Sex efter 60 mest en myt?

Det pratas så mycket om sex i mogen ålder – också här i M-magasin. Mappies njuter sannerligen av sex, brukar vi säga. 

I verkligheten, säger Malovi, blir det inte så mycket åka av. Vare sig man har en partner eller inte. 

Hon är en av alla mappiekvinnor som bär upp det svenska kultur- och föreningslivet. Raffig, rolig och rakt på sak. Inte minst när det gäller sex. Vi kommer strax till det.

Först, en liten presentation: Hon kallar sig Malovi, som står för Marketing, Love & Vision, och har hållit föredrag i ämnet sex och samlevnad. Hon har själv levt ett rikt liv i fyra länder på tre olika kontinenter. Hon har varit gift, talar flera språk, har haft många krävande jobb och ofta engagerat sig både politiskt och ideellt.

– M-magasin har vid ett flertal tillfällen tagit upp hur nyttigt det är för mappies att ha sex. Men det är inte alltid så lätt, när männen så ofta tappar lusten. Jag vill bidra till att luckra upp fördomar – öppna upp.

Numera bor hon ensam – och önskar inget annat. Men en man, visst längtar hon efter det! En att resa tillsammans med. Och en att ha i sängen!

– Fast jämnåriga kan ju nästan aldrig, slår Malovi fast.

Männen får helt enkelt inte erektion. Ibland skyller de på prestationsångest, ibland på att de inte har haft sex på länge. Det är samma sak även om man träffas flera gånger. Malovi fnyser när vi talar om Viagra. Hennes erfarenhet är att många män är rädda. 

– De oroar sig för hjärtat. Och tycker att det är skämmigt att gå till doktorn. 

Att använda piller kräver ju också planering – och att man ”kommer till” innan verkan avtar. Så krångligt – och dyrt! – att de flesta avstår. Det är i alla fall Malovis erfarenhet.

Trots detta bejakar hon sin lust. Och vet att hon inte är ensam – bland sina medsystrar, vill säga. För karlarna är det precis tvärtom: De lägger av när potensen sviker. Och det gör den ju…

– Män och kvinnor är helt enkelt inte synkrona i sexlivet. Det är i alla fall vad livet har lärt mig. 

Malovi har dryftat saken öppet i sin stora bekantskapskrets och dragit sin slutsats: Samtidigt som kvinnorna känner störst åtrå – efter 50, när barnen är stora, och kvinnorna har skaffat sig bättre självförtroende och egna pengar – tappar männen lusten.

– Få personer i min ålder har ett fungerande samliv. Vare sig de har en partner eller inte.

Själv har Malovi fått många erbjudanden från yngre män. Som i sin tur berättar att de känner sig jagade av jämnåriga kvinnor utan barn, kvinnor med tickande biologiska klockor.

– Tänk, sa en man i 40-årsåldern till mig, vad underbart att få vara med dig som inte ställer krav på att bilda familj!

Frid och fröjd, alltså? Nej, inte riktigt. Yngre män och äldre kvinnor är visserligen en perfekt kombination inte bara rent biologiskt – utan också ”demografiskt”. Ja, för det är ju framför allt yngre män och äldre kvinnor som lever ensamma i Sverige i dag. Och – kan man gissa – som upplever den största sexuella frustrationen.

Men Malovi kan inte tänka sig
en partner som är yngre än hennes egen son:

– Det kan inte hjälpas. Jag vill inte ha en 36-åring för enbart sängläge! Sexualiteten börjar i hjärnan, i ömsesidigt utbyte i ett spännande samtal om livet. Det är ju det som skiljer oss människor från djuren, säger hon. Jag gör vad jag kan för att få ett fullgott liv, det har jag lyckats med på alla områden, utom när det gäller den här delen. 

– Jag älskar livet. Det är bara jag själv som är ansvarig för att göra det bästa möjliga av den tid jag har kvar av mitt liv. 

Vad tycker du? Du som har ett facebook-konto kan göra inlägg här nedan. Du kan också mejla dina inlägg till webredaktion@m-magasin.se 

NUVARANDE Sex efter 60 mest en myt?
NÄSTA M förhandsvisar höstens storfilm Monica Z