Efter galakvällens midnattsdans, fortsatte dagen därefter med inspirerande föreläsningar om allt från stora globala frågor, via insiktsfulla föreläsningar om sjukdomar men också om de små späda bladen som kan göra gott. Följ med på ett galasvep!

Här finns alla vinnarna i Årets mappie 2016!

Se filmerna från festen!

Förstora

Ett skepp ska komma lastat med alla dessa förväntansfulla M-läsare!

Förstora

I avgångshallen laddade vännerna Britt-Marie Sandén, Catharina Ek, Monica Juvander, Nina Grönlund och Victoria Grönlund.

Förstora

Programmet närstuderas. Massor av tider att hålla reda på – från smörgåsbord till galashow, föreläsningar och boksignering.

Förstora

Samarbetspartnern Eucerin ordnade en uppskattad tävling i avgångshallen.

Förstora

Fråga mig! Två M-hjälpredor kan svaren på det mesta och har fjäderboorna och goodie-bagarna redo.

Förstora

Våra matroser hälsar gästerna att gå ombord på röda mattan!

Förstora

Dubbla kaptener är lika med dubbelt så kul! 

Förstora

Idel glada miner vid goodiebag-utdelningen. Och så bra den blir som strandväska snart!

Förstora

Alla fick mat, en smidig historia med mängder av rätter från sillar och laxar till kallskuret och ostbrickor via varmrätter och slutligen ett generöst efterrättsbord. Och vinet kom ur en kran!

Förstora

Kvällens värdinna Åsa Lundegård har redan hunnit vänja sig vid sin nya roll som M:s ansikte utåt. På scenen gjorde hon entré i en av Amelias avlagda galastasser (som några kanske såg Björn Kjellman i häromåret). Men Åsa krånglade sig ur den och tog scenen i anspråk i sin egen, röda galadress.  

Förstora

Kvällens mångkunniga konferencier delade generöst med sig av både gester, minser, humor och galna upptåg på scenen. Hon fick också upp förre statsministern Fredrik Reinfeldt i en bejublad sketch … 

Förstora

… för att en stund senare dyka upp i en ny outfit för att dra vinnaren till kvällens andra storvinst (efter Årets Mappie själv alltså …) – resan för två till Aruba. Stolt prisutdelare vid Pias sida är Lillemor Lagerfeldt Gelhaar från Aruba Sverige.

Förstora

… och vinnare blev Barbro Bouvin!

Förstora

Och in på scenen med härlig energi kom Afro-Dite – det vill säga Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Jessica Folcker. 

Förstora

Efter galakvällens glitter och glamour fick förre statsministern Fredrik Reindfeld oss att samla tankarna och ägna en stunds eftertanke åt de förändringar som världen står inför. Om gårdagskvällen konstaterade han att kände det som att befinna sig på en plats ”där jag egentligen inte hade tillträde”. Nåväl – han verkade ha hämtat sig och talade om olika förändringar som mänskligheten står inför; tekniska, demografiska och geopolitiska. I dag är vi 7,3 miljarder människor. Redan om 80 år räknar FN med att vi passerar 11 miljarder. Och ålderskurvan pekar uppåt, berättade han. 

Förstora

En gripande berättelse om ett barn som minns sin mammas varma händer om huvudet. En mamma som sedan försvann in i sin egen alkoholsjukdom. Alex Schulmans hemlighet är inte längre hans egen tunga börda. 

Förstora

Väskor, böcker, M-klänningen och annat smått och gott fanns till försäljning. Extra omtyckt är vår rosa poncho som många ville nypa i. 

Förstora

Fredrik Reinfeldt singerade sin senaste bok, Nya livet – Om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma igång vid 25. 

Förstora

Anette Haapanen, Gudrun Gimåker, Lena Pantzar och Gunnel Porsander (skrivandes) anmäler sig till Glada Hudik-teaterns nya föreställning Trollkarlen från Oz, som är på turné i maj. Bakom till höger köar Inger Tobell och Inger Turstam att få byta ett par ord med Pär Johansson.

Förstora

M-läsarna Leonie Olsson och Benita Johannesson tar en kaffepaus.

Förstora

Författaren, gynekologen och cancerpatienten Karin Wahlberg berättade om sin egen cancerresa och signerade boken Cancerland Tur & Retur, om livet som läkare och patient.

Förstora

Lisen Sundgrens mission är ät mera grönt! Och gärna små skott som finns i skog och mark. Efter flera kokböcker, kurser och örtavandringar har hon fått flera att bli sugna på att botanisera bland det vilda. Och säkert blev några sugna på att testa kirskål – en av de objudna – men ätbara – trädgårdsgästerna! 

Förstora

Britt-Marie Sandén och Catharina Ek i bokköpartagen.