M-magasin: Separera inte äldre par i vården!

– När man separerar två gamla människor som levt tillsammans i 63 år handlar det om att se på äldre människor som om de inte lever, älskar, känner – precis som alla vi andra. Det skriver M-magasins redaktionschef Rebecka Edgren Aldén i en debattartikel i Aftonbladet med anledning av ett aktuellt fall i Eskilstuna.

Det aktuella fallet handlar om Arne, 94 och Gunnel, 86, som efter 63 år tillsammans inte får bo ihop längre. Gunnel är dement och behöver vård och det finns enligt ansvariga ingen möjlighet att låta Arne på samma boende.

M-magasins redaktionschef Rebecka Edgren Aldén går i sin debattartikel till angrepp på vården, i detta fall Eskilstuna kommun, som hon menar saknar förmåga att se de anhöriga som en resurs. Hon skriver också att en nedvärderande attityd gentemot äldre genomsyrar hela samhället.

– Jag jobbar på en tidning som vänder sig till en äldre målgrupp. Våra läsare är bara 50+, långt ifrån Arne och Gunnels aktningsvärda åldrar. Men våra (relativt) unga läsare vittnar ändå om hur de redan känner hur de börjar räknas bort av samhället. Att de marginaliseras, blir osynliga, inte ses som lika viktiga. Redan efter 50! När nästan halva livet återstår, skriver Rebecka Edgren Aldén.

Läs hela debattartkeln här.
Läs Arnes och Gunnels berättelse här.

 

Debatt: Vad tycker du?

• Finns en förlegad syn på äldre inom vården?
• Finns det en nedvärderande syn på äldre i samhället?
• Kan det ändras? Hur?
• Hur vill du själv ha det den dag du hamnar på äldreboende?
• Finns det också goda exempel? Hur fungerar det när det är som bäst?

NUVARANDE M-magasin: Separera inte äldre par i vården!
NÄSTA Herrcoolt & stövellöst