Förstora

 

 

 

 

 

 

 

 

4 portioner

Till blinier:
2 ägg
25 g jäst
5 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör + ev till stekning

Till mandelriska med dill:

8 dl färska sillkremlor och 1 mandelriska
2 msk smör
1 rödlök, finhackad
2 dl crème fraiche
1 knippe dill, hackad
salt, peppar

Till servering:
1 rödlök i tunna ringar
dill
citronskivor

Gör så här: Knäck äggen och separera gulorna från vitorna. Rör ut jästen i fingervarm mjölk. Vispa i bovete- och vetemjöl lite i taget. Vispa så smeten är slät och utan klumpar. Tillsätt salt och äggulor.
Låt smeten stå 1 timme i rumsvärme, övertäckt.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner smöret och äggvitan precis före gräddning. Grädda blinierna på båda sidor i plättlagg på medelstark värme, ev med lite smör. Eller klicka ut smeten i tre till fyra blinier i en stekpanna.

Förstora Skär svampen i små tärningar. Lägg i en kastrull och låt svampen koka i sitt eget spad tills vätskan kokat in. Tillsätt smöret och stek svampen tillsammans med hälften av rödlöken. Tillsätt crème fraiche och koka ihop under omrörning. Rör ner dill och resten av löken, smaka av med salt och peppar.

Servera blinierna med rödlök, dill och citronskivor.

Drick till:
Wanted Champagne Brut (7540), höstdoftande champagne för 299 kr.