Ge bort rätt bok i jul – M:s bokskribent tipsar

Det är glädje att ge bort hårda paket! Men vilka böcker passar vem? Vi bad vår bokrecensent Jenny Lindh svara på läsarnas julklappsfrågor kring gubbar, ungdomar och andra kära.

 

FRÅGA Vad ger man till någon som drabbats av sju olyckor? Min syster har haft ett hell of a year med död, sjukdom och ekonomisk stress. Jag vill ge henne en mysroman som är som en varm filt över axlarna, som får henne att le inombords och som ger känslan av att ha varit med om något speciellt. Jag vet att det är en svår fråga, men tänk om du kunde komma med ett sådant förslag, ja, då kanske både hon och jag blir lyckligare.
Syster Yster och DysterJENNY
 Du är en fin syster, du Yster. ”En bok måste vara som yxan för det frusna havet inom oss” skrev Kafka, och visst har den gamle dystergöken rätt. Tyvärr erbjuder litteraturen i allmänhet fler kallduschar än värmestugor, men undantag finns: David Foenkinos Nathalie – en delikat historia är till exempel en mjukt humoristisk kärleksroman i bästa Woody Allen-stil som jag tror kan passa din syster (såvida hon inte lider av hjärtesorg ovanpå det andra – det finns nämligen inget som är så avskyvärt som romantiska komedier när man är nydumpad). 


En man som heter Ove
är en annan feelgoodpärla
där Fredrik Backman behandlar tunga ämnen som död och ensamhet med oemotståndlig, avväpnande humor.

Och glöm inte att lite ilska gör gott för humöret. Jävlaranamma i mängder finns hos lilla Miira i Ingenbarnsland, Eija Hetekivi Olssons hyllade och Augustnominerade debut om en ilsken arbetarflickas uppväxt i Göteborgsförorten Bergsjön. En arg bok, en bråkig bok – en bok som stampar sönder isen på vilket fruset hav som helst.

FRÅGA Unga killar läser mindre och mindre och sämre och sämre som bekant. Mitt barnbarn är ett praktexempel. Han är femton år, och fick han välja så skulle han spela Minecraft på datorn eller Black Ops på tv:n dagarna i ända. Det kan inte fortsätta så! Hur hjälper jag honom på traven utan att stå med pekpinnen? Vilka böcker skulle kunna öppna litteraturens magiska portar för honom?
Orolig farmor

JENNY Tomten är god! I år blir du julens coolaste farmor. I ditt paket ligger nämligen Minecraft: block, pixlar och konsten att göra sig en hacka av it-journalisterna Daniel Goldberg och Linus Larsson. Nej, det är ingen roman och nej, knappast någon ungdomslitteratur heller, men den högaktuella reportageboken om den svenska dataspelssuccén Minecraft är initierad, urspännande (för datanördar, vill säga, vi andra kväver en gäspning) och i högsta grad läsfrämjande. Konsten att få ovilliga grabbar att läsa innebär ibland att vi litteraturälskare tvingas kasta våra polerade föreställningar om ”goda ungdomsböcker” åt sidan, och i stället snoka upp läsning som lägger sig nära ungdomarnas intressen – tänk bara på Zlatanboken, läst och älskad avhundratusentals fotbollsfreaks.

I egenskap av cool data-farmor kan du därefter stega vidare mot skönlitteraturens magiska port. Lockbetet är oemotståndligt, för vilken finnig tonårskille med musarm kan inte älska Neil Gaimans Amerikanska gudar? Romanen, nyligen utgiven på nytt, är ett mångprisat mästerverk i fantasygenren där urgammal mytologi möter amerikansk populärkultur i en flippad roadtrip extra allt. ”Dessutom blir boken HBO-serie snart” kan du tillägga med beslöjad röst – och uppdraget är därmed i hamn.

FRÅGA Jag gillar min svärdotter väldigt mycket, men ibland tycker jag att hon är lite väl tillrättalagd. Hon läser ”rätt” romaner men hittar aldrig något själv av egen kraft. Det måste ju vimla av spännande och välskriven litteratur där ute, böcker som inte får så stor plats i rampljuset. Jag vill överraska henne och ge henne en roman skriven av någon som inte är söndertjatad i medierna och som inte handlar om livsstil i Stockholm. Vad har du för förslag?
Svärmor

JENNY Kära svärmor, du är misstänkt snabb med att bedyra kärlek till den ytliga sonhustrun – anar jag ett korn svartsjuka i familjesoppan? Tro mig, någonstans kring tredje snapsen kan undertryckta känslor bli ett problem. En som vet allt om förnekelsens snubbeltrådar är Claire Castillon, fransyskan vars novellsamling Bubblor du bör glutta i – om inte annat för att få skratta igenkännande en stund.

För övrigt kan urbana livsstilsromaner vara oanat innehållsrika. Som Alltings början, till exempel. Varför inte ta svärdottern under armen och ägna mellandagarnas påtvingade släktmys åt Karolina Ramqvists snackisbok? Mediefeministen Ramqvist må vara lika Stockholmscentrerad som en tunnelbana på kändisfest och huvudpersonen Sagas alkoholvanor kommer sannolikt att ge dig läges-yrsel, men bakom barhoppandet och namndroppandet är romanen en problematiserande gestaltning av konflikten mellan din och svärdotterns kvinnogenerationer, och ställer en viktig fråga på sin spets: Hur ska de unga förhålla sig till 40-talisternas frigörelsekamp? 

En bok som är lika bra men långt mindre exponerad än Ramqvists är Jonas Bruns Skuggland. Hans poetiska skildring av vänskapen mellan två mellanstadiepojkar är, förutom att vara en av de vackraste mordgåtor jag läst, full av åttiotalsrekvisita som svärdottern kommer att känna igen och älska. Och hon kan ju alltid mobilfota det suggestiva omslaget och fläka upp på Facebook.


FRÅGA Min gubbe brukar läsa historiska romaner typ Jan Guillous Brobyggarna eller deckare. Tänk om han kunde få läsa en svindlande kärlekshistoria som är lika spännande som en thriller och som utspelar sig för länge sedan. Jag tror att han skulle kunna bli biten (och att vi sedan skulle kunna ha förtroliga samtal om kärlekens innersta väsen…). Jag kommer inte på någon, men det gör säkert du!
Berit

JENNY Berit, att lära gamla karlar sitta är inte så lätt, höll jag på att säga – fast problemet är väl snarare att baxa dem ur tevesoffan. 

Du bör i varje fall inte avslöja ditt uppsåt när du överlämnar kärleksromanerna. Då kommer han sannolikt att känna sig ”snärjd”, ”kvävd”, ”inträngd i ett hörn” eller vad nu män stönar när känslor kommer på tal. I stället tar du Carsten Jensens känslostinna Vi, de drunknade (finns i pocket) och presenterar den kallsinnigt som ”en mäktig krönika över 1800-talet”.

Därefter Iréne Némirovskys Storm över Frankrike (också den i pocket), om den glödande passionen mellan en tysk officer och en ung fransyska, som du kallar ”en bra bok om andra världskriget”.

Sara Lövestams
historiska kärleksroman Tillbaka till henne utkommer på samma förlag som Jan Guillou vilket lär imponera på din man, om inte: prova med Kajas resa – en roman om ett brott, Carin Hjulströms senaste bladvändare om den gamla Ryssligan i Stockholm, som skickligt väver kriminalintrig med relationsdrama.

NUVARANDE Ge bort rätt bok i jul – M:s bokskribent tipsar
NÄSTA Efterlysning! Träffade du din kärlek efter 60?