Hur var det egentligen med handskarna i Mexiko City?

”Två knutna händer i svarta handskar. Två huvuden böjda i förakt.” Så börjar ingressen på M:s Dokument (i senaste numret, nr 9).

I reportaget funderar vår reporter Eva Nyqvist över hur det kunde komma sig att både de både sprinterstjärnorna Tommie Smith och John Carlos hade med sig svarta skinnhandskar till OS i Mexiko, där det var så varmt.
   Förklaringen är enkel: Det fanns inte två par handskar. Det fanns bara ett par handskar. Carlos satte på sig vänsterhandsken och Smith högerhandsken. Det syns ju också på bilden.
   – Min näve stod för makt åt det svarta Amerika. Carlos näve stod för det svarta Ameikas enhet. Tillsammans bildade vi en båge av enhet och styrka, sa Tommie Smith efteråt.
   Vems handskparet var har de grälat om sen dess. Smith hävdar att det var hans idé, att det var hans fru som hade tagit med sig de där berömda handskarna. Carlos säger att det var han. Sen åratal talar de båda stjärnorna överhuvdtaget inte med varann, trots att de bor praktiskt taget grannar i en förort till Los Angeles.
   Nog är det för sorgligt.
   Men ännu sämre gick det faktiskt för silvermedaljören Peter Norman från Australien. Han höjde visserligen inte näven, men om man tittar noga på bilden från prispallen där i Mexiko City ser man att han också hade satt fast det runda protestmärket mot rasism – Olympiska projektet för mänskliga rättigheter – på sin träningsoverallsjacka.
   Liksom Smith och Carlos blev Norman efteråt totalt utfrusen från idrottsvärlden. I våras dog han av en hjärtinfarkt, 64 år gammal. Både Smith och Carlos var med på hans begravning i maj.
   – Peter ryckte aldrig till, sneglade eller vände på huvudet. När jag såg in i hans ögon såg jag inget annat än kärlek, sa John Carlos på begravningen.
   Peter Normans tid på 200 m från OS, 20,06, står sig än i dag som australiensiskt rekord.

Catarina Baldo Zagadou

NUVARANDE Hur var det egentligen med handskarna i Mexiko City?
NÄSTA Häng med på Rosa steget!