Specialpris för M-magasins läsare

Förstora

Allt du behöver göra för att köpa boken Pengarna och livet för 139 kr är att att gå in på adlibris.com/mmagasin
Om du har frågor om din beställning kontakta Adlibris på info@adlibris.com eller via telefon 08–441 40 50.
OBS! Erbjudandet gäller till och med den 17 mars.

Var otrogen – mot banken

• Den nya banken sköter allt.
Detta gäller möjligen inte alla nischbanker. Fråga runt. Att själv beställa och öppna ett lönekonto i en nischbank är till exempel inte så komplicerat. Ring i vilket fall runt och red ut vilken bank som ger dig bästa villkor och service och till vilket pris.

• Det är inte alls svårt.
Du ber att få tala med antingen en kontorschef eller ansvarig informationschef. Boka gärna in ett personligt möte på banken, och gör det på fler banker. Då kan du lättare se om du och den där banken/rådgivaren trivs tillsammans. Det handlar mycket om att hitta rätt person.

Ställ frågor, typ: ”Jag funderar på att byta bank. Vad har ni att erbjuda mig?”
Tänk på att ju mer du samlar på en bank desto bättre villkor bör du kunna få, precis som i andra affärer. Ju mer du handlar, desto mer rabatter kan du kräva.

Tänk på att informera den nya banken om allt som ska flyttas över. Det finns inga gemensamma register. Den nya banken kan inte veta vad du har samlat på dig för tjänster i den gamla banken. Exempelvis är autogirobetalningar och insättningar för lön och eventuella sidoinkomster sådant som kan vara lätt att glömma bort.

Det vanligaste tillfället då folk byter bank är när man lägger om sina bolån eller köper hus. Den nya banken hjälper dig att lösa lånen i din gamla bank om du har sådana. Tänk på att det kan kosta att lösa ett lån. Om du har bundna lån kan det uppstå så kallad ränteskillnadsersättning som ska betalas. Din gamla bank kanske vill ha betalt för ränteförlusten.