Hur tänker mappiemannen?

2007 träffade M fyra mappiemän för att ta reda på hur de tänker. Sju år senare har vi träffat dem igen, för att se vad som förändrats och vad som är sig likt. Här kan du läsa det första reportaget, i nr 2/2015 finns uppföljningen. 

Läs uppföljningen i nr 2/2015!

Fakta om de fyra 2007

Namn: Pär Sylvén.
Ålder: 51 år.
Yrke: Taxiföretagare och -chaufför.
Familj: Sambo och två tonårssöner.
Intressen: Hockey, resor och Clintan-filmer.

Namn: Lars-Inge ”Wigge” Wig. Ålder: 48 år.
Yrke: Målarmästare och snickare.
Familj: Fru, två grabbar och tre utflugna döttrar.
Intressen: Hantverk och skärgårdsliv.

Namn: Anders ”Bella” Björk. Ålder: 57 år.
Yrke: Fritidspedagog och vaktmästare.
Familj: Ensamstående med tonåringar.
Intressen: Naturism, litteratur och mc.

Namn: Klas Eriksson.
Ålder: 50 år.
Yrke: Arkitekt.
Familj: Ensamstående med två tonårsdöttrar och vuxen son.
Intressen: Körsång och flickfotboll, är tränare.

Med snoppen! Är ju det enkla svaret när fler än två kvinnor slår sina huvuden ihop över ett glas vin eller två. 
Men om det är så enkelt, varför ägnar vi då halva livet åt att försöka se in i männens hjärnor…?
M-magasin samlade en snickare, en taxichaufför, en arkitekt och en Bellman (nej, fritidspedagog) och klämde dem på – pulsen.

Är klimakteriekvinnor farliga för er? Finns klimakteriehäxan i dag?

Pär: Oj, oj, oj, jag lever ju med en kvinna som är mitt i klimakteriet. Hennes humör svänger oerhört snabbt, på en sekund. Så var det inte förut. Det är bara att hoppas att jag hänger med hela vägen.

Bella: Jag känner så många kvinnor i klimakteriet. Jag tycker att det bara har fördelar med kvinnor i den åldern – till exempel har de ju inte mens längre.

Wigge: Än har jag ju aldrig levt med någon kvinna i klimakteriet, så jag är novis. Men jag har erfarenheter av hormonsvängningar i mitt förra äktenskap. En dag i månaden förvandlades hon till en bitch. Jag brukade räkna ut vilken dag det skulle bli i förväg.

Klas: Klimakteriekvinnor är inte farligare än ålderskrisande gubbar. Killar har inte ens den biologiska klockan att skylla på när vi beter oss som svin eller mesar. Alla kvinnor är väl lite av häxor när det gäller insikt, känslor och empati.

Om du drömmer om att ha en ny relation, är hon jämnårig då eller 30?

Klas: Hon är 40–46 år, lite yngre än jag själv. Det är bra om man är på samma nivå beträffande barn och erfarenheter i övrigt. I drömmen alltså.

Bella: Jag torskar på dem över 50. Är inte intresserad av väldigt unga kvinnor – och inte de av mig heller för den delen. De kvinnor jag träffar och gillar är alla över 50.

Pär: Spontant är hon jämnårig. 30-åringar känns som ett för stort hopp. Men om jag tänker efter, så ska ju åldern inte spela någon roll.

Wigge: Jag har aldrig tänkt på ålder, vare sig på min egen eller på den jag lever med. Jag vet faktiskt inte.

Hur ser ni på silikonbröst?

Bella: Hela idén med bröst faller om de inte känns äkta, tycker jag. Vi män är inte bara intresserade av stora bröst, som många tycks tro – vi är intresserade av fina bröst. Och hur de ser ut varierar verkligen.

Klas: Nu ska brösten pumpas och pushas upp. För 20–30 år sedan såg man aldrig en behå. Det var en lycklig tid! Silikonbrösten ser ju nästan alltid likadana ut. I och för sig ekonomiskt, eftersom man bara behöver köpa en enda så kallad herrtidning.

Wigge: En gång när jag var ungkarl och var på krogen med en polare, träffade vi en tjej med enorma silikoninlägg. Vi började diskutera och ställde massor av frågor: Kan du ligga på mage? Får vi känna på dem? Det fick vi, och det var som att försöka greppa två bollar, brösten var som två egna världsdelar. Silikonbröst är lika upphetsande som att titta på en tjej med förstorade läppar som försöker få i sig en latte.

Pär: Det är sjukt med alla plastikoperationer! Jag såg Priscilla Presley på tv. Hon kunde inte skratta längre efter alla Botox-injektioner.

Kan ni tänka er att göra snoppen större genom plastikoperation?

Bella: Hur långa ska de bli egentligen??? Nej, jag kan inte tänka mig det!

Pär: Inte jag heller.

Klas: Nej, men jag tycker att det är helt okej att man stoppar in något. Tjejer kan ha inlägg i behån och killar en strumpa i byx- an för att attrahera på krogen till exempel. Men det är klart pin- samt om man lägger in för myck- et.

Wigge: Har man en halv gurka i brallorna åker man väl dit för falsk varudeklaration. Nej, ingen operation för mig heller!

Varför kastar sig män snabbare in i en ny relation efter en separation än vad kvinnor gör?

Bella: Jag tror att det handlar om att kisar har problem att ta sig ur relationer. När de kastar sig in i nästa, tror de att de slipper avsluta den första. Men det gäller inte mig. Jag har levt ensam i många år nu efter separationen och vill inte bli sambo igen, vill inte dela stålar, utan i så fall vara särbo. Jag träffar gärna tjejer men är nöjd ändå med min mc och min bil.

Klas: Jag har levt solo några år efter skilsmässan men är en evig romantiker och vill vara tillsammans med någon på lika villkor. Jag tror på evig kärlek men är, tyvärr, själv ett bevis på att det inte går.

Pär: Jag tror att män vill bli lite omhändertagna av sin kvinna. Åtminstone ibland. Jag levde länge som ungkarl innan jag gick in i en lång relation. Det var rena lekstugan, tycker jag nu. Min kvinna försöker fortfarande uppfostra mig.

Wigge: Har ingen aning.

Kan man ha ett bra förhållande utan sex?

Klas: Nej, det tror jag inte. Jag har själv aldrig upplevt det. Det har varit andra saker som krånglat i mina förhållanden. Sex är en förlängning av närhet.

Wigge: Nej.

Pär: När man lever länge med varandra, går förhållandet upp och ner. Man måste invänta varandra och hoppas att lusten kommer tillbaka. Man älskar ju varandra ändå. Till exempel kan ju kvinnans övergångsålder sätta allt ur spel.

Bella: Eftersom jag inte tror på äktenskap, tror jag inte heller på vita sådana. Man kan inte leva i tvåsamhet utan sex, anser jag. Gillar man sex är ju det en viktig del av livet. Man får inte sätta sig själv åt sidan för mycket.

Tycker män att förspel är tråkigt och skulle egentligen vilja gå pang på?

Pär: Absolut inte, förspelet förlänger ju njutningen. Man vill ju dra ut på hela akten.

Wigge: Utan förspel är det nästan ingen vits. Slutspurten är ju fort avklarad. Och jag tycker att efterspel är viktigt också – i stället för att gå ut och vaxa bilen.

Klas: Inte alls, genom förspel uppvaktar man varandra på olika sätt.

Bella: Utan blir sexet skittråkigt. Det är ett måste, själva grejen. Dessutom är det inte lätt utan.

Gillar ni att städa? Tar ni ert ansvar?

Klas: Jag har bott med många tjejer som städar sämre. Jag gillar att ha det rent och snyggt omkring mig och är en jäkel på att vika kalsonger.

Wigge: Jag störs också av att det är rörigt och kaos men städar inte så mycket själv. Skjortor går definitivt bort. Strykning finns inte på världskartan.

Bella: Manglar inte du? Jag vågar påstå att jag skött det mesta av städ, tvätt och disk. Men jag skulle heller inte bli förvånad om du frågade min ex-sambo och hon svarade annorlunda.

Pär: Det vore skönt med städhjälp men pengarna saknas. Men vi är faktiskt fyra personer i hushållet så jag tycker att det är viktigt att lära barnen att ta ansvar också. Gör de inte det, blir det jobbigt för dem senare. När jag växte upp var min mamma pedant. Min fru är däremot slarvig och det tycker jag faktiskt är charmigt.

Jublar du om din kära vill ägna söndagen på Ikea?

Wigge: Nej, det gör jag inte. För mig handlar Ikea om att man hämtar det man ska ha och åker därifrån. Helst dagen före löning.

Klas: När jag är nykär, jublar jag. Efter ett eller två år försvinner den känslan. Då blir jag rationell och vill gå till målet. Det verkar som om kvinnor vill titta på allt och aldrig tröttnar.

Pär: Min fru överskrider alltid budgeten.

Bella: Jag hatar Ikea. Jag åker ofta dit för jobbets skull och kan varenda avdelning. Jag brukar få beställningar med mig och handlar till kollegerna. Mitt tips är tisdagar klockan 11.

Vad tycker ni om Ernst Kirchsteiger, Martin Timell och de andra tv-snickarna?

Klas: Ernst är bäst. Hans formuleringar är roliga och sagolika.

Wigge: Ofta är det flamsigt och tramsigt och ibland gör de fel. Det är i och för sig bra, för då får jag mer jobb. Snickaren i Bygglov är duktig, och jag ska inte sticka under stol med att de många gånger gör balla grejer. Men jag skulle själv aldrig vilja vara med i ett sådant tv-program.

Bella: Men hur är det egentligen, ska man doppa rollern direkt i färgburken?

Pär: Va, använder du inte tråg?

Kvinnor menstruerar tolv veckor varje år i 30–40 år och operationer ställs in på grund av blodbrist. Varför är så få män blodgivare?

Wigge: Jag har varit inne på det länge men det har inte blivit av. Sorgligt men sant.

Klas: Jag är inte heller det.

Bella: Jag tycker att det är obehagligt med nålar.

Pär: Nej, det är knäppt att man inte är det när det också är nyttigt för en själv. Det är inte bra för kroppen att låta samma blod rulla runt i ådrorna hela tiden.

Tog ni chansen att vara hemma när barnen var små?

Pär: Ekonomin bromsade, men jag har en djävligt bra relation med båda pojkarna, så jag anser inte att jag missade något. Jag är kompis med barnen, ja, min relation till dem är nästan smidigare än mammans.

Bella: Hade jag vetat hur roligt det skulle bli, hade jag varit hemma längre än det halvår jag var hemma med båda. Vi var tre fyra kisar som var hemma samtidigt. Det är viktigt att finnas till hands under hela uppväxten – även om barnen tycker att man är en nörd. Jag anser att killar hittar på många argument för att slippa vara hemma. Att ta på sig rollen som försörjare är kvinnoförnedrande. Män behöver en blåslampa i häcken.

Klas: Inte så mycket. Jag pluggade då men hade hela sommarloven med barnen. Jag har ändå varit mycket med dem och anser att tiden efter första året är lika viktig. Delad föräldraförsäkring tror jag inte på, däremot goda exempel. När jag var ung fanns bara Hoa-Hoa Dahlgren.

Wigge: Med de tre första jäntorna var jag hemma men inte med de minsta grabbarna på grund av ekono- min. Och jag tycker att det är upp till varje familj att bestämma hur man vill göra med föräldraledigheten. Det finns ingen som kan säga vad som är bra för alla.

Ser du fram emot att bli morfar/farfar?

Wigge: Jag är ju redan morfar, även om jag inte hinner känna av det så mycket eftersom jag själv har små- barn. Men alla ungarna har skitkul tillsammans.

Klas: Jag väntar och väntar…

Pär: Hoppas bara att jag hinner med det. Jag var ju själv 36 när jag fick mitt första barn och tänk om han ock- så väntar lika länge!

Bella: Jag hoppas att jag blir det snart. Det ska bli skitkul när den dagen kommer. Jag ska skämma bort barnbarnen och åka båge med dem.

Är det jobbigt att betrakta din åldrande spegelbild?

Klas: Nej, det är inte värre än vanligt. Om det är jobbigt beror det på hur man lever och har det med jobb och relationer. Insikten att man vet vem man är kan faktiskt också vara svår att bära.

Wigge: Det är skillnad i dag. På 50-talet gick män i min ålder omkring i hatt och överrock och var gubbar. Jag tänker att jag är en bil som går bra. Jag har inte tid att bli gammal. Min äldsta dotter är 24 och min yngste son sex. Min fru är yngre än jag. En gång när vi stod och väntade på bus- sen kom en äldre man fram till henne, nickade mot mig och frågade om hon hade gett sin pappa några blommor på fars dag…

Pär: Vi är ju den generationen som är eviga ungdomar fast vi är över 50. I huvudet är jag samma person som jag alltid varit, men det är klart att jag kan bli paff ibland när jag ser mig i spegeln. Jag blir glad när jag kör jämnåriga och ser att de har åldrats snabbare än vad jag gjort.

Bella: När mina 25-åriga kolleger – som jag inte alls känner mig som en gammal gubbe med – berättar att deras farsor fyller 50, då hajar jag till! Men att åldras är strålande. Det är en fråga om självförtroende. Mår jag bra, ser jag fortfarande en snygg, ball snubbe i spegeln.

NUVARANDE Hur tänker mappiemannen?
NÄSTA Omslagstävlingen avgjord!