Hon skriver om mörderskan som Sverige aldrig glömmer

Incest, svartsjuka, mord. Få brott har fascinerat som Yngsjömordet 1889. Nu kommer en historisk roman om triangeldramat. Här kan du lyssna på ett avsnitt ur boken. Vi har också åtta exemplar av boken att tävla om – tre som ljudbok på cd och fem pappersböcker.

Lyssna till ett utdrag ur boken.

Läs mer om Anna Månsdotter i M-magasin nr 11/2013.

Tävla om boken! Vi har fem ex i potten.

Händelsen har skildrats många gånger både på film och i forskningsprojekt. Nu har socialpsykologen Caroline Eriksson kommit med en ny tolkning, Djävulen hjälpte mig, som är en skönlitterär bok med historisk ram.

Vad fick dig att gräva upp Yngsjömordet igen?

– Jag läste en längre text om mordet i en kvällstidningsbilaga och blev fascinerad och starkt berörd av det mänskliga dramat. Som socialpsykolog intresserar jag mig särskilt för konsekvenserna av mänskliga relationer som inte fungerar. Vad hände egentligen? Hur kunde det gå så illa? Det fanns så många frågetecken. När jag gick igenom filmer och allt som skrivits om Yngsjömordet upptäckte jag att det inte skildrats i romanform sedan 1902. Berättelsen är så stark att med 110 års marginal tyckte jag att det var dags igen.

I dag är vi så vana vid bestialiska mord att Yngsjömordet inte kan betraktas som ”det ruskigaste”. Vad är det då som gör att det fortsätter att fascinera? 

– I dag kan brottsförlopp oftast fastställas genom dna och teknisk bevisning. De flesta frågor får svar. Vad gäller Yngsjömordet vet man egentligen inte vad som hände den där natten, Per och Anna ändrade hela tiden sin historia. Vi får aldrig veta sanningen. Sedan är ingredienserna – incest, svartsjuka, ensamhet, kärlekslängtan – eviga teman som aldrig upphör att fascinera.

Finns det något nytt i din tolkning av händelserna? 

– Jag har varit noga med att följa det faktiska händelseförloppet, allt som kunde bevisas. Sedan har jag tagit mig friheten att skildra huvudpersonernas tankar, känslor och erfarenheter. Jag utvecklar delvis nya motiv och bevekelsegrunder kring vad som ledde till mordet.

Kan kvinnohat ha spelat in när Anna dömdes till döden och sonen Per kom undan med 23 års fängelsestraff?

– Det finns definitvt ett genusperspektiv, och ett klassperspektiv. Anna var en enkel bondkvinna och i min bok låter jag häradsdomaren reflektera kring hur historien hade kunnat utvecklas på ett helt annat sätt om hon till exempel haft större kunskap om rättsväsendet. Men utifrån vad man faktiskt vet, kan Anna inte frånskrivas sitt ansvar. Snarare är det Per som kommer undan för lindrigt. Men han förlåter aldrig sig själv, utan känner skuld livet ut. 


NUVARANDE Hon skriver om mörderskan som Sverige aldrig glömmer
NÄSTA M-magasin nr 11/2013