Elisabet Höglund är Årets Mappie 2009

Elisabet Höglund är utsedd till Årets Mappie – framröstad av M:s läsare och en jury. Förra året gjorde hon succé i Let’s dance i TV4. Just nu aktuell som programledare i Förkväll.

Under måndagkvällen mottog hon utmärkelsen vid en gala i Stockholm, där också vinnarna i de övriga kategorierna presenterades.

Motivering: Hon dansade sig in i folkets hjärta och blev känd för en helt ny generation. Elisabet har sprängt gränser, både yrkes- och åldermässigt med intakt integritet. Hon visar att en kvinna kan vara både en seriös nyhetsjournalist och bred underhållare – med en helt egen stil. Och håret är kvar…

Grattis Elisabet Höglund till utnämningen Årets Mappie 2009! Varför tror du att det blev du?
– Ja, det undrar jag också, samtidigt är jag oerhört glad och lycklig! Kanske för att jag 2009 fick visa att jag har andra sidor än den seriösa politiska reporterns.

Du har synts i en massa sammanhang på senaste tiden. Kändes det som en revansch efter att du fick lämna SVT?
– Jag valde helt frivilligt att lämna SVT efter 25 år. De ville ha mig kvar, men jag kände att jag aldrig skulle få möjlighet att utveckla andra sidor hos mig än den hårdslitande reporterns. SVT var väldigt tydliga med att jag inte skulle få andra uppdrag som programledare eller eget program.

– Jag visste inte vad som väntade när jag sa upp mig. Blev förvånad över att andra medier över huvud taget såg ett marknadsvärde hos mig. Det var en revansch! Att jag fortfarande var någon. 2009 var det mest fantastiska år i hela mitt liv!

Var du orolig att din seriositet skulle naggas när du var med i Let’s dance?
– Inte en enda sekund. För det första hade jag ju redan slutat som nyhetsreporter. För det andra är Let’s dance Sveriges i särklass bästa tv-program, där människor tillåts visa nya sidor av sig själva. Dans är ju dessutom något oerhört seriöst i sig. Det är en konstform, ett uttrycksmedel, en idrottsgren och en genuin prestation. För att lära sig dansa, tvingades man satsa 150 procent, träna hårt många timmar varje dag, ständigt gå omkring med skador, sår och smärtor.

Läs hela intervjun med Elisabet Höglund i M-magasin nr 3/2010.

Läs också: Här får Elisabet Höglund sparken (Expressen.se)

Tidigare vinnare i Årets Mappie

Årets Mappie 2008: Margot Wallström
Årets Mappie 2007: Stina Dabrowski
Årets Mappie 2006: Maud Olofsson

Vad är Årets Mappie?

Årets Mappie grundades 2006 och är M-magasins utmärkelse för kvinnnliga företrädare 50+.

Amelia Adamo om Årets Mappie:
Vi vill förändra synen på kvinnor 50+ från ”bäst före” till ”bäst efter”! Mappies – mogna attraktiva pionjär personer – är fortfarande mycket aktiva på arbetsmarknaden. De är många. De är erfarna. Och de inspirerar!
Det finns ofta en mental bild av kvinnor 50+ som inte stämmer överrens med verkligheten. ÅRETS MAPPIE hjälper oss att skapa opinion kring detta och placera de kvinnliga förebilderna där de hör hemma – i rampljuset.

Vad är en mappie?
Mappie står för Mature Affluent Pioneering People. Översatt till svenska blir det Mogna Attraktiva Pionjärer.

Årets Maktmappie 2009: Marie-Louise Ekman

Motivering: För att hon uppfyllt parollen från 1968: Fantasin till makten! Den har hon tagit med sig till Dramaten som hon nu basar över. Bloggar, killingar och samarbete med privatteatrar – nu kan vad som helst hända på den kungliga teaterinstitutionen!

Årets Stilmappie 2009: Lena Adelsohn Liljeroth.

Motivering: För att hon alltid är välklädd, ofta med en twist. Stilsäker, okonventionell och inte svartängslig. För att hon älskar mode, och vågar utmana modebranschen – har sagt att hon önskade att hon kunde lagstifta mot för magra modeller.

Årets Mappiehjälte 2009: Petra Wadström

Motivering: Hon räddar liv med sin viktiga uppfinning Solvatten! Solvatten renar smutsigt vatten med solenergi. På bara 2–6 timmar är vattnet drickbart! Nu pågår flera projekt i Kenya och Nepal tillsammans med UN-habitat och Viskogen.

Så funkar Solvatten

Solvatten heter på engelsla Book of Water – och den ser ut som en bok som man öppnar. UV-strålar tränger ner i behållaren via en transparant yta och träffar absotbator och omvandlas till IR-strålning (infraröd) som emitteras i vattnet. Då höjs temperaturen och en rörelse skapas till följd av att behållarens botten har olika nivåer. Resultatet blir att vattnet pastöriseras och blir bakteriefritt – redan vid 55 grader!
Läs mer på Solvatten.se.

Årets Opinionsmappie 2009: Alexandra Charles

Motivering: För att hon oförtröttligt slåss för att få upp 50-pluskvinnornas hälsofrågor på den offentliga dagordningen. Och för att hon förstår innebörden av sant systerskap. I dag har hennes opinionsorganisation 1,6-miljonerklubben fått en lillasyster i 2,6-miljonerklubben. Tillsammans är vi starka!

Årets Kulturmappie 2009: Kjerstin Dellert

Motivering: Efter mer än 50 år på stora scener är hon fortfarande en starkt lysande primadonna! I Stjärnorna på slottet bevisade hon än en gång att elegans och skönhet inte har någon ålder. Och gav ut en tränings-dvd om hur hon håller sin kropp rask och stark. För inte tänker hon sluta som teaterdirektör fast pensionsåldern passerats med 20 år.

NUVARANDE Elisabet Höglund är Årets Mappie 2009
NÄSTA Årets Mappie 2009 – mingel på Nationalmuseum