Black forest

Chokladbottnar, chokladkräm och körsbär i rom – en variant på en tysk Schwartzwälder kirschtorte.

8–10 bitar

Chokladbotten

50 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

en nypa salt

2 1/2 dl strösocker

1 stort ägg

1 1/2 dl mjölk

1 dl kokande vatten

mörk chokladganache

50 g mörk choklad (70%)

1/2 dl vispgrädde

Mascarponefrosting

250 g mascarponeost

2–2 1/2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

 

Fyllning

1/2 burk körsbär i rom (90 g)

 

Dekoration

färska körsbär

30 g smält och avsvalnad mörk choklad

 

Gör så här:

Chokladbotten

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i de smorda formarna.

5. Grädda bottnarna i 30–35 minuter. 

 

Mörk chokladganache

1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.

2. Värm försiktigt grädden i en kastrull tills den når kokpunkten. Häll grädden över chokladen och låt stå i någon minut innan du försiktigt rör om. Rör till en slät och glansig chokladkräm. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den är tillräckligt fast för att

kunna bredas ut på tårtan.

 

Mascarponefrosting

1. Blanda mascarpone och florsocker i en skål.

2. Vispa grädden hårt och rör ner den i mascarponeblandningen.

 

Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred först ut ett jämnt lager chokladganache över bottnen, sedan ett lager mascarponefrosting och till sist en tredjedel av de inlagda körsbären. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.

3. Bred ett tunt lager mascarponefrosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.

4. Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.

5. Häll den smälta chokladen på kanten runtom hela tårtan så att den rinner ner lite över sidan. Dekorera med färska körsbär.

Förstora

 

Morotstårta de luxe

Den älskade morotskakan – här med äppelmos och kokosflingor.

 8–10 bitar

Morotsbotten

150 g smör

3 stora ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl muscovadosocker (hårt packat i måttet)

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

250 g morötter

100 g valnötter

1 1/2 dl äppelmos

 

Cream cheesefrosting

100 g rumsvarmt osaltat smör

300 g philadelphiaost eller annan färskost

3 1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Dekoration

100 g kokosflingor

ev. tygblommor

 

Gör så här:

Morotsbotten

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter.

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.

5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och sikta sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten precis går ihop.

6. Skala och riv morötterna fint. Hacka nötterna. Vänd ner morötter, nötter och äppelmos i smeten. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna.

7. Grädda bottnarna i 40–45 minuter.

 

Cream cheesefrosting

1. Vispa smöret vitt. Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en jämn och tjock smet.

2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund om frostingen är för lös.

 

Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra tunnare bottnar.

2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.

3. Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan ut ett lager kokosflingor över frostingen. Tryck eventuellt till lite med handflatan så att kokosen fastnar. Dekorera med tygblommor eller något annat som du tycker är fint.