Podcast – så här funkar det

På senare tid har utbudet av podcaster exploderat. Men vad är en pod egentligen? Jo, en ljudfil som är åtkomlig för vem som helst via nätet, och som du kan lyssna på i din telefon eller i din dator. Det kostar inget, men är ofta sponsrat eller reklamfinansierat.

En helt ny ljudvärld har öppnat sig med den nya tekniken. Förr kom alla program från det som sändes via radio – public service-kanaler, lokalradio och reklamradio. Men nu kan vem som helst med en enkel utrustning spela in egna program och göra dem tillgängliga för en stor publik.

Sådana här poddcasts finns nu inom de flesta specialområden och kan handla om stickning, graviditer, ekonomi, vetenskap, historia, sport, relationer, ett land, opera, sex och allt annat mellan himmel och jord.

Avsändaren kan vara en privatperson, en kändis, ett mediehus eller en organisation eller ett företag.

Några kändisar som har sina egna podcasts är Mikael Persbrandt, Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam och Martina Montelius.

Några har blivit kända på sina podcastprogram: Alex Schulman och Sigge Eklund som i Alex & Sigges podcast nu är uppe i över 150 program. I podcasten Värvet (över 190 avsnitt) intervjuar Kristoffer Triumf kända gäster, bland andra vår egen Amelia Adamo.

Men att hitta poddar med kvinnliga avsändare över 50 år är svårare. Här finns absolut en lucka att fylla!

Hur gör man då för att lyssna? I din telefon: Leta upp symbolen för podcast. Den kan heta podcaster och se ut så här i en iPhone. Botanisera i utbudet, kolla topplistor, sök på ett namn eller leta i kategorier efter något du blir intresserad av. Klicka vidare in på poddens sida, och prenumerera på de poddar du vill höra. Tröttnar du efter ett tag, går du tillbaka hit och trycker avprenumerera. 

I en android smartphone kan appen till exempel se ut så här, denna heter Pocket Casts.

Det finns också andra appar som man kan hämta till sin telefon, till exempel Acast och Sveriges Radio Play. I appen samlas de program som du väljer att hämta eller prenumerera på. Man kan hitta topplistor, nyheter och sina egna favoriter. Här du ha ditt eget bibliotek av poddar som automatiskt lägger till nya avsnitt.

Om du vill lyssna i datorn kan du göra det direkt från sidan där podden är publicerad. Ett exempel på en sida som samlar många poddar är acast.com

Många podcasts finns samlade i iTunes. Starta programmet i datorn och klicka på den lilla podcastsymbolen (inringad i rött på bilden) så kommer sidan med alla podcasts fram.

En egen genre inom podcastprogramen är kriminalserierna. Många vill göra om den amerikanska succépodden Serial, som började sändas i oktober 2014 och som fått många efterföljare.

En av dem är Spår, av radiojournalisterna Anton Berg som bland annat gjort uppmärksammade program för P3 Dokumentär och Martin Johnson som gjort produktioner för både Sveriges Radio och utländska mediehus. I den nystar de upp fallet med Kaj Linna och det så kallade Kalamarksmordet i Piteå 2004.  

Här nedanför hittar du en länk direkt till första avsnittet. 

Om du vill höra fler avsnitt, eller prenumerera på dem till din telefon följ denna länk.

NUVARANDE Podcast – så här funkar det
NÄSTA Nu kan du boka höstens Lyckokryssning!