Författaren Elsie Johansson får årets RFSU-pris

Författaren Elsie Johansson har gjort betydande insatser som sätter ljuset på äldres sexualitet. Nu utses hon till årets RFSU-pristagare. 

År 2009 kom Elsie Johanssons roman Sin ensamma kropp, som handlar om en äldre kvinnas sexuella lust.

– Att skriva den var att ta ett stort kliv för mig. Jag var nyskild och kände en frihet att våga vara som jag är, och tog fram en längtan efter närhet, efter kropp och kärlek. – Sexualitet förknippas med ungdom och unga kroppar, men vi fortsätter ju vara sexuella varelser oavsett om vi är ute efter att skaffa barn eller efter att njuta, så den kan ju fortsätta hur länge som helst. Sexualiteten är ju könens glädje i varandra.

– Men titta på hur kroppar ska se ut idag i medierna för att duga. En naturlig följd av det blir att en åldrad kropp med alla sina ”förfulningar” i förhållande till idealbilden, anses motbjudande. Många tycker det är äckligt med äldres kroppar. Att man kan ha ett sexliv med hängbröst och putmage och åderbråck och hela köret, hah! Och det är ju väldigt tråkigt att den uppfattningen finns. Det behövs berättas och skrivas och göras filmer om äldre sexualitet.

Sedan några år tillbaka har Elsie Johansson hittat kärleken i mannen Thore, de är båda 84 år.

– Med Thore upplever jag vad kärlek ska vara. Att känna sig omhuldad. Vi kan knappast passera varandra i lägenheten utan att röra vid varandra.

Läs mer: – Jag skrev mig fri från skam och underlägsenhet (Ur M-magasin nr 8, 2010)

NUVARANDE Författaren Elsie Johansson får årets RFSU-pris
NÄSTA Podcast – så här funkar det