Latinamerikansk mappie Obamas val till högsta domstolen

Barack Obama ville ha en domare som kombinerar både intellekt och empati. Därför föll valet på 54-åriga Sonia Sotomayor som nu blir den första latinamerikanska domaren i USA:s högsta Domstol.

Sonia Sotomayor kommer av allt att döma att bli den första latinamerikanska domaren i USA:s Högsta Domstol. Hon har ett starkt stön av Demokraterna och även av flera Republikaner.

Barack Obama offentliggjorde sin nominering på tisdagen.
– Sonia Sotomayor är en inspirerande kvinna som jag tror kommer att göra ett bra jobb i högsta domstolen, sa presidenten.

Hon är utbildad på prestigeuniversiteten Yale och Princeton och har utsetts till höga poster tidigare av den republikanske presidenten George W Bush och den demokratiske Bill Clinton.

Hennes domarkarriär är gedigen och hon motsvarar också på två andra sätt de krav som av Obama ställts på en ny domare – det skulle helst vara en kvinna och denna kvinna fick gärna ha latinamerikansk bakgrund.

Sotomayors föräldrar kom under andra världskriget från Puerto Rico till New York. Fadern dog när Sonia var åtta år och mamman arbetade dubbelt för att försörja familjen som också innefattar en bror som utbildade sig till läkare.
Familjen bodde i det brottsdrabbade South Bronx i New York.

Med sina 54 år kommer Sonia Sotomayor att dra ner genomsnittsåldern i den grånade domarkåren. De nio ledamöterna tjänstgör på livstid eller till de själva väljer att pensionera sig.

NUVARANDE Latinamerikansk mappie Obamas val till högsta domstolen
NÄSTA Keramikuppsats för blommor