Två tips för tårtbaket

1. Ta fram de kylskåpskalla produkterna i god tid så att de blir rumstempererade.

2. Googla på ”marsipanblommor” så får du tips och inspiration till vackra blommor – enkla eller mer avancerade.

Pernilla Kamras gjorde M:s omslagstårta

Förstora
Ateljé Tårtan på Riddargatan 51 i Stockholm är Pernilla Kamras andra hem sedan 28 år. Där har det skapats ätbara drakar, kameror, bilar, mössor, väskor och många andra fantasifulla tårtor genom åren. Hennes bakverk görs alltid på äkta råvaror som smör, ägg och grädde, närodlat så långt det går. 

Och så här såg hennes maffiga trevåningstårta ut på vårt jubilemumsomslag!

Förstora

Gör gärna tårtan dagen före. Färga marsipanblommorna i vackra pasteller och gör pistiller i kristyr och doppa i socker. Eller ta en genväg med färdiga tårtbottnar och färdigköpt ”tårtlock” av marsipan, och färdiga dekorationer. 

1 tårta, ca 12 bitar

Tårtbotten

• 4 små ägg (ca 200 g)
• 2 dl strösocker
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl potatismjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 msk vanilj--socker

Fläder-, citron- och vit chokladmousse

• 3 gelatinblad
• 5 dl vispgrädde
• 5 äggulor
• 1/2 dl strösocker
• 50 g vit choklad av kvalitet
• 1/2 dl pressad citronjuice
• 1 dl konc fläderblomssaft
• 300–400 g färska hallon

Dekoration

• 3 dl vispad grädde
• 400–500 g marsipan av bästa kvalitet + florsocker
• karamellfärg eller fruktsaft

GÖR SÅ HÄR

1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant (springform), cirka 22 cm i diameter.

2. Vispa äggen med sockret pösiga.

3. Blanda och sikta de övriga ingredienserna, rör försiktigt ner i äggvispet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter.

4. Vänd tårtbotten uppoch- ned på ett bakplåtspapper, låt svalna helt. 

5. Mousse: Lägg gelatin-bladen i kallt vatten.

6. Vispa grädden, ställ i kylen.

7. Vispa äggulor och socker över vattenbad tills de tjocknar och sockret smält. Ta bort från vattenbadet och fortsätt vispa tills det svalnat och är vitt och fluffigt.

8. Smält den vita chokladen i en mikro – passa så den inte bränns. 

9. Smält gelatinet i någon matsked varmt vatten i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör slätt, tillsätt citron- och flädersaft. Blanda väl. Värm försiktigt om det blir klumpar. 

10. Blanda grädden och äggvispet. Vispa försiktigt ner gelatinblandningen, blanda väl.

11. Dela tårtbottnen i tre lika tjocka delar. Lägg i mittenbiten av den delade tårtbottnen i den rengjorda springformen. Häll på hälften av moussen och lägg i färska hallon. Gör nästa lager likadant. Lägg sista tårtbottnen överst. Täck med gladpack och låt stelna i kyl, helst över natten så att tårtbottnarna hinner ”gifta” sig med moussen.

12. Vid servering: Ta ut tårtan ur kylen. Skär med kniv runt kanten på ringen, lyft upp den. Lägg ett tårtfat på tårtan, vänd försiktigt allt uppochner. Ta bort botten på springformen.

13. Stryk grädde på och runt om tårtan.

14. Kavla ut marsipanen, ca 2 mm, på bakbord med lite florsocker. Täck tårtan med marsipanen. Skär försiktigt bort överflödig marsipan. Ställ i kylen.

15. Färga marsipan, gör blommor, dekorera tårtan.