FRÅGA: Jag bor sedan några år ihop med en underbar man. Det enda problemet är hans exfru. Tyvärr måste vi ha med henne att göra då min man har en dotter i övre tonåren som bor hos oss varannan vecka. Exet ringer mig och tjafsar om småsaker, lägger sig i hur vi sköter dottern, och snackar skit om min mans föräldrar med mig! Jag försöker vara neutral, vill ju inte stöta mig med henne eller mina svärföräldrar. Hur ska jag förhålla mig? 
Trötter

SVAR: Ni kan bestämma att alla hennes synpunkter om dottern går direkt till din sambo. I så fall får du säga henne det, eller din sambo får meddela henne att du är urkopplad från frågor om dottern.

Om hon ändå försöker prata med dig om dottern eller om dina nya svärföräldrar, får du säga: ”Det kan du väl förstå att jag inte kan prata kritiskt med dig om mina nya svärföräldrar! Hur skulle det se ut?”

Du kan inte undvika att ’stöta dig’ med henne i den meningen att du måste sätta upp en gräns, vänligt, men bestämt. Gränssättning är en neutral hållning, snarare än att ducka.

Tomas Böhm