Vi frågade några tv-profiler: Tittar du fortfarande på lägerelds-tv*?

41 procent har lämnat traditionell linjär tv för att i stället titta på webb-baserade tv-tjänster, enligt en undersökning. Så hur gör tv-profilerna själva? 

* Lägerelds-tv är ett annat ord för tablå-tv, det vill säga att man tittar på programmet på tv-apparaten när det sänds och inte via play-funktionen i datorn när man vill. 


Claes Elfsberg, 65 år, journalist. Programledare för Aktuellt (SVT):
– Båda delarna, det beror lite på vad det är för program. Nyheter vill man ju se när de sänds och är värdelöst ”on demand”, men annat ser jag ofta på det nya sättet. Filmer och underhållningsprogram spelar jag gärna in och ser jag senare.

Bert Karlsson, 69 år, entreprenör. Deltagare i Det stora matslaget (SVT):

– Jag tittar bara på vanlig tv exakt den tid programmet visas. Ibland missar man ju något och då tittar jag på repriserna på SVT24. Min son har koll på alla de där nya tv-grejerna, men inte jag. Det blir mest dokumentärer om jag får välja.
 

Marléne Eriksson, 58 år, städexpert. Programledare för Sveriges städmästare (SVT):
– Ja, SVT Flow exempelvis vet jag knappt ens vad det är. Jag är väldigt traditionell tv-tittare och ser alltid programmen när de sänds, det blir lugnast så. Mest tittar jag nog på nyheter.)
 

Marie-Louise Danielsson-Tham, 67 år, veterinär och professor i livsmedelshygien. Programledare för Sveriges städmästare (SVT):
– Jag tittar nästan aldrig när programmen sänds., det passar inte min livsstil. Det jag vill se spelar jag in och tänker att jag ska titta på det någon gång i framtiden när jag bryter lårbenshalsen, ha ha. Jag tittar mest på teater, opera och film.

Gunde Svan, 52 år, fd längdskidåkare. Programledare för I huvudet på Gunde Svan (TV4):
– Jag tittar inte så mycket på tv över huvud taget, men när jag väl gör det så ser programmen när de sänds ”på riktigt”. Visst har det väl hänt att jag tittat på ”play” när jag missat något jag verkligen vill se. Många tror att jag är sportnörd, men jag tittar hellre på en bra film.

Karin Laserow, 64 år, antikhandlare och inredare. Expert i Bytt är bytt (TV4):

– Jag tycker att allt nytt ör bra, så jag tycker det är jättebra med alla nya sätt att se på tv. Det är helt fantastiskt! Jag ser på tv på ett helt annat sätt förr, gärna i sängen hemma i Sjöbo, ha ha. Jag ser på allt, bara jag känner att ”det här är för mig”.

Lena Ranehag, 54 år, medium. Medium i En natt på slottet (Sjuan).

– Jag är lite gammaldags av mig och tittar när programmen sänds enligt tablån. Det känns lite heligt att exempelvis bänka sig framför Let’s Dance kl 20.  Jag gillar annars mest dokumentärer och naturprogram. Idol och Stjärnorna på slottet är andra favoriter.

Ulrika Nilsson, 49 år, journalist. Nyhetsankare i TV4:

– Både och. Nyheter ser jag alltid direkt när de sänds, men jag missar många program som jag vill se i efterhand, så det blir en hel del ”play”. Det är jättebra att man har den friheten. Speciellt när man som jag jobbar många kvällar. Jag ser såklart mycket på nyheter men även på dokumentärer, nöjesprogram som Let’s Dance och tv-serier på Netflix när jag hinner.
Fotnot: För dig som fortfarande ägnar dig åt ”lägerelds-tv” har vi gjort en sammanställning över höstens bästa program som du kan se i ”burken”.

NUVARANDE Vi frågade några tv-profiler: Tittar du fortfarande på lägerelds-tv*?
NÄSTA Amelias kläder gav över 9 000 kr till cancerföreningen Johanna