”Jag fick mycket för pengarna”

25 till 30 grader, sol året om, ett par meter till havet.
För vad som i bostadssammanhang är en spottstyver har Ann Selberg köpt en 100 kvadratmeter stor lägenhet. I Florida.

– Jag hörde talas om att det gick att köpa lägenhet i Florida och jag blev jättesugen direkt. Det lät helt rätt med Florida, där är det 25 till 30 grader varmt året om och priserna är mycket bättre än i andra länder där vi tittat på boende, säger Ann Selberg.

Hennes lägenhet ligger i ett område i Florida som heter Waterside at Coquina Key i St Petersburg. Ann har köpt drygt 100 kvadratmeter i två plan, med balkong och altan, för 113 000 dollar (cirka 790 000 svenska kronor). Det är bara ett par meter till havet, där båten ligger. Det finns också tre pooler i området.

Ann Selberg, 51, och hennes man hade funderat på att köpa hus eller lägenhet i något varmt land för att på sikt ha möjlighet att komma bort från Sverige de allra mörkaste vintermånaderna. De hade tittat runt i Turkiet, Frankrike och Spanien, men inte känt sig hugade.

– Min bror bor i norra Spanien, men vi vill kunna åka bort i januari och februari och om man vill ha riktigt varmt då så måste man längre bort, konstaterar Ann Selberg.

Ann tycker att hon har fått mycket lägenhet för pengarna. Och hon ser det som en investering.
– Jag har fått ett arv efter min mamma, som jag har funderat på att använda på det här sättet. Förutom att vi själva vill bo där på sikt så finns alltid möjligheten att sälja lägenheten. Jag tror att den kommer att stiga i värde, och att dollarn kommer att öka i värde mot kronan. Under tiden hyr vi ut lägenheten och tjänar en slant på det.

Ann har en hyresgäst i sin lägenhet, och överskottet blir ungefär 3 000 kronor per månad. Hon har försäkring, men får själv betala normala renoveringar. För att hon ska tjäna på affären bör hon hyra ut lägenheten minst sex till nio månader om året, och då hyrs den ut omöblerad. Det är det enda kruxet, tycker Ann Selberg:

– Om vi vill bo där själva ett par månader om året så måste vi magasinera möblerna när vi sen hyr ut lägenheten.

Ann köpte lägenheten osedd, men hade gjort noggrann research om både lägenheten och området. Nu har hon sett sin lägenhet och är mycket nöjd. Allt det praktiska har hon fått hjälp med av Svenska Investeringsgruppen, och när affären nu är klar har hon en representant i Florida som sköter alla affärer för hennes räkning.

– Det kostar en slant förstås, men det är det värt. Jag har fått mycket bra hjälp, och det är absolut ett gott råd – ta hjälp. Det är mycket pappersarbete och det skulle vara svårt att göra på egen hand, säger Ann Selberg.
 

Läs också

Men tänk på det här

• Läs på om den amerikanska bostadsmarknaden och det amerikanska regelverket.
• Ta hem informationen och se över den. Fråga tills du förstår det du skriver under.
• Risken är större när du lånar pengar. Ett lån ska alltid betalas tillbaka – oavsett hur investeringen går.
• Oftast finns pooler, tennisbanor, gym och promenadstråk i området. För detta betalar du en månadsavgift för underhåll.
• Från taket och inåt är lägenheten ditt eget ansvar, till exempel står du själv för kyl och frys.
• Behöver du ha en bil för att ta dig hemifrån? Amerikansk kollektivtrafik är inte utbyggd som i Sverige.
 

NUVARANDE ”Jag fick mycket för pengarna”
NÄSTA Vinn serum från Akademikliniken!