KARIN HOOLE:
– Jag vill visa människor det äkta Sydafrika
 

Karin Hoole guidar M:s Sydafrika-resenärer. Det har hon gjort åtskilliga gånger nu eftersom det är en återkommande resa, en succé helt enkelt.

Karin kommer från Göteborg och krogvärlden. Efter många år som sommelier på stjärnkrog öppnade sig en ny möjlighet när sanktionerna mot Sydafrika stoppades 1998: hon skulle specialisera sig på sydafrikanska viner. Det var så hon hamnade i Kapstaden och blev kär, i dubbel bemärkelse.

Förstora När barnen var små ville Karin ha ett dagjobb och blev projektledare
i resebranschen. Hon utbildade sig till guide och på den vägen är det.

– Jag vill ge en djupare kunskap av detta mångkulturella land, även det som turister inte brukar se, och har hittat ett sätt som fungerar mycket bra.

Det unika med Karins guidning är att hon sedan många år driver
A Reaching hand, ett välgörenhetsarbete i kåkstäderna, och tar med sina resenärer in i områden som turister 
annars inte hittar till. Det är mycket uppskattat i M-gruppen, det vittnar utvärderingarna om. I år blir det besöket en söndag, vilket gläder Karin.

– M-resenärerna ska få åka hem till Victoria och hennes barn. Jag har känt henne i 20 år och har kunnat följa hennes väg från oerhörd fattigdom till ett eget hus. Hon har en kyrka i ett skjul där vi ska få uppleva en högmässa på en mix av xhosa och engelska samt gospel förstås. Det brukar vara tinnitusvarning på det, haha!

Nästa år blir Karin själv mappie. Hon har ingen 50-årsångest nu när hon sett så många svenska 50-plussare i Sydafrika.

– Mer intresserade och öppensinnade människor får man leta efter! De är fulla av fysisk och psykisk energi, självständiga, bryr sig om sig själva och andra, och så vuxna att de tillåter sig att visa både sårbarhet och styrkor. Vem vill inte bli sån?

– Och så öppnar de gärna plånboken! Mer än andra grupper.

Numera bor familjen Hoole i Kalifornien men Karins hjärta är i Sydafrika. Hon fortsätter guida och driva Reaching hand. När hon får välja semestermål blir det …

– Södra Afrika förstås!

Vi reser till Sydafrika i mars 2018, läs mer här.


 

HANNA ASP:
– Kuba är mitt karibiska paradis!

Då: Dansös som for till Spanien för att lära sig flamenco.
Nu: Guide, som gärna lär resenärerna att dansa salsa!

– Jag visste inte att guide fanns som yrke, men i Spanien fick jag möjlighet att pröva och hittade världens roligaste jobb, säger Hanna Asp.

Guidekarriären började i Spanien med charterturister, sen blev det Marocko, Egypten och Jordanien, dit Hanna flyttade, ”Jordanien är min lilla bebis”. Därefter Latinamerika: Mexiko, Peru och framför allt Kuba, där hon bott de senaste fyra åren och guidar många svenskar. Turismen har så gott som dubblerats varje år sen hon kom dit. Varför?

– Jag tror att det är en kombination. Kuba är ett karibiskt paradis med vita stränder och

Förstora

 ljumma nätter, till det kommer musiken, dansen och glädjen. Det är också ett hållbart samhälle och en så kallad blå zon där människor kan bli mycket gamla. 

– Och inte minst, Kuba är ett land med en mycket intressant historia.

Hanna älskar att berätta den, förklara och visa. Och gärna för M-magasins läsare som hon har märkt är nyfikna och vill ha ut så mycket som möjligt av sin resa.

– Jämfört med unga småbarnsföräldrar är de pigga, de är positiva, resvana och störtsköna. Och det blir snabbt en go stämning i M-grupperna. Skratten brukar vara många.

För Hanna är det också viktigt att förmedla sina kubanska vänners röst och hur de ser på sitt land.

– De, och även min sambo och hans föräldrar, är stolta över sitt land och tror att många har en skev bild. 

På sommrarna återvänder den 37-åriga göteborgskan till Sverige för att guida amerikaner här och i Norge. Hon talar sex språk: svenska, förstås, danska (tack vare en dansk pojkvän en gång i tiden), norska, engelska, spanska och lite arabiska.

– Jag brukar drömma på det språk som gäller just då. Konstigt nog drömde jag på arabiska under mina år i Mellanöstern. Min drömvärld anpassade sig efter den lilla arabiska jag hade i mitt språkförråd.

Vi reser till Kuba i mars 2018, läs mer här!


 

Förstora

PETER WIK:
– Det är fantastiskt att skapa minnen med läsarna!

M-magasins historia med Peter Wik började i Monets trädgård i Paris.

– Ett idealiskt upplägg! Mor- och farföräldrar som vill göra en minnesvärd resa med sina barnbarn och förmedla kunskap till dem. 

Nu går barnbarnsresorna till London i stället, sedan Harry Potters studio öppnade, oftast direkt efter skolavslutningarna och före semestrarna – till föräldrarnas glädje. På programmet står bland mycket annat musikalen Lejonkungen och British museum; Peter guidar en timme och sedan får farmor/mormor och barnbarn en halvtimme på egen hand – med uppgifter.

– Det måste vara lek i lärandet, säger före detta magistern, som har kommit att bli M-resornas mest anlitade guide.

Och numera går barnbarnsresorna också till ”filmstaden” New York, som Peter är väl bekant med.

När han slutade att undervisa och fortsatte han restaurangchef på fina hotell i Peking, Hongkong, Tokyo … Och i Tokyo har han nu varit ett hundratal gånger, varav fyra med M. Och är fortfarande passionerat intresserad av stadens historia och kultur.

För 20 år sedan startade Peter resebyrån Relasian med fokus på Asien, och det är Relasian som nu paketerar M:s resor med Peter som guide.

I november åker han dock i motsatt riktning med M, till Rio de Janeiro i Brasilien. Och nästa år till Argentina och Patagonien.

– Först sambaskola, sen tango!

Vad drivs han av?

– Ja, det undrade jag också när jag vandrade med hundra M-läsare till Machu Picchu på hög höjd. Men svaret är enkelt: Det är ett fantastiskt fint uppdrag att guida och skapa minnen för livet för människor.

Att få göra det med M-magasins läsare är ”jättefint”, säger han. Han gillar den inkluderande atmosfären.

– Det finns en ”nu ger vi järnet”-känsla i M-grupperna, ”nu är jag här och jag vill göra allt”, liksom. Det är människor som har varit med och har ett bagage, ur det frigörs energi, de sprudlar av positiva känslor.

När Peter Wik inte sitter på ett flygplan till något guidningsuppdrag, tittar han på nya destinationer på sin semester. Senast Burma. Eller så är han i Paris, där han har sitt andra hem.

Peter åker till New York på barnbarnsresa i mars 2018, läs mer här!