Kärlek skyddar mot Alzheimers

Att leva i en parrelation minskar risken att drabbas av demens-

sjukdomar. Det visar ny forskning.

De nya rönen visar att människor som lever i en parrelation i medelåldern löper 50 procent mindre risk att drabbas av demens senare i livet, jämfört med dem som lever som singlar. Med i uträkningen finns även andra riskfaktorer som till exempel personens ålder.

Tidigare forskning har visat att en aktiv livsstil kan minska risken att drabbas, något som skulle kunna förklara varför människor som lever i en relation är mer skyddade mot demenssjukdomar än singlar.

– Resultaten är uppseendeväckande, säger Krister Håkansson, forskare inom psykologi vid Växjö universitet och Karolinska Institutet, som genomfört studien.

Risken att drabbas påverkas också av hur länge man har levt som singel och varför. Allra störst är risken för änklingar.

– Det tyder på två faktorer som påverkar – dels social och intellektuell stimulans men också traumatiska upplevelser, säger Krister Håkansson.

Krister Håkansson ser redan flera intressanta frågeställningar att gå vidare med utifrån undersökningsmaterialet.

– Spelar det till exempel någon roll om parrelationen är bra eller inte? Och spelar det någon roll om man alltid varit inställd på att leva som singel eller inte?

Läs mer om forskningsstudien här

Vill du veta mer om Alzheimers? Boka då in årets Alzheimerdag den 21 september!

Alzheimerdagen 2008 kommer att äga rum på anrika Cirkus i Stockholm! Medverkar gör bland andra Lill Lindfors, Stefan Sauk, Sven Wollter, Bengt Winblad, Kaj Blennow och Arne Brun.

Årets tema med är  ”Vi bryr oss”

Som vanligt är det fritt inträde!

Tid: 21 september tiden 15.00 – 18.00
Kontakta Alzheimerföreningens kansli för mer information, 046 – 14 73 18.

NUVARANDE Kärlek skyddar mot Alzheimers
NÄSTA Opera i världsklass i Kopparberg!