Är du en vardagshämnare?

Det kan vara något litet. Din partner säger inte hej när du kommer hem. Du känner dig osynlig, kränkt. Och du får lust att hämnas. Kanske med tystnad? Eller genom att sexstrejka?

Suget efter att bli en vardagshämnare är starkare – och farligare – än du tror.

Psykoanalytikerna och äkta paret Tomas Böhm och Suzanne Kaplan har arbetat intensivt med hämndtemat, både var för sig och tillsammans, sedan lång tid tillbaka.
Och för dem är budskapet givet: Först om vi får syn på hämnden kan vi arbeta med att förebygga den. Det är något alla tjänar på – både som privatpersoner, grupper och i storpolitiken.

På en sekund har du bitit tillbaka så dräpande du kan eller stirrar stint ut genom fönstret som om det var tomt på andra sidan bordet. Det är vanligt att vi ger igen – minst lika elakt – när vi känner oss nedtryckta och förödmjukade. Vi vill få den andra att känna den smärta vi känner.
”Om du gör så mot mig, gör jag så mot dig!”
Trotsigt, barnsligt. Men ack så vanligt.

Hämnden är ett psykologiskt fenomen som du och jag inte tror att vi ägnar oss åt. Men i själva verket är den bokstavlig vardagsmat för oss allihop. Alla fantiserar vi om att hämnas.
Du bara gör – blixtsnabbt – när sorg och sårade känslor kokar över. Och visst känns det litet härligt – i alla fall just då?
Ungefär så fungerar det för oss omedvetna vardagshämnare.
Men vad brukar hända sedan?
Det är sådant vi borde fundera mer ingående på och hejda oss i tid – i höjd med fantasierna – om vi verkligen vill må bättre på riktigt.

Vardagshämnden kan nämligen ställa till mer elände än vi inser – både för dig själv och er som par. När du väl har börjat riskerar allt bara att bli värre. I ärlighetens namn tiger den andra sällan still, utan kontrar med råge. Och det säger sig självt att det kan sluta var som helst om man trappar upp hämnden…

Känner du igen dig? Har du försökt att ändra beteendet? Har du lyckats – hur i så fall? Eller är hämnden alltför skön för att avstå ifrån?

(Läs hela reportaget i M-magasin nr 15-2009.)

NUVARANDE Är du en vardagshämnare?
NÄSTA Det bästa och värsta ur M – Allt ljus på 50+