, men jag oroar mig över att hon tar sin nye man i försvar. Vad kan jag göra?

Mvh A

DR BÖHM Du säger att du inte kan ”inkräkta” på din före detta fru. Hur menar du då? Att du inte kan lägga dig i, hur de gör i sitt hem? Nej, det kanske du inte kan, men om ni efter lång tid börjat prata, kan du undra hur dottern har det sedan den nye mannen flyttat in. Om ditt ex då säger att allt är bra, eller tillräckligt bra, kan du ta upp att du hört (från dottern?) att hon inte äter med dem och att hon mest är på sitt rum. Hur ser mamman på det?
   Du kan också fråga dottern om hon vill ha din hjälp att prata med mamman och hennes nya relation. Ibland vill tonåringar också ha en vuxens hjälp att föra sin talan.

Det där med att hon är i en ”jobbig fas” kanske man kan ta med en nypa salt. En skilsmässa är oerhört påfrestande för de flesta barn och tonåringar. Jag tror därför inte att ni ska vänta på att hennes ”jobbiga ålder” ska ebba ut. Tvärtom tycker jag att du ska ta problemet offensivt: prata med din före detta hustru och med dottern om att föra hennes talan inför mamman och hennes nye man.