Rösta fram Årets Mappie 2015 – omröstningen avslutad

Tack alla som har röstat – nu väntar vi på den spännande jubileumsgalan på Grand Hotel den 8 februari där årets vinnare avslöjas!

De fem kategorierna är:

Läs mer: Detta är Årets Mappie

Nominerade till Årets Kulturmappie

 

Susanna Arwin, 56, är konstnär och har länge hållit på med Den svenska tanten som projekt. Hon har skapat såväl statyer som smycken. 2015 hamnade hon i den politiska hetluften när hon avbildade ”tanten” med handväskan som protesterade mot en nynazistisk marsch i Växjö: Hur farlig är tanten? Vad står hon för? Folk gick man ur huse för att hänga handväskor över statyer som Karl XII.

Läs mer:
densvenskatanten.se
susannaarwin.wordpress.com

 


 


 

Lill Lindfors, 75, har många strängar på sin lyra; sångare, skådespelare, författare och Unicef-ambassadör. För två år sedan tog hon Sverige med storm i tv-programmet Så mycket bättre och fick en ny, ung publik. 2015 blev hon årets hederspristagare på Grammisgalan och gör succé på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Stockholm som Fräulein Schneider i Cabaret. 

Läs mer:
lill-lindfors.com
kulturhusetstadsteatern.se

 


 


 

Karin Johannisson, 71, är professor i idé- och lärdomshistoria. Hennes fackböcker har handlat om kvinnokroppen och dess diagnoser. 2015 utkom hennes Den sårade divan om kvinnlig galenskap, där hon utgår från Nelly Sachs, Sigrid Hjertén och Agnes von Krusenstjerna. För den blev hon nominerad till Augustpriset. Om det blir hon som kniper statyetten får vi veta den 23 november.

Läs mer:
albertbonniersforlag.se
augustpriset.se


 


 

 

Dorotea Bromberg, 63, är bokförläggare. Brombergs bildades 1975 av Dorotea och hennes pappa Adam. Familjen kom till Sverige 1970 som polsk-judiska immigranter på flykt undan antisemitisk förföljelse i Polen. 2015 fyller förlaget 40 årHennes och kan stoltsera med fyra Nobelpristagare: Isaac Bashevis Singer, 1978, Czeslaw Milosz, 1980, Octavio Paz, 1990, och J M Coetzee, 2003.

Läs mer:
brombergs.se
svenskaakademien.se


 


 

Ann-Marie Rauer, 52, är journalisten som lyfter fram intressanta kulturpersoner i SVT-programmet Sverige! på lördagskvällar klockan 19. 2015 har hon exempelvis intervjuat Maria Kulle om farsarvet, Anders Nilsson om att inte staka sig och Carl Johan De Geer om överklass. Så här skrev DN:s tv-kritiker Johan Croneman förra året: ”Någon borde ge henne ett särskilt pris för ­konsten att lyssna – så att man hör.”

Läs mer:
svt.se/sverige
dn.se/kultur-noje

 

 

 

 


 

 

Nominerade till Årets Stilmappie

 

Hedvig Andér, 55, stylisten, kostymdesignern och stilkonsulten som lyfter fram det bästa hos mappies i alla storlekar i Go’kväll, i boken Hitta din stil med Hedvig – och även hos sig själv. Diagonala, lodräta och mjuka linjer lyfter fram det mest tilltalande passformen i det egna varumärket Hedvig Stockholm.

Läs mer:
hedvigstockholm.se
hedvigshowroom.se


 


 

Gunilla Pontén, 86, är Sveriges äldsta stilikon och den minst osynliga på röda mattan. Som designer har hon påverkat modet under 50 år, men började skapa kläder redan som tonåring – när hon skrämde Skövdeborna med något som hon själv har kallat landet första tonårsmode.  ”Livet är för kort för att se jävlig ut” har hon sagt. Hon har alltid satt en ära i att sticka ut – snörliv, handledsvärmare, lager på lager i knalliga färger – och ofta en pillerburk som kronan på verket. Nyast i buketten är barnkollektionen Ponti (namnet har hon lånat av sig själv, från den barnkollektion som hon ritade redan för 50 år sedan). Kanske skulle dagens gothungdomar hålla med om att hon var först med stilen.

Läs mer: 
ponten.com
oppetarkiv.se


 


 

Camilla Thulin, 54,
stilexpert, kostymör och vintageprimadonna – vars verk ställs ut stort på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm till och med den 3 januari 2016. ”Jag är trött på att kvinnor fortfarande ska behöva ha mannen som norm”, har Camilla sagt, ”kortklippta, fyrkantiga glasögon och noll smink”. Nej fram för storblommigt, vintage, kvalitet och yppighetsframhävande figurformare. Hon säljer 10 000 klänningar om året, har skrivit flera böcker, senast en gör-om-mig-bok. Känd som stylist för Army of Lovers, i år aktuell med kostymerna till musikalen Förklädet på Oscars.

Läs mer:
granntanter.se


 


 

Rosanna Mariano, 52, blev toppmodell som 16-åring och är nu snygg PR-boss. ”Utgå från dig själv och snegla inte för mycket på andra”, säger hon. Har bland annat stajlat Ebba von Sydow i tv-rutan, men har också en bakgrund som barnskådespelare på Dramaten, som jurymedlem i tv-produktioner som Top Model och Project Runway. 

Läs mer:
rmpr.se

 


 


 

Åsa Regnér, 51, är den mest färgmatchade ministern. Minister för barn-, äldre- och jämställdhets-frågor sedan 2014. Född i Malmberget i Norrbotten, tidigare generalsekreterare för RFSU och landchef för UN Women i Bolivia. Gillar att springa – även i tunn, hög luft. Ses ofta i snygga klänningar – oavsett om det är på högtidlig representation hos påven eller ett möte om äldrefrågor.

Läs mer:
Debattartikel, DN
regeringen.se

 


Nominerade till Årets Maktmappie 


 

Antonia Ax:son Johnson, 72, rikaste kvinnan i Sverige och med ett stort hjärta för livsmedel, hållbarhet och sociala frågor. Initiativtagare till Axfoundation som arbetar med fokus på hållbar utveckling i företagsvärlden. Ett av den senare tidens projekt är Nordens första social supermarket som öppnar efter årsskiftet i en Stockholmsförort i ett samarbete med Stockholms Stadsmission i syfte att minska matsvinnet. Där kommer livsmedel med kort datum, eller nyligen utgånget datum (uppskattningsvis 200 ton kommer att tas tillvara under 2016) säljas till låga priser.

Läs mer:
axfoundation.se

 


 


 

Lotta Engberg, 52, har länge haft makt över tv-sofforna, från Allsång på Liseberg till Bingolotto. Hemligheten? Hon har absolut gehör! Både rent musikaliskt och på det mänskliga planet. Få kan slå Lotta i genren folklig, musikalisk underhållning. Just nu spelar hon in tv i Sydafrika: Nya avsnitt av En resa för livet som kommer att sändas i TV 4 nästa år.

Läs mer:
lottaengberg.se

 


 


 

Gunilla Herlitz, 55, har som affärsområdeschef för Bonnier News OCH vd för Dagens Nyheter, Dagens industri och Expressen, en helt unik maktposition i Mediesverige. Hon har dessutom tidigare varit chefredaktör på både Dagens Industri och Dagens Nyheter.
Samtidigt som branschen går på knäna – lyckas hon skapa rekordvinster. Också för egen del, gubevars, eller vad sägs om 19 miljoner i årslön 2013?

Läs mer:
bonnier.com

 


 


 

Ylva Johansson, 51, arbetsmarknadsminister, med makt att behålla och släppa in alla 50-pluskvinnors kraft och kunskap. Hon är även före detta ordförande i Stockholms fotbollsförbund. Självständig, tuff och erfaren politiker som både bytt parti (hon var från början vänsterpartist) och blivit kär offentligt (i dåvarande finansministern Erik Åsbrink). Tog strid för att behålla apotekets monopol – och har fixat att styra upp en storfamilj. I dag är det hon som har makt att behålla och släppa in alla 50-plus-kvinnor som hon själv på arbetsmarknaden. Och som har ansvar för den krävande uppgiften att samordna etableringen av alla nyanlända till Sverige. 
Tur att hon är utbildad mattelärare!

Läs mer:
regeringen.se

 


 

 

Barbro Westerholm, 82, befriade homosexuella från sjukdomsstämpeln 1979, när hon var chef för Socialstyrelsen.

Sedan 2006 är hon riksdagsledamot för folkpartiet – riksdagens äldsta! – där hon oförtröttligt verkar för rättigheter för barn och äldre, hbtq-personer, funktionsnedsatta och kvinnor.

Hon har också varit medicinsk chef på Apoteksbolaget, vice ordf i WHO:s styrelse, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund och vice ordförande för AGE (Older People’s Platform) i Bryssel. I botten är hon läkare, hon blev docent vid Karolinska institutet som 32-åring, i dag är hon professor emerita och hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Läs mer:
svt.se/min-sanning/


Nominerade till Årets Internationella Mappie 


 

Molly Melching, 66, från USA, har med sin organisation Tostan bidragit till att könsstympningen minskat betydligt. Tostan bildades i Senegal 1991 – Tostan betyder ”genombrott” på wolof – och har nu implementerats på 22 språk på den afrikanska kontinenten. Modellen går ut på att små samhällsgrupper samlas, utbildas och diskuterar viktiga frågor för att sedan själva fatta beslut. Resultat 2015: Mer än 7 000 byar med sammanlagt tre miljoner invånare har tagit avstånd från kvinnlig omskärelse.

Läs mer:
omvarlden.se
tostan.se


 


 

Evelyn Glennie, 50, från Skottland, kom till Sverige 2015 för att ta emot Polar Music Prize för sin musikaliska gärning, ”hon visar oss att kroppen är en resonanskammare och att vi lever i ett universum av ljud”. Hon förlorade hörseln som barn men kan särskilja toner genom vibrationer, så skickligt att hon anses vara en av världens främsta slagverkare.

Läs mer:
polarmusicprize.org
svt.se/skavlan

 


 


 

Caitlyn Jenner, 66, från USA, kom ut som transsexuell 2015 och hamnade på förstasidor över hela världen. Han blev känd som tiokamparen William Bruce Jenner som tog OS-guld i tiokamp i Montréal 1976. Därefter känd sportkommentator och tv-personlighet. Nu är Bruce könsopererad och lever som kvinna. En förebild för alla världens transsexuella mappies.

Läs mer:
caitlynjenner.com
encyclopedia.com

 


 


 

Christine Lagarde, 59, är advokat och Frankrikes första kvinnliga finansminister. För fyra år sedan blev hon vd för Internationella valutafonden, IMF, när förre ledaren Dominique Strauss-Kahn åtalades för att ha förgripit sig på en hotellstäderska under en affärsresa i New York. Christine Lagarde har en stor uppgift då IMF:s syfte är att säkra stabilitet och förutsägbarhet i världsekonomin. Nu hålls den stora klimatkonferensen i Paris där hennes förslag om koldioxidskatt för världens rikaste länder kommer att diskuteras.

Läs mer:
imf.org
svd.se

 

 


 


 

Maggie Smith, 79, är onelinernas ohotade drottning – nu i sjätte och sista säsongen av Downton Abbey. Vi missar inte en replik! Men hon har gjort mycket mer än så: utbildad vid Oxford Playhouse School, debut 1952, har gjort massor av filmer – bland dem Döden på Nilen, Ett rum med utsikt och Lavendelflickorna. I Harry Potter-filmerna var hon den bistra men rättvisa professor Minerva McGonagall – expert på förvandlingskonst. Och det kan väl också täcka in arbetslivet ganska väl. Som Violet Crawley levererar hon sylvassa repliker till höger och vänster. I Storbritannien har hon utnämnts till nationalskatt och hennes vassaste citat har fått en egen webbsida.  

Läs mer:
telegraph.co.uk
uk.eonline.com

 


 

Nominerade till Hjältemappie 

 

Dagny Carlsson, 103, började blogga vid 100, rycker ut som datalärare och charmknockade landet i SVT-programmet Det är inte så dumt att bli gammal. I hennes bloggar får vi följa hennes vardag – från inspelning av kampanjfilmer för Rosa Bandet till surfplattecafé och museibesök. Det är mycket som händer i denna 103-årings liv.

Sitt digitala liv inledde hon med en datakurs som 99-åring och bloggen startade hon som 100-åring. ”Det är ju egentligen som att skriva en digital dagbok. I min blogg för jag mina tankar till torgs och det tycker jag är ett bra och nöjsamt tidsfördriv även för gamla tanter.”

Läs mer:
Se SVT:s inslag med Dagny Carlsson i Gomorron Sverige
Läs Dagny Carlssons blogg


 


 

Zeliha Dagli, 60, flydde fundamentalismen för 30 år sedan – nu kämpar denna sekulära feminist, aktivist och debattör mot den igen, fast i Sverige.

I en omdebatterad debattartikel i Aftonbladet tog hon i början av året upp invandrakvinnornas villkor, och hotet mot jämställdheten som hon ser växa i Stockholmsförorten Husby där hon bor. Hon menar att kvinnors och flickors rörelsefrihet inskränks av fördömande män. 

Läs mer:
Lyssna på henne på P4 Stockholm
Se inslag i SVT Aktuellt 
Debattartikel Aftonbladet

 


 


 

Heléne Lööw, 54, docent i historia och universitetslektor vid Uppsala universitet med särskild inriktning på extremism och samhälsskydd. Har under decennier forskat kring nationalsocialsm, fascism, intolerans och hatbrott i Sverige under 1900-talet, ett arbete som kanske är ännu mer angeläget i dag. Fram till 2006 var hon chef för Forum för levande historia.

I dag ser vi henne uttala sig i samband med attacker på asylboenden och skolor. Hon försöker förklara, sätta händelserna i historiskt ljus.

Aktuell med en ny del i sin bokproduktion om nazismen, denna del täcker utveclingen av nazismen i Sverige fram till år 2014. Man får hoppas att det inte kommer att behövs någon fjärde del.

Läs mer: 
Anmälan av senaste boken, GT

 

 


 


 

Christina Merker-Siesjö, 66, har med Yalla trappan i Malmö skapat ett företag där Rosengårds ofta osynliga kvinnor får visa vad de kan! Detta arbetsintegrerande sociala företag driver lunchservering, catering, städning, konferenser, syateljé och har en butik där de säljer hemlagade marmelader, De har också rott hem ett avtal med Ikea Malmö, med syservice av dukar och gardiner.

På fyra år har Yalla trappan gått från fyra till 20 anställda. Målet är att skapa ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden.

Läs mer:
Se programmet om Yalla trappan i SVT 
Yalla trappans hemsida

 


 


 

Britt-Marie Stegs, 56, är entreprenör och skapare av det mobila slakteriet Hälsingestintan, som gör det lättare att äta närproducerat och etiskt producerat kött. Dessutom slipper djuren stressfyllda transporter.

I tider av hård konkurrens från billigt importerat kött, har hon gått åt motsatt håll. Hon var frustrerad över hur det stod till med kvaliteten på kött i butikerna, och ville kunna erbjuda hållbart producrat premiumkött från djur med bra djuhållning. 

Med sitt mobilda slakteri kan hon erbjuda stressfri slakt – och därmed godare kött. Efterfrågan är stor, producenter över hela världen har visat intresse för att köpa det mobila slakteriet, och även hela hennes koncept för etiskt producerat kött. 

Läs mer:
Se en intervju på DI.se
Hälsingestintan


Våra sponsorer:

Obs: För att kunna skicka in formuläret här nedanför, måste du också fylla i den kod som visas längst ner. Detta för att förhindra skräpmejl. 

NUVARANDE Rösta fram Årets Mappie 2015 – omröstningen avslutad
NÄSTA M:s må bättre-kryssning 10–11 april 2016 – hela programmet finns här!