Efterlyses: Bra behåar till förlorade bröst

Måste protesbehåar vara så fula?!
Flera M-läsare har hört av sig till redaktionen med samma fråga. Vi gjorde en liten marknadsundersökning – med ganska klent resultat. ”Det här med bröstcancer är fortfarande skuldbelagt på något sätt”, säger designern Camilla Thulin.
Måste protesbehåar vara så fula?! Flera M-läsare har hört av sig till redaktionen med samma fråga. Vi gjorde en liten marknadsundersökning – med ganska klent resultat. ”Det här med bröstcancer är fortfarande skuldbelagt på något sätt”, säger designern Camilla Thulin.

M-prenumeranten Berit Meiselbach mejlade M-magasins Amelia Adamo:

”Jag efterlyser behåar som passar till bröstproteser. Jag vill känna mig fin även om jag bara har ett bröst. Lite färg och käcka modeller som också är bekväma är önskvärt.”

– Det är bara en månad sedan jag opererade mig, säger Berit senare i telefon.

– Jag har alltid varit intresserad av snygga underkläder. Jag är 62 år, jag känner mig inte som en tant, men modellerna som finns tycker jag är tantmodeller.

Det var 2003 som Camilla Thulin formgav den glamrosa korsetten till en bröstopererad kvinna och sedan dess har väldigt lite hänt, konstaterar kostymören själv.

– Man får inte ha en porrig behå om man har fått ena löken avskuren! Men det är väl då man verkligen skulle ha något supersnyggt. Det här med bröstcancer är fortfarande skuldbelagt på något sätt, säger Camilla Thulin.

– Allt som har med kvinnor och byst att göra är extremt laddat. Det kommer aldrig bli någon affärsverksamhet av det där. Den här målgruppen är en lätt mentalt illa tilltygad grupp som får dåligt samvete för att de tänker på sitt utseende.

Men Berit Meiselbach tänker inte ge sig. Hon bor i Östersund och där är utbudet litet, även om hon hittat en butik som kan skicka efter fler modeller och så scannar Berit nätet, men då är problemet att man inte kan prova förrän varan är hemskickad.

– Det jag saknar är att köpa något som är användbart och inte behöva hålla på att skicka tillbaka. Och lite fräcka färger! Andra kan också använda de här behåarna, det är inte nödvändigtvis bara för oss som har opererat bort brösten. Jag tycker det är läge att börja lägga fickor i alla behåar!

Pia Wahlman på företaget Amoena, som tillhandahåller både proteser, kläder och andra tillbehör till kvinnor som drabbats av bröstcancer, försäkrar även hon att ”vem som helst kan använda de här behåarna”.

– Man kan se det som en extra finess om man vill stoppa in annat, om man har liten byst eller asymmetrisk och vill stoppa in något på ena sidan. Samtidigt vill många ha halvkupor för man vill visa kullarna och våra behåar täcker hela bröstet, för att kunna täcka en hel protes. Sedan måste jag säga att är man opererad är det väldigt individuellt hur man ser ut.

En annan bröstcancerdrabbad läsare, Ingegerd Johansson i Klövsjö, blev brännskadad efter sin strålning och har därefter inte kunnat använda behå på ett år, hon ska bara ha bomull på överkroppen och har haft en gammal behå med lite elasta under bysten.

– Jag behöver tips på var man hittar bomullsbehåar, skriver hon i ett mejl till M.

Men specialanpassade bomullsbehåar har inte ens Amoena, säger Pia Wahlman.

– Det är också väldigt individuellt, det här med brännskador är inte jättevanligt. Det finns en del bomullsbehåar, men ofta inte i hundra procent bomull, det blir ingen elasticitet då.

Specialbehåar i bomull finns hos specialbutiken Eva Melke i Stockholm, som har två modeller i sitt sortiment, modellen Embrace finns i färgerna champagne och svart i ren bomull, ytterligare en modell är med stord andel bomull i materialet.  

Underklädesgiganten Triumph saknar helt protesbehåar i sortimentet, det är svårt att ha kedjeproduktion av sådana eftersom det finns så många olika sorters proteser, enligt företagets key account manager och inofficiella behåexpert Mia Wahlstedt, som även håller utbildningar för nyanställda om storlekar och passform.

– Men i 99 procent av fallen fungerar det lika bra med en vanlig behå, säger Mia Wahlstedt.

– Jag har själv träffat jättemånga kvinnor som opererat brösten. Det finns ingen universallösning, var sitter ärren? Sitter de så jag inte kan ha bygel? Ska det vara hög kupa så att ärret inte syns? Har de tagit en bit inåt armhålan funkar i stort sett vilken behå som helst. Det är bättre utan bygel, så att den inte skaver på ärrvävnaden, utan använd i stället en behå med bra kupform och se till att den sitter ordentligt runt ryggen så att protesen ligger kvar på plats.

Att varenda behåmodell skulle utrustas med en innerficka är en utopi, säger Mia Wahlstedt.

En annan stor kedja, Lindex, säljer både protesbehå från Swegmark och en av eget märke som bör ge bland andra Berit Meiselbach hopp.

– Den kommer i ett mer flärdigt uttryck i en fin spets, säger Madelene Ullbro, produktchef på Lindex underkläder, men tillägger precis som Amoena och Triumph att det är svårt att göra samtliga behåar med protesfunktion.

– Av våra vanliga behåar är en stor andel inte är tillräckligt täckande för att fungera som protesbehå. Men det är en bra idé och något vi tar med oss framöver när vi gör behåar där funktionen kan passa! 

M:s översikt av protesbehåar:

Från vänster till höger, övre raden:
Samira, stl 70 A–B, 75–90 A–D, Amoena, 395 kr.
Royce, stl A–DD, 75–90, Eva Melke, 370 kr.
Kea SB, stl 70 A, B, 75–90 A–D, Amoena, 475 kr.

Från vänster till höger, nedre raden:
Anita, stl A–D, 70–95, Eva Melke, 625 kr.
Lara, stl 70–90 A–C 75–90 AA–D, färg rose, Amoena, 395 kr.

Från vänster till höger, övre raden:
Theresia, stl 75B–85C, färg powder pink, Lindex, 199 kr.
Susa, stl A–D, 70–95, Eva Melke, 550 kr.

Från vänster till höger, nedre raden:
Lola, stl 75–90 B, C, Amoena, 795 kr.
Camille WB, stl 70–90 A–C, färg gold, 0880, Amoena, 895 kr.

Från vänster till höger:
Agnes, stl 70–90, A–E, Abecita, 325 kr.
Anita, stl A–E, 70–95, Eva Melke, 880 kr.
Anita, stl A–D, 75–95, Eva Melke, 878 kr.

 


NUVARANDE Efterlyses: Bra behåar till förlorade bröst
NÄSTA M-magasin nr 15/2012