Hon kallades Blondie

Birgitta Andersson växte upp på samhällets baksida med övergrepp och missbruk. Vid 7 våldtogs hon av en alkoholist, vid 13 sålde hon sin kropp till fyllgubbarna på Söder. Hon blev narkoman och grovt kriminell och tillbringade 16 år på olika institutioner. Om detta har hon berättat i boken Blondie  (Lind & Co förlag), som kom i början på året.
Idag är hon 66 år, och har bestämt sig för att resten av livet ska vara roligt och soligt. Hon berusar sig endast på livet självt och har knäckt nacken av Jante.  Möt henne som gästbloggare på m-magasin.se under några månader framöver.

Birgitta om sin bok Blondie (Lind & Co):
Om mitt liv i fattigdom, förnedring och fullständig utsatthet berättar jag i Blondie, en bok som jag misstänker kommer att väcka starka reaktioner. Och många kommer säkert att fråga sig varför jag över huvud taget ger ut den.

Se vilka som har vunnit boken

Vem är du?
– En före detta narkoman och kåkfarare. Förmodligen född med en ”missbrukargen”. Men numera berusar jag mig på livet. Är nog mer galen än vad som är passande för en kvinna i min ålder. Men jag har knäckt nacken av Jante och fångar dagen. Och jag har bestämt mig för att mitt resterande liv ska bli roligt och soligt! Tycker att jag är värd det!

Var bor du och hur lever du idag?
– Är 66 år, men min mentala ålder är nog bara 45 – om ens det. Jag har gjort den verkliga klassresan, från slummen på Söder till de fina kvarteren i Djursholm. Jag har kamperat under broar, i källare och trappuppgångar. Sedan många år tillbaka sover jag gott om nätterna i en mjuk ”monstersäng”, men det beror nog mer på ett rent samvete än på bädden. Sedan fyra år tillbaka bor jag i en bostadsrätt i Täby, norr om Stockholm, tillsammans med den man jag varit gift med i över 25 år.

– Har en ganska enkel svensson-tillvaro, men det är ett liv som jag trivs med. Jag arbetar sedan fyra år tillbaka som personlig assistent till en cp-skadad kille. Det meningsfullaste som jag någonsin gjort. Jag gör en insats – och får tusenfalt tillbaka.

Har du bloggat tidigare?
– När det blev klart att min debutbok ”Blondie” skulle ges ut blev tillvaron helt galen – och helt underbar! Jag var tvungen att ”lätta på trycket” och insåg att bloggandet var den ventil som jag behövde.  Plötsligt öppnade sig en ny värld – en värld som gav mig nya perspektiv och nya vänner. Och som slukade mig med hull och hår!

Varför anmälde du dig i M-magasins bloggtävling?
– Ja, varför inte? Kan inte tänka mig en större utmaning än att få skriva i en av Sveriges ledande kvinnotidningar. Och är det någonting som ”triggar” mig, så är det just utmaningar!

Hur var det att skriva boken Blondie?
– Fruktansvärt plågsamt, men den bästa formen av egenterapi man kan tänka sig. När jag fått upp all skit till ytan upplevde jag en enorm befrielse. Äntligen kunde jag göra ett avslut och ta kål på de demoner och ångestkorpar som plågat mig under alla år.

Hur har ditt liv påverkats efter att boken kom ut?
– Det känns som om jag vunnit högsta vinsten i Livets lotteri! Kunde aldrig i min vildaste fantasi föreställa mig att min ”bekännelse” skulle få så positiva reaktioner. Människor är inte fördömande och elaka – de är helt underbara! Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva så mycket mänsklig värme som har strömmar emot mig det senaste halvåret!
 
Hur kommer det sig att du klarade dig?  
– Den resan jag har gjort klarar man inte av på egen hand! Det hade aldrig gått utan min underbara Mor, en liten präst, en handfull tjejer och en fantastisk familj. Jag skulle önska att fler vågade se – och vågade sträcka ut en hand till den som kommit på glid.

Vad vill du skriva om i din blogg?
– Om allt som berikar och gör livet glatt, inte minst om härliga möten med människor.

Följer du några andra bloggar? Vilka och varför?
– Livet skulle bli lite torftigare utan bloggarna! Här finner jag inte bara kvinnogemenskap – utan också nya vänner. Jag blir imponerad och inspirerad av alla starka och intelligenta tjejer. Min speciella favorit är Ramona Fransson, men jag följer också Monica Antonssons, Sanna Ehdins och Bokhoras bloggar med stort intresse.  Vill heller inte gärna missa Newsmill, aktualitetssajten för nyhetskommentarer och debatter.

NUVARANDE Hon kallades Blondie
NÄSTA Det går att sluta röka – här finns hjälpen!