Detta är Årets Mappie

Årets Mappie grundades 2006 och är M-magasins utmärkelse för kvinnnliga företrädare 50+.
Mappie står för Mature Affluent Pioneering People. Översatt till svenska blir det Mogna Attraktiva Pionjärer.

Tidigare års vinnare
2006
Maud Olofsson

2007
Stina Dabrowski

2008
Årets Mappie: Margot Wallström
Bäst Klädda: Drottning Silvia
Kultur: Lill Lindfors
Vardagshjälte: Christina Doctare

2009
Årets Mappie: Elisabeth Höglund
Makt: Marie-Louise Ekman
Stil: Lena Adelsohn Liljeroth
Kultur: Kjerstin Dellert
Opinion: Alexandra Charles
Hjälte: Petra Wadström

2010
Årets Mappie: Carin Götblad
Makt: Eva Hamilton
Stil: Efva Attling
Kultur: Marie Göranzon
Opinion: Gudrun Schyman
Hjälte: Ing-Marie Hägglund
Utländska: H.M. Drottning Margrethe av Danmark

2011
Årets Mappie: Kikki Danielsson
Makt: Inga-Britt Ahlenius
Stil: Gudrun Sjödén
Kultur: Pernilla August
Utländska: Dame Helen Mirren
Vardagshjälte: Birgitta Notlöf

2012
Årets Mappie: Carin Mannheimer
Makt: Annelie Nordström
Stil: Marianne Bernadotte
Kultur: Maud Nycander & Kristina Lindström
Utländska: Aung San Suu Kyi
Vardaghjälte: My Skarsgård
Hedersmappie: Christer Lindarw

2013
Årets Mappie: Marie Ledin
Makt: Antje Jackelén
Stil: Ylwa Westerberg
Kultur: Katarina Ewerlöf
Internationella: Angela Merkel
Vardagshjälte: Ethel Dahlman
Hedersmappie: Denis Mukwege

2014
Årets Mappie: Suzanne Axell och Gunilla Hesselgren
Makt: Ann-Sofi Lodin
Stil: Ewa Fröling
Kultur: Birgitta Rasmusson
Internatiolla: Angélique Kidjo
Vardagshjälte: Mahin Alipour
Hedersmappie: Nils-Olof Bengtsson

Delad gjädje är dubbel glädje, sägs det. Och det stämmer med Årets Mappie som är ett radarpar: Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren, vilka har axlat SVT:s succéprogram Fråga doktorn i tolv år. De nästan bubblar över av tacksamhet och glädje när vi når dem med beskedet att ni M-läsare röstat fram just dem. Gunilla har stängt dörren till sitt rum på Kils vårdcentral och tänt den röda upp-tagetlampan. Suzanne har en tepaus hemma i Stockholm.

– Det var ju en höjdare att bli nominerad så att vinna är helt otroligt och ett fantastiskt kvitto på vårt arbete. Jag har brunnit för att ta ner hälsa och medicin på jorden, ge verktyg till människor så att de lättare kan ta hand om sig själva, säger Gunilla.

– Jag är rörd och stolt, trodde inte vi hade en chans i världen. Att män--ni-skor kan ta till sig några i ett tv-program på det här sättet är helt otroligt. Det är ett högt betyg när det finns så många kanaler och internet, det är ju inte precis som på Hylands tid. Och i den här branschen är det inte självklart att få positiva dunkar i ryggen, säger Suzanne. 

Varje måndag klockan 18.15 i SVT1 bänkar sig hundratusentals svenskar för att se när Gunilla och Suzanne besvarar tittarnas frågor om hälsa. Tittarsiffran ligger ofta på en miljon! Och över tusen brev och mejl kommer till redaktionen varje månad, från 8–108-åringar, från kvinnor och män – de är själva grunden för programmet. Gunilla Hasselgren sållar från sitt hörn i Karlstad och benar ut ämnen. Suzanne Axell gör journalistik av dem.

De osjungna vardagshjältarna i det här landet är de verkliga hjältarna, tycker Suzanne, som för åtta år sedan låg i badkaret och funderade: Skulle man kunna dela ut ett slags uppmuntringspris? Så föddes Veckans gladis, och hon minns särskilt en som fick gladisen, då ett muntert tillrop i programmet och ett badlakan.

– Han hette Börje och var 80+. Han skrev att livet var pest och pina, att han skulle sluta segla och ta upp sin båt för gott. Men i och med tv-programmet fick han kontakt med gamla fjällor, lumpar- och seglarkompisar. Vi förändade hans liv.

Med stigande ålder har Suzanne Axell blivit bättre på att tänka på sig själv lite mer; hon vill så väl. När hennes bästis dog i cancer i 30-årsåldern lovade hon sig att ta tillvara dagarna hon får.

– I dag är jag högst medveten om att livet har en början och ett slut.

Gunilla Hasselgren är mitt inne i klimakteriet med vallningar och sömnproblem.

– Berikande, säger hon, nu förstår jag än mer hur man ska ta sig igenom det här.

Och frågor om östrogen och övergångsåldern är den allra vanligaste frågan: Hur ska man ställa sig till sömnproblem, sköra slemhinnor och depp?

– Jag brukar försöka förmedla att det kanske finns flera lösningar och inte bara en enda universalmetod. Motion till exempel är en fantastisk lösning.

Ja, hur sköter de själva om sig? Suzanne går mycket och simmar en gång i veckan med en barndomskamrat. Gunilla går ut med hunden på långpromenad varje dag och kör M:s träningsvideo hemmavid ibland.

2015 kan vi bland annat se fram emot livebesök av Marie Göranzon och Jan Malmsjö i tv-studion i Umeå i serien Livslång kärlek samt en del tunga reportage. Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren samlar ihop sig inför det stora 400:e jubileumsprogrammet i höst! Amelia Adamo kommer snart att göra ett längre reportage om damerna på plats i tv-studion. Och apropå Amelia.

– En gång i tiden jobbade jag på Aftonbladet och hade Amelia som chef. Jag hade varit där ett halvår när jag blev erbjuden fast anställning. Men jag längtade efter att göra radio och tackade faktiskt nej, berättar Suzanne.

Nu sammanstrålar de alltså igen. Och Suzanne och Gunilla hälsar unisont till alla M-magasins läsare: Ett enormt tack från oss! 


Övriga vinnare  

Förstora Årets Maktmappie: Ann-Sofi Lodin
Motivering: För att hon med ansvar för 50 000 anställda och 50 miljarder kronor är en av de största och minst kända makthavarna i Sverige. 

 


Förstora Årets Kultur-mappie: Birgitta Rasmusson
Motivering: För att hon har upphöjt sju sorters kakor till kultur. På kuppen blev hon landets bakdrottning, ny gayikon och fick nya generationer beundrare.


Förstora Årets Stilmappie: Ewa Fröhling
Motivering: För att hon i många år skapat sin egen stil i stället för att göra som modeexperterna säger. Hon är långt ifrån ängsligt klädd i svart och händer halsbanden på diagonalen.


Förstora Årets Hjältemappie: Mahin Alipour
Motivering: 
För att hon ideelt sprider feministiska nyheter till Iran, Syrien, Afghanistan, ja, hela världen, via satellit och Youtube varje vecka. Det som hon inte kunde göra i Iran, gör hon nu från en hemlig källare i Sverige.


Förstora Årets Internationella Mappie: Angélique Kidjo
Motivering: För hon står på de aftikanska flickornas sida – som Unicef-ambassadör, med egen skolstiftelse och stark röst i Bring back our girls-kampanjen. Och så är hon en artist av guds nåde.


Förstora Årets hedersmappie: Nils-Olof Bengtsson
Motivering: För att han kämpar för alla kvinnor med bröstcancer, oavsett ålder. Han är onkolog i Umeå, men rör sig över en stor del av norra Sverige – var helst patienter behöver honom. 

Tack till våra sponsorer:

Förstora