Grattis alla svenska mammor!

Moderskap i Etiopien, Mali, Djibouti, Eritrea, Guinea-Bissau, Angola, Sierra Leone, Jemen, Tschad och Nigeria är förenat med livsfara. Dessa länder ligger på platserna 137–146, absoluta bottenligan, i den årliga rapporten Mother’s Index. Sverige, Norge och Island i toppen.
I Läkartidningen kan vi läsa att graviditetsrelaterade dödsfall är fler än alla dödsfall i malaria och tuberkulos. Det innebär att 10 000 mödrar och nyfödda dör i komplikationer som har med graviditet och förlossning att göra – varje dag. Safe Motherhood-konferensen i Nairobi 1987 fastställde att mödradödligheten skulle reduceras till hälften år 2000. I dag kan vi konstatera att ingen förändring skett.
Nu blåser RFSU liv i mammakampen och har utsett tre ambassadörer: Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson. Dessutom kräver organisationen att papperslösa kvinnor i Sverige ska kunna föda på svenska sjukhus.
Vi på M-magasin fortsätter att samla in pengar till Etiopiens barn, kommande mammor. För varje sålt exemplar av tidningen går en krona till Unicef. I en serie reportage skildrar vi barnens utsatta liv i Etiopien:

 

  • I nummer 5 skrev vi om barnarbete på fiskemarknaden i Awassa i södra Etiopien.
  • I nummer 8 (utkommer den 3 juli) skriver vi om våldtagna och hemlösa mammor.
  • I nummer 12 av amelia (ute nu) finns ett reportage om Alganesh (på bilden) som tog sig till Fistulasjukhuset i Addis Abeba efter att hennes då 14-åriga kropp trasades sönder under en förlossning. Nu är hon 16 år och hel igen!
NUVARANDE Grattis alla svenska mammor!
NÄSTA Skydda dig med hög faktor!