Dokument: Selma Lagerlöf

Låghalt, lesbisk – och maktlysten. Hon var inte så snäll som hon såg ut, den gudabenådade Selma Lagerlöf. Den 16 mars är det 70 år sedan hon dog, vilket betyder att allt hon skrivit är fritt att ge ut och dramatisera. Lägg er i startgroparna för en ny Lagerlöf-revival!

Det är knappast någon slump att Selma Lagerlöf blev världsberömd och fick Nobelpriset i litteratur 1909, som första svensk och första kvinna. Hur lysande hennes begåvning än var, så behövdes andra egenskaper också. Så låt oss undersöka hennes personlighet, uppväxt och omgivning.

Viktiga nycklar finns i de tre memoarböckerna ”Mårbacka” ”Ett barns memoarer” och ”Dagbok”, som hon skrev sent i livet. Böckernas skenbart muntra och lekfulla ton maskerar ett ofta smärtsamt grundackord. Medan hennes samtida August Strindberg skrev sin barndomsskildring ”Tjänstekvinnans son” med ett glödgat raseri, så är Selma Lagerlöf betydligt mer raffinerad. Hon håller igen på vreden, läsaren känner desto mer. I memoarerna är det skenbart den unga Selma som för talan, vi möter ett barn utan förmåga att skydda sig mot förödmjukelser.

Selma föddes 1858 på Mårbacka i Värmland som näst yngst av fem syskon. Hennes far, före detta löjtnant Gustav Lagerlöf, skötte jordbruket. Gården hade gått i arv mellan kvinnorna i släkten, nu tog en man över med katastrofalt resultat. Han var omvittnat glad och charmerande, älskade sång, musik och fest. Men under den muntra ytan fanns mörkare strömmar. Fadern orkade inte med de växande förlusterna som gården drog med sig. Han började dricka och blev med tiden alkoholist.
Och Selma hade sin egen tragedi: att föräldrarna inte i tid upptäckt att hon hade fel på höftkulan. Hon blev låghalt.

Fadern är centralgestalt i två av memoarböckerna. I Mårbacka skildras han i ett gyllene skimmer, men redan i nästa bok, Ett barns memoarer, visar han sig som okänslig, ja till och med grym. En vinterdag blir han dödssjuk i lunginflammation. Selma hör de gamla på gården säga att Bibeln är det bästa botemedlet. Då gör hon en överenskommelse med Gud – hon ska läsa Bibeln från pärm till pärm – om bara pappan får leva. I månader läser hon varje ledig stund, och framåt sommaren, när hon är nästan färdig, hör hon av en händelse fadern kommentera det hon gjort: ”Men det är väl aldrig möjligt, att flickan kan vara så enfaldig!” 

Så lite förståelse visar han hennes kärleksgärning. Selma slår igen Bibeln för att aldrig mer öppna den. Svårast är ändå när fadern utsätter henne för en närmast offentlig förnedring. Då hon är 13 år tvingar han henne att gå på bal i Sunne, fast hon är halt. Hon gråter, vädjar och resonerar så klokt hon kan. Ingenting hjälper: hon tvingas i väg och får sitta varenda dans, i åsyn av balens samtliga gäster. Är jag verkligen så obehaglig att ingen vill dansa med mig, eller en gång tala med mig, tänker hon.

Vad kände Selma Lagerlöf egentligen för fadern? Var han förebilden till ”Gösta Berling”? Eller hatade hon honom? Ulla Torpe hävdade i sin doktorsavhandling ”Orden och Jorden” att hon och den övriga familjen var ”medberoende” i hans alkoholism, vilket präglade allt hon skrev. Jag tror snarare hon kände sig övergiven. Kanske stod hon en gång pappan mycket nära, kanske var hon till en början hans favoritbarn – sedan tappade han intresset och såg henne inte längre. Ur sorgen och längtan föddes också en revanschlust. Hur skulle hon hantera alla känslor för att inte gå sönder?

I ett kapitel i ”Ett barns memoarer” upptäcker hon skräckslagen vilka våldsamma krafter hon besitter: Den tioåriga Selma spelar kort med några släktingar och förlorar. Hon blir rasande, kastar korten i golvet och förs upp på sitt rum. Där tycker hon plötsligt att hennes ögon vänds inåt och hon ser in i en drypande klipphåla där ett fjälligt vidunder börjar röra sig i dyn och sticker upp sitt taggiga huvud. Hon blir stel av fasa och beslutar sig för att aldrig någonsin låta vreden ta överhanden igen. Kanske var det i det ögonblicket Selma Lagerlöf lärde sig behärskningens konst – något hon hade glädje av hela livet.

Kanske föddes då hennes märkliga blandning av passion och saklighet? Hädanefter styrde viljan mer än känslan. I ett tidigt brev till Sophie Elkan beskriver hon sig själv så här:
”Min verkliga historia känner du inte på långt när. Den är en enda lång variation av ordet vilja. Det är verkligen som inget vore mig medfött, utan som om jag skapat min begåvning själv genom att önska fram den.”

Läs hela dokumentet i senaste numret av M-magasin (nr 4).

Vinn ljudbok av Selma Lagerlöf

Vinn Selma Lagerlöfs ”En herrskapssägen” som talbok. I potten finns 5 talböcker.

Läs mer

NUVARANDE Dokument: Selma Lagerlöf
NÄSTA Vi fick en hår-makeover!