Svetlana Aleksijevitj får årets Nobelpris i litteratur

Årets Nobelpristagare i litteratur blev den favorittippade Svetlana Aleksijevitj, född 1948, från Vitryssland. Hon presenterades på onsdagen av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

Många suckar säkert äntligen över valet – och äntligen kan man också säga till att Svenska Akademien för första gången har en kvinnlig ständig sekreterare, med uppgift att tillkännage nobelprisvinnaren i litteratur. Sara Danius, född 1962, på stol nr 7 sedan 2013, tog i december 2014 tog över uppdraget som ständig sekreterare efter Peter Englund.

Motiveringen till valet av årets nobelprisvinnare lyder: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

Aleksijevitjs senaste bok, De sista vittnena, kom i augusti i år på Ersatz förlag. I den låter hon de som var barn då minnas andra världskrigets inledning. 

Svetlana Aleksijevitj har på grund av sin regimkritik under perioder levt i utlandet, bland annat i Italien, Frankrike, Tyskland och Sverige, men är nu bosatt i Vitryssland.

Inför årets tillkännagivande har som vanligt kultursidorna och tv-inslag fyllts av kaniner och katter som har gissat på vinnaren, och på spelsajterna har det satsats. Där var Svetlana Aleksijevitj en riktig lågoddsare tillsammans med Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong’o, Jon Fosse och den ständigt aktuella Joyce Carol Oates

Längre ner på spelbolagens listor fanns namn som Bob Dylan, Milan Kundera, Cormac McCarthy, Hilary Mantel och Eva Kilpi. 

Läs M:s tidigare kulturmedarbetare Stig Hanséns möte med Svetlana Aleksijevitj.

Läs mer på Ersatz förlag. 

NUVARANDE Svetlana Aleksijevitj får årets Nobelpris i litteratur
NÄSTA FULLBOKAT! Kom i form med oss på Mallorca