Alpackafölet ska heta Al Pacino!

Nu är det klart – det lilla alpackafölet ska heta Al Pacino. Det har M:s läsare bestämt i en omröstning här på m-magasin.se. Al Pacino blev klar vinnare över Ullrik och Mpati.

Vinnare

Bland de som röstat har vi utsett en vinnare:

Margareta Källberg, Kristinehamn.
250 gram handspunnet garn från alpackamamman Mmaggies ull kommer på posten!

När föddes Al Pacino?
– Al Pacino föddes den 29 juni och är alltså nu drygt 5 månader gammal. Han är ganska liten för sin ålder men brås säkert på sin mamma Mmaggie eftersom hon storleksmässigt också är en förhållandevis liten alpacka, berättar Ann-Marie på Österlens alpacka.

Vad har han för temperament?
– Namnet till trots är han ingen gangsterledare utan är en mycket snäll och vänlig liten kille. Mycket mammig och diar fortfarande så vi kommer definitivt att vänta några månader innan det är dags för avvänjning och separation från Mmaggie, något som alpackaföl (åtminstone hingstfölen) måste gå igenom i 6-8 månadersåldern.
 
Hur gillar han vädret? Gillar han att vara ute i snön?
– Här på Österlen har vi fått massor med snö extremt tidigt men de flesta av våra alpackor är måttligt förtjusta. En del tycker det är kul att gå ut en kort stund och rusa runt och kanske till och med rulla sig i snön, men Al Pacino tillhör definitivt inte snöfantasterna utan håller sig hellre i stallet framför hö-bingen och äter.
– Även där brås han på mamma Mmaggie. Hon kommer ju ursprungligen från Chiles högplatå som ligger 4500 meter över havet, och fick kanske nog av snö i sin barndom. Vi så smått har börjat träna honom så att han ska tycka att det är roligt att följa med oss på promenad något som många alpackor älskar.
Vad har han för ull?
– Man såg tidigt att han har ärvt båda sina föräldrars fina ullkvalitet med massor av ”crimp” (krusighet) så – om han vill – får han gärna följa med på alpackautställningen den 26 mars på Tenhults Naturbruksgymnasium utanför Jönköping.

Hur mår mamma Mmaggie?
– Mmaggie betäcktes i somras med en tjusig hingst, Patavium, som ser nästan mörkbrun ut men räknas som brungrå. Eftersom hans ull är något av det absolut bästa man kan tänka sig ser vi med stor spänning fram emot Al Pacinos halvsyskon som bör komma i slutet av juni 2011. Bilden här intille är på Patavium.

Varför är så många intresserade av alpackor?

– Faktiskt så är det så att M-magasins läsare, alltså kvinnor i sina bästa år, är den i särklass vanligaste gruppen som börjar med alpackor. Många har eller har haft hästar (eller andra djur) men har börjat tröttna på det eviga ryktandet, motionerandet, höga stallkostnader och hovslagare. Man vill trots det hålla på med djur och då kommer alpackorna in som perfekt alternativ.
 
– De är intelligenta, sympatiska, okomplicerade och har en bra storlek. Och i motsats till häst får man faktiskt en produkt av dem – ullen. Många som tidigare inte ens har stickat en grytlapp lär sig t o m att spinna för att kunna använda ullen av sina egna alpackor! Snacka om livskvalitet!
– Vad kan vara underbarare än att bära eller än en tröja vars ull kommer från de egna alpackorna utanför fönstret? Det finns alpackor (dock inte alla!) som har så mjuk ull att man skulle kunna sticka en bh av deras garn!

Österlen alpacka har en webbshop / gårdsbutik

Österlen alpacka har en gårdsbutik och en webbshop på alpacka.se. Där finns t ex sockor, strumpor, halsdukar och inte minst handspunnet garn i de flesta färger.

Där finns också fingervantar i alpackagarn med mönster av alpacka (bilden ovan), som mammorna till barnen på barnhemmet Hogar de Cristo i Arequipa, i Peru, har stickat. De har lärt sig sticka för att kunna göra dessa fingervantar till oss. De gör också kort med alpackamotiv som barnen på barnhemmet har målat.  

Fingervantarna kostar 170 kr och 100 kr går direkt till barnhemmet, och korten 50 kr styck, intäkten går oavkortat till barnen.

Läs mer om barnhemmet här.

Ann Marie och Paul Gerber Santesson
Österlen Alpacka
www.alpacka.se

NUVARANDE Alpackafölet ska heta Al Pacino!
NÄSTA Efterlyses – du som varit gift i 30-40 år