Fråga: Är jag ”knäpp”? Jag är fruktansvärt avundsjuk på en kvinna på mitt jobb.

Hon är drygt tio år yngre och har i mina ögon allt. Hon är duktig på sitt jobb, ser bra ut, verkar ha en fantastisk familj (man och två barn). Hon är omtyckt av alla och favoriseras av chefen. Hon ÄR bra, men jag stör mig också på att hon tar så stor plats och alltid har en massa roliga historier att berätta. Och jag är så avundsjuk.

Själv är jag för tjock. Skild (med ett barn). Känner mig allmänt klumpig bredvid min kollega. Hur ska jag förhålla mig till henne? Det har nästan blivit en fixering. Jag är väldigt intresserad av allt som rör henne. Hon vet knappt vad mitt barn heter – jag vet allt om hennes liv… Snälla, hjälp mig!

T.S.

Svar: Du är inte knäpp, men något hos henne triggar din avund och din dåliga självkänsla. Det finns säkert en historia bakom det här i ditt liv, något som hänt långt innan kvinnan på ditt jobb trädde in på scenen.

Något som fått dig att känna dig mindre värd, så att du måste lämna plats för någon som breder ut sig. Avund är påfrestande att känna, som om den andra har allt och man själv ingenting. Det finns bara en plats, som den andra lagt beslag på. Då ser man inte klart. Som den andras dåliga sidor – att hon inte lyssnar, att hon ”roffar åt sig” och tar plats.

Och sina egna goda sidor? Du beskriver bara problem med dig. Tjock, skild, klumpig, fixerad. Kanske gäller avunden det du föreställer dig att hon har, mer än det hon verkligen har?

Hur vore det att försöka lära känna henne, så får du en mer realistisk bild av henne och en mindre dyster bild av dig själv. Men dessutom tror jag att du skulle kunna utforska, och bearbeta, din egen avunds historia.
Tomas Böhm