FRÅGA: Hej doktorn! Mitt problem är att jag länge vetat att jag vill skilja mig från min man. Men jag vet inte hur jag ska säga det till honom. Han lyckas alltid prata mig ”ur” saker. Han får därför nästan alltid sin vilja igenom. Jag kan erkänna att jag är rätt vag också i hur jag uttrycker mig…

Jag har länge tänkt säga till honom att jag inte längre älskar honom och vill lämna honom, men är rädd att han ska övertala mig att stanna kvar. Det kanske låter konstigt i dina öron. Men han är väldigt bra på att manipulera människor. Jag har i hela vårt gemensamma liv blivit manipulerad.

Kan jag skicka ett brev till honom? Är det fel? Vill inte bli avbruten när jag förklarar varför jag inte längre vill leva med honom.
Vänlig hälsning Christina 

Förstora Psykoanalytiker Tomas Böhm. Psykoanalytiker Tomas Böhm.

SVAR: Det skulle kunna vara så att du är tveksam till om du vill skilja dig, och att det är därför han kan övertala dig att stanna kvar. Men det låter inte så. Det handlar snarare om din vaghet och svårighet att försvara dig mot människor som vill manipulera och dominera (?) dig.

Jag antar att du har känt dig manipulerad även i ditt liv före honom och då kan du ha utvecklat en sida i din personlighet, där du kör över dig själv och lyder andra i stället. Du behöver alltså hitta ett sätt att sätta ner foten. Det är ditt liv det gäller och det kan bara du uttala dig om. Ingen vet bättre än du hur du vill ha det.

Det är klart att du kan skicka ett brev, men sedan kanske du ändå behöver förklara och försvara vad du skrivit. Möjligen kan det vara bättre att ha med en stödperson som är på din sida, och som han kan ha respekt för också. Det kan ge dig mod att säga att du inte vill bli avbruten i det du tänker säga. Och att du kan behålla tanken att ni vill olika saker: han vill att du ska vara kvar, men du vill skiljas. Men den enkla sanningen är att om man är ihop, måste båda vilja det. Och eftersom ni är oeniga, går det inte längre.
  
Fundera mer kring din vaghet och svårighet att försvara dig, så att du hittar tillbaka till den punkt i ditt liv, där du inte hade börjat köra över dig själv. Den kraften behövs nu!