Mer Marilynne Robinson

I M-magasin nr 1-2016 intervjuar M:s bokredaktör Lena Tallberg den amerikanska författaren Marilynne Robinson. Hon berättar om hur det kändes att bli intervjuad av Barack Obama.

 

Och här är några frågor och svar som inte fick plats i pappersutgåvan:

Kommer du ihåg när du blev religiös, Marilynne Robinson?
– Jag har pratat med många andra religiösa människor, och det verkar som om vi alla har upplevt att vi blivit introducerade för Gud redan som små barn. Känslan av att ha mött Guds existens är väldigt djupgående och handlar inte om någon trivial upplevelse som att se en gammal man med skägg.

Varför föredrar du Calvin framför Luther?

– Ha ha ha, Luther har fler försvarare än vad Calvin har, så jag kände att jag var tvungen att rusa till hans försvar. Men nu har jag också insett att jag kommit att leva i hans anda. Jag doktorerade ju på brittisk renässanslitteratur, och påShakespeares tid var Calvin den mest lästa författaren i England så förutom att hans teologi är vacker så är han också kulturellt och litterärt intressant.

Diskuterar kyrkan de stora moralfrågorna som klimatförändringar och jämlikhet?

– Nej, inte så mycket som jag skulle vilja. Jag har tillhört samma kyrka i 30 år, en liberal kyrka i Iowa i mellanvästern. Det är förstås gigantiska skillnader beroende på om det är en kyrka i Kalifornien eller i Mississippi. Det är främst i pressen jag läser om dessa sådana frågor.

Vad tänkte du när prästen John Ames, 60+, och Lila blir kära i varandra i romanen Lila. Den åldersskillnaden är knappast politiskt korrekt.

– Jag tänkte inte så mycket. Lila är vuxen och vill ha barn. Jag har inte alls brytt mig om åldersskillnaden.

Vad läser du nu?

– Jag läser mest vad mina elever skriver och faktiskt väldigt lite av samtida författare. Jag håller mig fortfarande till renässanslitteratur.

Nu finns också Gilead på svenska: Pastor John Ames brev om vad han lärt sig i livet. Han skriver till sin sjuårige son. 

NUVARANDE Mer Marilynne Robinson
NÄSTA Vad är egentligen peptider?