Nominerade till Årets Maktmappie 

Förstora Gudrun Schyman, 66, partiledare F!
Motivering: Hon är partiledaren som gav Sverige en ny politisk färg: Rosa. Genom homeparties och sociala medier fick hon in F! i såväl EU-parlamentet som i tolv svenska kommuner, förutom på hemmaplan i Simrishamn.
Läs mer: schyman.se

 


 

Förstora Ann-Sofie Lodin, 51, näringslivschef.
Motivering: Hon tog klivet in i välfärden och fick högre lön än stadsministern. Som regiondirektör i Västra Götaland har hon budgetansvar för 50 miljarder och 50 000 anställda inom allt från lokaltrafik, regionalt utvecklingsarbete och sjukvård.
Läs mer: Intervju i tidningen Chef.

 


 

Förstora Suzanne Axell, 58 och Gunilla Hasselgren, 52, hälsoprofiler.
Motivering: Landets främsta folkbildare när det gäller hälsa som engagerat och påläst Fråga doktorn-par i SVT-rutan lär de oss det mesta som är värt att veta för att ta hand om både kroppen och själen.
Läs mer: Fråga doktorn, SVT

 


 

Förstora

Sonat Burman-Olsson, 55, direktör.
Motivering: Hon är en av landets mäktigaste direktörer – och landets främsta mentor för kvinnor som vill upp på toppen. Och hon är inte rädd att sticka ut hakan. Hon värvades av Coop från Ica för att som nu koncernchef ta upp kampen mot just Ica.
Läs mer: Intervju i tidningen Chef.

 


 

Förstora Kristina Lindhe, 55, inredningsprofil.
Motivering: Hon är läraren som blev VD och grundare av märket Lexington som sätter stilen i 20 länder. Från svenska medelklassradhus till Beyoncés lyxhem. Som målmedveten företagare är hon en lysande förebild för andra.
Läs mer: Intervju i Metro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Nominerade till Årets Kulturmappie

Förstora Elisabeth Grate, 73, bokförläggare.
Motivering: Årets kulturnäsa. Det lilla förlaget med hennes namn har med unik precision prickat in två franska Nobelpristagare inom loppet av sex år: 2014 års Patrick Modiano och 2008 års J M G Le Clézio.
Läs mer: Elisabeth Grape Bokförlag

 


 

Förstora Eva och Åsa Beckman, 50 och 53, kulturpersonligheter.
Motivering: Systrarna Kultur. Eva är programchefen på SVT med succéer som Babel och Kobra. Åsa är DN-kritikern som startade en av årets intressantaste kulturdebatter: Den om Kulturmannen, alltså de mäktiga männen inom kulturvärlden som missbrukar sitt inflytande på kvinnors bekostnad.
Läs mer: Intervju i Fokus.

 


 

Förstora Birgitta Rasmusson, 75, kakdrottning.
Motivering: Birgitta är Sveriges kakdrottning! Hon har fått alla att kolla på bakning på tv. Hennes Sju sorters kakor är landets mest låsda bok. Och Den rutika kokboken, som hon gav ut redan 1980, är en klassiker som har sålt i  drygt en miljon exemplar. 
Läs mer: Intervju i Expressen

 


 

Förstora Marianne Lindberg De Geer, 68, konstnär.
Motivering: Hon är den vitala konstnären som blev ny chef för Konst & Design på Kulturhuset i Stockholm, gjorde succé med feministiska pjäsen Under belägring på Dramaten och debuterade som stjärna i dokumentären Tusen bitar om Björn Afzelius.
Läs mer: mldg.se

 


 

Förstora Sharon Dyall, 51, musikalartist.
Motivering: Sharon Dyall gör storstilad comeback som vampyren Vemla Kelly i kritierälskade Chicago på Stockholms stadsteater. Hon är musikalstjärnan med extra allt – inklusive årets snyggaste lår.
Läs mer: Intervju i Smålandsposten

 


Nominerade till Årets Stilmappie 

Förstora Anne Otto, 71, filmproducent.
Motivering: Hon vet att det är detaljerna som gör stilen. Alltid klädd i högsta kvalitet, sober och elegant. Alltid jättesnygg på röda mattan.
Läs mer: Anne Otto på wikipedia

 


 

Förstora

Ewa Fröhling, 62, skådespelare.
Motivering: Bohemiskt chic som premiärlejon. Kolla bara hur hon bär sina långa halsband nonchalant över ena axeln! Fick italienarna att tappa andan som modeikon i en bilaga till dagstidningen La Republica.
Läs mer: Ewa Fröling på wikipedia

 


 

Förstora Astrid Ljungberg Järnblad, 59, stylist.
Motivering: M-magasins egen stylist och gör-om-mig-guru i SVT:s Go’kväll. men själv behöver hon verkligen inte göras om! Hon är en levande förebild för moderna mappies.
Läs mer: astridljungberg.se

 


 

Förstora Ulla Simonsson, 58, modeikon.
Motivering: Hon säger det med en volang och ger lager på lager-stilen kropp och själ. Också genom det egna varumärket Olars Ulla tidlösa och helt unika mix av fäbodjänta och kulturtant. Vi gillar det!
Läs mer: olarsulla.se

 


 

Förstora Martina Haag, 50, skådespelare, krönikör, författare.
Motivering: Hon är inte bara alla titlarna här ovan, utan även löparinstruktör, glädjespridare och fyrabarnsmamma. Hon kan dessutom bära upp den mest flickaktiga klänning på ett damigt vis. Brava!
Läs mer: Intervju i Mitti


Nominerade till Årets Internationella Mappie 

Förstora Angelique Kidjo, 54, artist
Motivering: Hon är världsartisten som 2014 var på bejublad världsturné och alltid kämpar för att flickor ska kunna gå i skolan. Hon är UNICEF-ambassadör och har en egen stiftelse – Batonga – som bland annat ger skolstipendier till flickor. Fick årets Dag Hammarskjölds-pris.
Läs mer.


 

Förstora Melinda Gates, 50, välgörenhetsprofil.
Motivering: Melinda Gates basar över världens rikaste välgörenhetsorganisation, Bill & Melinda Gates Foundation, som förfogar över cirka 30 miljader dollar! Nyligen donerade stiftelsen 50 miljoner dollar till kampen mot ebola.
Läs mer: Intervju i DN.

 


 

Förstora Ellen DeGeneres, 56, tv-personlighet.
Motivering: USA:s första öppet homosexuella tv-personlighet. Hon höll i 2014 års Oscarsgala och tog årets mest omtalade selfie när hon står tillsammans med Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie och fem andra Oscarsstjärnonr. Den har retweetats över 2,2 miljoner gånger.
Läs mer: The Ellen deGeneres Show.

 


 

Förstora Catharine Hamlin, 90, läkare.
Motivering: Hon har vigt sitt liv åt att operera fistulaskador i Etiopien. Mer än 15 000 flickor har blivit hela igen. Opererar än! På fistulasjukhuset bedrivs också en barnmorskeutbildning och där finns ett hem för stomiopererade kvinnor.
Läs mer: Hamlin Fistula Ethiopia.

 


 

Förstora Svetlana Aleksijevitj, 66, författare.
Motivering: Vitrysk författare som skapar en egen litteraturform av röster från det forna Sovjetunionen. Här tala kvinnorna och barnen, de unga sovjetiska soldaterna i Afghanistan på 1980-talet, och deras mödrar, och människorna som råkade bo i Tjernobyl.
Läs mer.

 


 

 

Nominerade till Årets Vardagshjältemappie 

Förstora Meri Liljegren, 68, överläkare
Motivering: Hon är verksam på landets enda specialistmottagning för könsstympade kvinnor som bor i Sverige. Den heter Amel, som betyder hopp på arabiska, och finns på Södersjukhuset i Stockholm. Varje år får ett hundratal kvinnor – av många tusen – nytt hopp här.


 

Förstora Karin Björkegren Jones, yogainstruktör.
Motivering: Hon visar vad yoga kan betyda i lust och kanske särskilt i nöd, speciellt för oss kvinnor i medelåldern. Yoga i klimakteriet, knipyoga, kärleksyoga – och yoga när man är drabbad av cancer. Hon går före och visar vägen till mer harmoni i vardagen.

 


 

Förstora Karin M Ekström, 54, professor.
Motivering: Boråsprofessorn i företagsekonomi som arbetar på att hitta ett hållbart sätt att återvinna alla gamla kläder och textilier. Ungefär på samma sätt som vi återvinner gamla burkar och tomglas.

 

 


 

Förstora Mahin Alipour, 50+, opinionsbildare.
 

Mahin Alipour, 50+, opinionsbildare.

Motivering: Kom till Sverige som flykting från Iran, utbildade sig till agronom och miljöhälsoskyddsinspektör. Sänder varje vecka feministisk tv till hela världen – från en hemlig källarlokal söder om Stockholm. Dessutom ensamstående 4-barnsmamma.

Motivering: Kom till Sverige som flykting från Iran, utbildade sig till agronom och miljöhälso-skyddsinspektör. Sänder varje vecka feministisk tv till hela världen – från en hemlig källarlokal söder om Stockholm. Dessutom ensamstående 4-barnsmamma.

Läs mer på Facebook.
Intervju i Dagens Nyheter.
Kvinnorättsförbundet.
Zane Azad (Fitnah)
Movement for Women’s Liberation
 

 


 

Förstora Kerstin Uvnäs Moberg, 70, professor.
Motivering: Oxytocinprofessorn som kritiserar läkemedelsforskningen för att vara gubbig och ointresserad av klimakterieproblem. Nu har hon själv tagit fram ett må-bra-preparat mot torra slemhinnor och andra gissel. Utan att öka risken för cancer.

 

 

Obs: För att kunna skicka in formuläret här nedanför, måste du också fylla i den kod som visas längst ner. Detta för att förhindra skräpmejl.

Årets sponsorer:

Förstora