Förr var man hänvisad till radannonserna i dagstidningen. I dag finns en uppsjö av köp & säljmöjligheter på internet. Det kan verka svårt, men är ganska enkelt. Det handlar mest om att ta tjuren vid hornen och komma igång.

De bästa sajterna har tydliga instruktioner om hur man ska göra.

1. Ett bra sätt att komma igång med att sälja är att ge sig ut på nätet och surfa runt. På det sättet lär man sig hur man kan presentera sin vara. Att köpa hem något man vill ha är nästa steg. Det ger praktisk övning och är den allra bästa köp & säljskolan.

2. Skaffa digitalkamera – om du inte redan har en – så att du lätt kan fotografera den pryl du vill sälja. När en annons kompletteras med ett foto, blir det ännu mer säljande! Det enda du egentligen behöver kunna är att spara bilden på datorn. Resten får du tydliga anvisningar om på de olika säljsajterna.

3. Fråga gärna en bekant som är van att näthandla. Eller skicka ett mejl till säljsajtens kundtjänst. De stora sajterna är måna om att få nya kunder, så de brukar svarar direkt. Och inga frågor är för dumma.

4. Du kan välja mellan auktionsajter och köp & sälj. Tänk på att en auktion oftast tar längre tid, kanske upp till två veckor. Medan det kan bli affär på bara några sekunder om du lägger in en annons på en vanlig köp & säljsajt.
 

Tips!

Ska du sälja, håll dig till en och samma sajt. Det går snabbare. När du ska köpa och letar efter något speciellt; sök på alla sajter.
Allt går att sälja! Tänk: vad har jag inte nytta av här hemma? Gammal kurslitteratur, en åldrig skrivmaskin eller symaskin modell äldre som står och dammar. Det finns en köpare till det mesta.  Även till en gammal bastu, du kanske känner dig nöjd bara du får den nedmonterad och bortforslad, utan att få betalt.

Tradera.se

Sveriges största auktionssajt, som ägs av amerikanska Ebay. 1,9 miljoner svenskar är medlemmar.

Så går det till Man kan köpa och sälja på tre sätt: auktion, fast pris eller en kombination av de två.
• Auktion: Högsta bud vinner. Om varan inte får några bud så blir det ingen försäljning och det är upp till säljaren att påbörja en ny auktion.
• Fast pris: Det går också att köpa eller sälja utan auktion.
• En kombination av auktion och fast pris: Så länge någon inte lagt ett bud kan man köpa varan till fast pris.

Säljer bäst: Barnsaker toppar försäljningen året runt. Höst och vinter gäller kläder, sport- och fritidsartiklar.

Annonskostnad: Provision på alla varor som säljs. Om en vara inte säljs måste man betala en minimiprovision. Nytt från i höst är att annonsen är gratis om utgångspriset är en krona. Provisionen är relaterad till varans värde, med en maxkostnad på 100 kr.

Bra att köpa och sälja: Allt från bilar, konst, kläder och samlarartiklar till biljetter och resor. SJ säljer cirka 10 000 biljetter/månad och cirka 40 procent av dem säljs för en krona.

Säkerhet vid försäljning och köp: Ett bedömningssystem där en köpare/ säljare kan bli utesluten från sajten vid misskötsel. Traditionellt ska pengarna mottas innan varan skickas.

Medlemskap: Man måste registrera sig för att köpa eller sälja. Medlemskapet är gratis.
 

Lauritz.com

Ett auktionshus med exklusiv sajt för konst, design, antikviteter och lyxiga prylar.

Så går det till:
Mejla eller ring auktionshuset för att beskriva det du vill sälja. Enklast är att besöka närmaste auktionshus som finns i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Norrköping och Örebro för att få en gratis värdering av föremålet. Där-efter läggs annonsen ut på sajten och ligger ute först en vecka och om varan inte är såld förlängs tiden med maximalt en vecka till. Det kostar ingenting om varan inte säljs.

Säljer bäst:
Danska möbler, dansk design, 60- och 70-talsmöbler, Pernillastolar, porslin och modern konst.

Annonskostnad:
10 procent provision på det som säljs. Lägsta provision är dock 250 kronor. Alla bud startar på lägst 500 kronor.

Bra att köpa och sälja:
Gammalt bohag, arvegods, möbler, porslin och tavlor. Om man vill göra sig av med en större mängd bohag som bedöms som intressant av auktionshuset kan en värdering göras i ditt eget hem gratis. Då hjälper Lauritz till med transportkostnaden, som sedan dras av från slutsumman.

Säkerhet vid försäljning och köp:
Betalning sker till Lauritz. Om köparen inte betalar i rätt tid debiteras en påminnelsavgift och köparens konto stängs för vidare köp och försäljning.

Medlemskap:
Logga in och registrera dig på lauritz.com så får du ett kundnummer, eller besök närmaste auktionshus så får du kundnumret på plats. Registreringen är gratis.

Blocket

Sveriges största köp & säljsajt på nätet. Varannan svensk har köpt eller sålt på Blocket.

Så går det till: En annons läggs upp och ligger ute max två månader. Man väljer område och kategori, samt beskriver varan och anger ett pris. Den som vill köpa väljer om man vill kontakta annonsören via mejl eller telefon.

Säljer bäst: Tv-apparater, mobiltelefoner och bärbara datorer säljs snabbast. Prylförsäljningen beror på säsong; på vårarna säljs det mest cyklar, på sommaren är det fiskeredskap som går bäst, höst och vinter gäller vitvaror, bilbarnstolar, tv-spel, mp3-spelare och GPS.

Annonskostnad: Kostnaden är mellan 10 och 110 kronor beroende på varans pris.

Bra att köpa och sälja: Det finns inga begränsningar på Blocket, allt finns att köpa och sälja. Ska man köpa stora saker är det smartast att handla från hemregionen så att varan kan hämtas på plats. Övervägande delen av säljare och köpare träffas vid leveransen.

Säkerhet vid försäljning och köp:
Blocket anlitar Internetgirot som tredje part vid köp och försäljning. Köparen sätter in pengar till Internetgirot och säljaren får ett mejl från dem om att summan är betald, därefter skickas varan. Blocket granskar alla annonser och alla mejl går via ett spamfilter. Samarbete med polisen.

Medlemskap:
Nej.
 

Eniro Köp & Sälj

Sveriges största köp & säljsajt för gratisannonsering, med cirka 90 000 annonser.

Så går det till: Klicka på ”Köp & Sälj” på Eniros webbplats. Fyll i en annons genom att välja kategori och pris. Det går att komplettera texten med fyra bilder och en videosnutt utan kostnad.

Säljer bäst: Djur och djurtillbehör är stort.

Annonskostnad: Det är gratis för privatpersoner att annonsera.

Bra att köpa och sälja: De flesta kategorier finns representerade, allt från småprylar till möbler och vitvaror. Djur och djurtillbehör toppar listan över flest antal sökningar.

Säkerhet vid försäljning och köp: Alla annonser granskas. Eniro garanterar att annonser från bedragare tas bort och sajten samarbetar med polisen.

Medlemskap:
Nej.

Fler köp- och säljsajter

fyndtorget.se
dagensannonser.se
torggubben.se
kelkoo.se
casell.se
kaxig.se
gnetagalten.se
ebay.com (auktionssajt med köp & sälj i hela världen)