Bli världsförälder du med!

Hur ser fattigdom ut? Hur lever barn som måste arbeta, som kanske inte har någon familj och som nästan precis startat sina liv. M-magasin har varit i Etiopien med Unicef för att se, bidra och kanske förstå. Vi såg hopp om en framtid, men det är långt dit., Värl

Den 1 maj kan du ta del av resan då TV4 sänder Humorgalan, en insamlingsgala i samarbete med Unicef, där humor varvas med allvar. Humorgalan – För varenda unge, kl 20.00 TV4.

– Jag har aldrig blivit så påverkad av en resa som den till Etiopien.
– Shukurs ögon kan inte släppa mig. De ska etsa sig in så att jag aldrig glömmer.

– Hur gammal är du, Shukurs, frågade jag pojken med de vackra ögonen.
Åtta, svarade han. I fem års tid hade han jobbat på fiskmarknaden i Awassa.
Sanningen var att han varit där i cirka tre år. Men den lille pojken mindes knappast något annat än fisk, och ett hus som han delade med de andra pojkarna. Det var hans värld. Inga mammakramar, ingen frukost, ingen godnattsaga, ingen skola.

Shukur var ett av de barn som jag träffade i samband med Unicefs och TV4:s skildring av barnarbete. Shukur var ett av flera syskon som hans föräldrar inte hade råd med. Han stöttes ut, och de sa till honom att gå till den närbelägna staden där det skulle finnas jobb. Då var han cirka fem år. Han gick i dammet en hel dag och sedan dess delar han sitt liv mellan fiskmarknaden, där han viker nät, och byn där han leker och sover med de andra barnen. Även de med föräldrar någon helt annanstans. Dessa barn växer upp och fostrar sig själva. Här finns absolut ingen som tar hand om dem. Här överlever de smarta, de som inte är svaga och undernärda och de som är tidigt uppe på morgonen och får dagjobb. Det är många hungriga barn som slåss om jobben.

Den morgonen när vi sågs var det kallt. Han hade en söndrig t-shirt och byxor som kanppt var värda namnet. Inga skor, och han frös.
–De stora pojkarna stal mina kläder när jag hade tvättat dem och la dem i solen för att torka, berättade han.
Jag tog av mig min jacka och svepte in den magra kroppen. Den blev kvar där. Den var alldeles för stor och de större pojkarna försökte omedelbart stjäla den. Hackordningen är glasklar. Störst och starkast vinner.

Hans tänder var alldeles gula och missfärgade av ett vatten som inte renats. Han åt kanske en gång om dagen och alltid samma sak, bröd och rå fisk.
Jag tänkte på barnen hemma i Sverige, de med över 600 leksaker per unge. Shukur har också drömmar, den största var att få gå i skolan. Den andra var att tjäna så mycket att han skulle få råd med en cykel. Några dagar senare när vi lämnar Shukur och hans kamrater för att åka tillbaka till vårt rena, välbärgade land, var min gräddvita jacka brun av damm och smuts, men kanske bär denmed sig en förhoppning om ett lite bättre liv.
Min jacka är en ständig påminnelse om Shukur med de vackra ögonen och längtan om ett annat liv.

Tillsammans med Unicef vill vi vara med och göra en insats. Genom att bli Världsförälder kan vi hjälpa till. Nu är jag en Världsförälder, eller snarare en Världsfarförälder. Vi behövs, och vi har råd. Kom meddu också!
Vi här på M vill vi gärna göra dig påmind om att också du behövs. Bli Världs(far)förälder och hjälp barn som du inte ens har en aning om vad de heter. Din peng landar bra, vi har varit där och sett både behoven – och möjligheterna.
Så blir du Världsförälder

En insamlingsgala i samarbete med Unicef

HUMORGALAN I TV4

I torsdags var det dags Humorgalan – För varenda unge. Direkt från Cirkus i Stockholm sände TV4 för 6:e året i rad insamlingsgalan som anordnas tillsammans med Unicef. Pengarna går direkt till Unicefs olika projekt för att hjälpa världens barn. Under kvällen varvades humorinslag och artistuppträdande med flera reportageresor –bland annat Amelia Adamos ovan nämnda resa till Etiopien.

Läs mer på mer om Humorgalan på TV4.se

NUVARANDE Bli världsförälder du med!
NÄSTA Hur sparar jag säkert till barnbarnet?