FRÅGA
Min partner och jag har länge haft samlevnadsproblem, gått i familjerådgivning men där har jag känt mig oförstådd och förvirrad. Han tycker att jag har samarbetssvårigheter och vägrar se sin del. Jag har känt det som om jag tittar in i ett mörkt rum och inte kan tolka vad som finns där inne. Tills plötsligt en dag någon slängde ur sig ”jamen din man är ju Asperger!” En för mig rätt ny och obekant diagnos.

Ju mer jag läste på, desto mer kände jag igen honom och våra problem. Det blir så fel när familjerådgivarna inte verkar se denna ojämlikhet vi har mellan oss. Han har högst troligt ett handikapp som jag behöver förhålla mig till, både för min egen skull och för hans. Var kan man få sådan hjälp? Jag känner en stigande irritation, frustration – ja, elakhet, som ger mig enorma skuldkänslor. Man slår inte en handikappad! Samtidigt är han en frisk person med fria val som borde ta ansvar för sitt liv, eller?
Förvirrad

SVAR: Det kan verka förvirrande. En person med Aspbergers syndrom ser ju inte annorlunda ut än någon annan, men de uppfattas ofta som omogna eller ouppfostrade, vilket beror på att de har nedsatt förmåga till socialt samspel, sämre föreställningsförmåga och andra beteendestörningar.

Antagligen har familjerådgivarna missat det här också, vilket är lätt att göra, eftersom det kan likna en störig, trotsig person med psykologiska skäl till sin aggresiva hållning.

Jag tror att ni skulle ha hjälp av att få en eventuell diagnos bekräftad från en psykiatrisk mottagning. Då kan ni också diskutera hur ni ska förhålla er till varandra och hur du ska förhålla dig till honom och hans eventuella diagnos.

Dr Böhm