M-maggies liv och leverne

Minns du M-maggie, M:s alldeles egen fadderalpacka på Österlen? Här kommer en rapport från familjen Gerber-Santesson på Den Gamla Möllegården.

M-magasin – eller i dagligt tal ”M-maggie”- föddes i Chile, på Altiplano (högplatån som ligger på 4000-5000 m höjd), för ca 2,5 år sen. Exakt födelsedatum vet vi inte eftersom de flesta indianer inte noterar när alpackorna föds men bland annat genom att titta på tänderna kan man avgöra ungefärlig ålder. Till oss kom hon i november förra året tillsammans med ytterligare 44 alpackor som vi importerade direkt från Chile.

M-maggie har en helt fantastiskt mörkbrun färg som drar lite åt rött och hennes ull är otroligt mjuk. Vi klippte henne i början av juni och skickade ett prov av hennes ull (och också av alla de andra alpackornas) till Nya Zealand för att få den analyserad vilket vi gör varje år. Det visade sig att hennes ull har en finhet på 17 mikron vilket är fantastiskt bra och det är därför ullen känns så makalöst mjuk. Tyvärr var hon och flera av de andra alpackorna nyklippta när de anlände till Sverige i november så M-maggis ull hade inte hunnit bli tillräckligt lång för att spinnas till garn det här året. Vi får vackert vänta ytterligare ett år innan vi får garn från henne!

M-maggie har en mycket söt personlighet. Lite försiktig, som alla alpackor, men också väldigt nyfiken. Vi har så smått börjat grimträna henne och hon gör stora framsteg. Snart kommer hon förhoppningsvis att tycka det är spännande att gå på promenad!

Hon betäcktes på Midsommarafton (med sju sorters blommor i höet) av vår härlige vite hingst Tupac Amaru. Det är hans första betäckningssäsong och han är fortfarande lite oerfaren. Väldigt het på gröten dock men hittar inte alltid rätt i hastigheten – lite för otålig kanske. Så när vi en vecka senare kontrollerade om betäckningen ”hade tagit” visade det sig att det hade den tyvärr inte så Tupac Amaru fick försöka igen. Och nu verkar det ha fungerat! Eftersom en alpacka är dräktig i genomsnitt 345 dagar får vi förhoppningsvis en bebis kring midsommar nästa år. Det kan dock slå på två veckor plus eller minus. 

Det finns flera sätt att kolla om betäckningen tog. Redan efter en vecka kan man göra ett s k ”spott-test”. Då släpper man en hingst tillsammans med stoet och spottar hon och håller sig undan hingstens närmanden kan man vara ganska säker på att hon är dräktig. Det här spott-testet måste man göra då och då de första tre månaderna för att vara säker på att dräktigheten består. Skulle hon plötsligt acceptera att bli betäckt igen har något hänt med fostret. Andra sätt att bestämma dräktighet är ultraljud samt blodprov men det är i senare dräktighetsstadier. Vilken färg Mmaggies föl kommer att få är omöjligt att förutsäga. Det kan bli precis vilken färg som helst och det är det som är så spännande med alpackaavel. Men sannolikheten att fölet blir mycket trevligt, vackert och får fin ull är i alla fall kolossalt stor – med sådana föräldrar!

Just nu upplever vi en sällan skådad torka här på Österlen. Turisterna jublar naturligtvis åt den soliga, molnfria himlen men för oss innebär det att vi redan är tvungna att utfodra av höet som skulle ätas i vinter. Gräset i våra beten är nerbränt och inte ett grönt strå så långt ögat når. Bevattningsförbud gör att vi inte kan vattna. Vi dansade en regndans på Midsommarafton men inte hjälpte det!

Vi lovar att komma med rapporter om M-maggies liv och leverne på Österlen!

Varma sommarhälsningar från
Ann Marie och Paul Gerber Santesson
Österlen Alpacka
www.alpacka.se

NUVARANDE M-maggies liv och leverne
NÄSTA Ett andra skinn