Årets Mappie avslöjas på Mappie-galan den 6 februari

Omröstningen till Årets Mappie är avslutad för denna gång! Vinnaren presenteras på Mappie-galan den 6 februari.

Många mappiekvinnor har imponerat under året. Här är årets 25 nominerade.
Vinnare av 2 biljetter till den festliga Mappiegalan är Alice Norberg Solman, Ekerö – grattis!

Årets sponsorer:

Årets kulturnominerade

Pernilla August, skådespelare och regissör.
Bor: Stockholm.
Ålder: 53.
Motivering: Pernilla Augusts debutfilm Svinalängorna tar storslam var den än drar fram, överöst av priser som bland annat en Guldbagge tidigare år för bästa regi och nu Sveriges bidrag till Oscarnomineringarna är det förunderligt att Pernilla samtidigt kan koncentrera sig på sin andra genialitet – skådespeleriet. Hon spelar bland annat in Jan Troells Dom över död man, Michael Marcimains Call girl och är statsminister i nya Hamilton-filmen.

Foto: Carl Johan Söder, SVT

Karin Broos, konstnär.
Bor: Utanför Sunne.
Ålder: 61 år.
Motivering: Fick sitt genombrott sent – men vilket genombrott! I dag råder välförtjänt fullkomlig hausse kring Karin Broos känslosamt suggestiva och fotolika målningar som ofta kretsar kring frånvända kvinnor och vatten. Ställer under hösten ut på Borås konstmuseum och Sven-Harrys (konstmuseum) som nyöppnat i Stockholm.
Foto: Marc Broos

Kikki Danielsson, sångerska!
Bor:
Bollnäs, men vill gärna flytta till Gävle.
Ålder:
59.
Motivering:
Kalla det en comeback! Kikki är inte bara aktuell med sin öppenhjärtliga biografi Ett schlagerliv, utan har också skjutit upp premiären på Sverigeturnén Kikki gråter ut för att åka till Afrika och filma en Borat-inspirerad historia med vulgokomikern och rapparen Sean Banan i huvudrollen. Utnämnd av ungdomligt kreddiga magasinet Nöjesguiden till Årets hippaste artist.

Kajsa Grytt, sångerska och låtskriverska.
Bor: Stockholm.
Ålder: 50.
Motivering: De som trodde Kajsa Grytt förtvinat i evig punklekgendglömska fick sig en trevlig överraskning när hon i år stämde gitarren en gång till och släppte sitt femte soloalbum, Kvinna under påverkan, men framför allt fick Grytt både uppmärksamhet och hyllningar för romandebuten, Boken om mig själv. Och så fyllde punkikonen 50 i somras, ”Jag blir gärna excentrisk tant”, förklarar Kajsa.
Foto: Knotan/Norstedts

Birgitta Svendén, operasångerska samt chef för Kungliga Operan.
Bor: Stockholm.
Ålder: 59.
Motivering: Fortsätter oförtrutet förändringsarbetet för att locka den yngre publiken till operan och föra den in i framtiden, bland annat är de digitala sändningarna av opera i samarbete med Folkets hus och parker runt om i landet ofta slutsålda.
Foto: Carl Thorborg

Årets maktmappie

Inga-Britt Ahlenius, ämbetsman som är bokaktuell.
Bor: Stockholm.
Ålder: 72.
Motivering: Ahlenius blev känd i hela världen när hon i en rapport för FN:s internrevision gjorde slarvsylta av ordföranden Ban Ki-moon, det snällaste han utnämdes till var ”pinsam”. Ahlenius arbetade som undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, FN:s tredje högsta ämbete, och det står helt klart varför hon kallades för Ms Fearless i FN-korridorerna. Tidigare i år kom Inga-Britt Ahlenius och journalisten Niklas Ekdals bok med hela historien, Mr Chance: FN:s förfall under Ban Ki-moon.

Gunilla Herlitz, chefredaktör och vd på Dagens Nyheter samt styrelseordförande för SDS-koncernen.
Bor: Lidingö, Stockholm.
Ålder: 51.
Motivering: Först dundrade hon in som en blixtattack och röjde runt på gamla ärevördiga DN som från i höstas nu tar första stegen fram som modern nyhetstidning. I somras blev Gunilla Herlitz även styrelseordförande för SDS-koncernen där en hel rad dagstidningar ingår, med 700 anställda och en omsättning på omkring 1,3 miljarder kronor. Snart börjar det blixtra i Skåne också!

Anne Ramberg, advokat, delägare i Advokatfirman Ramberg och generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund sedan 2000, första kvinnan på den posten.
Bor: Stockholm.
Ålder: 59.
Motivering: Hon vill bara att man ska följa lagen. Ska det vara så svårt, undrar Anne Ramberg rakryggat. Både när det gäller asylsökandes rätt att få en opartisk advokat och när det gäller medias agerande kring hennes vän Kungen, efter skandalboken om honom och kaffeflickorna. Framför allt blev de egna leden med stjärnadvokaten Claes Borgström i spetsen djupt upprörda, men Anne Ramberg ångrar ingenting.

Siliva, drottning av Sverige.
Bor: Drottningholms slott, Stockholm.
Ålder: 68 dagen innan julafton.
Motivering: Det har inte varit lätt att vara Silvia i år, skandalboken om Kungens kaffeflickor, avslöjandena om Silvias fars nazistförflutna och så Silvias rasande dotter, prinsessan Madeleine, som tycker att brorsan Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist inte är fin nog. Silvia står mitt i stormen och styr upp: startar egen utredning om faderns bakgrund samtidigt som hon gör vad hon kan för att medla mellan barnen.

Charlotte Petri Gorntizka, ny generaldirektör på Sida
Bor: Älta.
Ålder: 52.
Motivering: Blev i februari generaldirektör på Sida. Hon sätter nu fokus på våldet mot kvinnor, Sida är nämligen medarrangör till Dödsorsak: Kvinna. Gorntizka menar att det är alldeles för mycket fokus på militär säkerhet, i stället för mänsklig säkerhet.

Årets stilmappie

Gun Nowak, grundare av make up företaget Face Stockholm.
Bor: Hudson Valley, New York.
Ålder: 69.
Motivering: Läppstiftet sitter förstås som en smäck på Gun Nowak, som grundat internationella sminkkedjan Face Stockholm som hon fortfarande driver med dottern Martina Arfwidson. Alltid smartklädda och snygga Gun bor pastoralt på new yorkska landsbygden där hon ständigt renoverar på sitt urgamla vackra hus. Hon blev ledsen över porträttet i Kanal 5:s senaste såpa Svenska miljonärer, men ingen anledning till oro Gun, ditt eget starka, inspirerande jag lyste igenom.
Foto: Paul Brissman

Gaby Borglund, driver fashionabla butiken Look i Stockholm och är jurist på datainspektionen.
Bor: Stockholm.
Ålder: 64.
Motivering: Stiliga och oavbrutet charmerande Gaby kom ut och gav plötsligt Östermalms gaypopulation ett ansikte efter medverkan i tv-serien Ladies på Östermalm. Men Gaby har sedan länge haft en plats i strålkastarljuset i sina egna fashionabla kretsar. Tidigare i år berättade hon i M om hur både hon och partnern Margareta Åberg drabbats av bröstcancer, ”Vi är nog ännu snällare och varsammare mot varandra än tidigare”, säger Gaby.

Ingmari Lamy, modell, konstnär, coach och bloggare.
Bor: Stockholm.
Ålder:
64.
Motivering: Hon bara pågår! Vackrare i sitt gråa hår än någonsin och husmusa hos stenhårt trendiga modetidningen Rodeo, där hon också bloggar intensivt, förutom när Ingmary Lamy fortfarande framgångsrikt poserar framför kameran förstås. Dessutom stöttar hon sina unga modellkollegor att lita på sin inre skönhet.

Gudrun Sjödén, designar och driver egna, självbetitlade märket samt kulturtantsikon.
Bor: Stockholm.
Ålder: 70.
Motivering: Gudrun Sjödén, alla kulturtanters föredragna kostym, firar både 35 år som märke och Gudrun själv fyllde 70 i somras. Hon är det svenska modeundret personifierat och säljer sina kläder i 40 länder. När hon ska trappa ned? ”Jag tycker 91 års ålder låter rätt lagom”, har Sjödén snappat av tjatiga journalister.

Camilla Thulin, designer, kostymör, stylist, föreläsare, författare och allmän glamourmadam.
Bor: I Stockholm.
Ålder: 50.
Motivering: Den frispråkiga modeskaparen gjorde en klänningskollektion för mappies där det är meningen att ”du ska synas och inte klänningen”, tack för den. Till jul blir det ännu en leverans med spets och paljetter! I nuläget håller Camilla Thulin på att avsluta en stilbok för kvinnor över 40 år (kommer 2012), ”Jag är trött på att kvinnor fortfarande ska behöva ha mannen som norm”, förklarar Camilla, ”kortklippta, fyrkantiga glasögon och noll smink”.

Årets internationella mappies

Christiane Amanpour, nyhetsankare av iransk/brittisk härkomst.
Bor: Just nu i USA.
Ålder: 53.
Motivering: Efter 27 år på CNN leder Christiane Amanpour numera amerikanska ABC:s aktualitetsprogram This week. Amanpour har med sin självlysande skärpa rapporterat från flera av världens farligaste fronter och intervjuat de stora internationella ledarna och skurkarna, i februari i år exempelvis Muammar Gadaffi och hans söner Saif al-Islam och Al-Saadi al-Gaddafi.

Nawal El Saadawi, egyptisk läkare, författare och psykiatriker.
Bor: Efter exil i USA nu åter i Egypten.
Ålder: 80.
Motivering: En arabisk rebell som i flera decennier kämpat för maktmissbruk och jämställdhet. På 1970-talet förlorade hon sin tjänst som läkare på statliga hälsodepartementet på grund av sin kritiska bok om kvinnlig omskärelse. Nawal, själv omskuren, är även motståndare till manlig könsstympning. Fänglsad under Anwar Sadats tid som president. I år har hon gått i fronten på Tahrirtorget för diktatorn Mubaraks avgång och strax före sommaren kom hennes hyllade Den stulna romanen ut i pocket.

Kiran Bedi, pensionerad polis, social aktivist.
Bor: Indien.
Ålder: 62.
Motivering: Som Indiens första kvinnliga polis lät hon bogsera bort dåvarande premiärministern Indira Gandhis felparkerade bil. I dag för hon vidare Mahatma Gandhis ickevåldsprincipen. Som fängelsedirektör införde hon reformer som att låta fångarna yoga och meditera. Numera jobbar Bedi framför allt med sina två välgörenhetsorganisationer för bättre levnadsförhållande för narkomaner och fattiga.

Helen Mirren, skådespelerska.
Bor: I Los Angeles, London och södra Frankrike.
Ålder: 66.
Motivering: Den vassa karaktärsskådespelerskan är inte bara prisad för sina sceniska insatser (bland för rollen som drottning Elizabeth i The Queen), utan hon går även i bräschen för att äldre kvinnor kan klä av sig. Och som hon gör det! Hon vann tidningen Esquires omröstning Sexiest woman alive och fotograferades endast iförd en flagga. Fick också utmärkelsen Body of the year av en tidning (manliga vinnaren blev David Beckham). Förra året förevigades hon topless i badkaret av modefotografen Juergen Teller för New York Magazine.

Patti Smith, sångerska, poet, konstnär och ”gudmor till punken”.
Bor: New York.
Ålder: 65 i december.
Motivering: Det är verkligen Pattis tid nu, visserligen sedan länge legend hos rockälskarna. Med boken Just kids, där hon berättade om sitt ömsinta förhållande till fotografen Robert Mapplethorpe, slog hon igenom hos en långt bredare publik. Att hon i år tog emot Polarpriset ur svenske kungens hand var bara den naturliga fortsättningen.
Foto: Ulla Montan

Årets vardagshjältar

Gunilla Hamne, journalist och akupressurpedagog.
Bor:
Stockholm, men ofta på resande fot i främst Afrika.
Ålder:
51.
Motivering:
Sedan 2006 reser Gunilla Hamne runt i främst Rwanda och Kongo för att hjälpa människor att överkomma trauman och gå vidare i livet. Gunilla använder sig av en energipsykologisk metod som hon kallar TTT, Trauma Tapping Technique, ett slags psykologisk akupressur hon vidareutvecklat för att applicera på människor som överlevt folkmord och massakrer, Gunilla och hennes kolleger lär både vuxna och barn ”tappningen” så de kan utföra den själva. Läs mer och lär på peacefulheart.se! Där säger bland annat en pojke i Rwanda som kommit till genom våldtäkt att ”det är avslappnande och hjälper när man har de där jobbiga tankarna”.

Gunilla Hammar Säfström, lärare i svenska, bild och livskunskap i Svt:s serie ”Klass 9A”.
Bor: Bjursås, Dalarna.
Ålder: 65.
Motivering: Hon är före detta flygvärdinnan i Dioruniform som på det svängiga 60-talet hade lägenhet i Luxemburg och gick på kasino med Brigitte Bardot, men skolade om sig till lärare och jobbade i Jordanien och (bland annat) på kvinnofängelset Hinseberg. I dag är hon känd i hela Sverige från tv-serien Klass 9A. Läraren måste se sig själv som en samhällsbyggare och rusta eleverna för livet, sa hon i en intervju i DN. ”Jag gör också det jag kan för att ta mitt kvinnoansvar, att vara en bra förebild för mina döttrar och för andra kvinnor.”


Lena M Lindén, VD på Nordens ark, som arbetar för att ge hotade djur en framtid.
Bor:
Kungshamn.
Ålder:
62.
Motivering:
Förra året fick Lena M Lindén medalj av kungen, hon är mappien som skapat och byggt upp fantastiska anläggningen Nordens ark, där utrotningshotade djur får en fristad. I år har arbetet fortsatt med att rekonstruera Nordens arks ägor till en enda stor ekopark. ”Dels återskapar vi livsviktiga biotoper för hotade djurarter där de kan trivas och föröka sig”, säger zoologen och hedersdoktorn Lindén. ”Dels blir vi en modellverksamhet som testar oss fram till de bästa metoderna och delar med oss av vår kunskap.”

Madelein Månsson, konsult, gympainstruktör och discjockey.
Bor:
Stockholm.
Ålder:
67.
Motivering:
Förutom att konsultera i hur effektiva boenden för äldre ska planeras vill Madelein Månsson även få upp oss på dansgolvet! Den svängiga blondinen som dansat samba i många år startade disco för 50+ människor och uppståndelsen lät inte vänta på sig. ”Jag inbillar mig att jag kan vara till glädje”, har Madelein sagt. ”Och jag vill gärna vara ett föredöme för andra människor. Jag tillhör en ny generation äldre som ställer mycket högre krav och är pigga. Vi är ju rock’n’roll-generationen.”

Birgitta Notlöf, driver Livstycket i stockholmsförorten Tensta.
Bor: I Stockholm.
Ålder: 60.
Motivering: I 18 år har den sprittande paranta Birgitta Notlöf jobbat på att integrera invandrare i svenska samhället genom konsthantverk. På Livstycket lär sig människor från hela världen både att tala svenska och skapa med händerna. ”Jag har byggt upp en utbildning som fått mig att växa och förstå livet”, har Birgitta sagt. ”Jag har gjort karriär i det viktigaste av allt – mänskligt fredsarbete.”NUVARANDE Årets Mappie avslöjas på Mappie-galan den 6 februari
NÄSTA Ny bilaga från M: Allt om din pension