SVAR: När man är mitt uppe i ett tumult av hat, fula tillmälen och bråkighet är det svårt att tänka sig att det handlar om frigörelse – kanske särskilt svårt att förstå för din dotter, men möjligen också för dig. Men det är ändå en rätt säker gissning.

Hennes pappa är mer på avstånd, hon kan reglera relationen själv och hålla honom kvar som någon hon ser upp till. Men du har antagligen varit den nära och täta personen för henne, och då behöver hon ta i så hon nästan spricker för att ta ut avståndet till dig och bli en avskild person själv.

Det kanske finns goda skäl till att hon flyttar till honom, inte minst för att frigöra sig, se att hon kan fatta beslut själv, behöva vila sig från sitt dåliga samvete gentemot dig. Ni kanske kan bli vänner först när hon märker att du respekterar hennes beslut. Det är nog inget misslyckande. Visserligen kan det vara skönt att slippa allt bråk, men det är inte därför hon ska flytta.

Du kan ju prata med henne om att hon verkar behöva se mest negativa saker hos dig just nu, och att det kanske är lättare för henne (!!) om hon får ta ut avståndet till dig ett tag. Kanske hon inte ens behöver flytta till pappa, utan vara mer hos honom för att pröva hur det känns. Och att försäkra henne om att hon alltid är välkommen tillbaka, eftersom du fortsätter vara hennes mamma.

Tomas Böhm