Mode för stora – XXL

Hur sjutton klär man sig när man påminner om Grodan Boll? Nödropet kom i ett brev till redaktionen. Så nu behöver vi din hjälp att hitta de bästa XXL-butikerna i Sverige. Hjälp oss att bygga upp en lista.


 

Det kom ett brev

”Hur sjutton klär man sig när man påminner om Grodan Boll? Mönstrade saker är ju uteslutet eftersom jag mest påminner om en robust 2-sitssoffa i slika plagg. Midja minns jag inte när jag hade … hur ska jag klä mig för att inte likna en möbel eller Globen som satts i rullning?”
Grodan Boll

Visst finns det BiB, Åhléns+, KappAhls XLNT, Lindex plus size, Big style, B’chic … Och i magasinen börjar mulliga modeller bli en vanligare syn. Engelska kedjan Debenhams satsar på skyltdockor med former. Och Gossipsångerskan Beth Ditto är hyllad världen över även för sina kurvor. Hon prydde avklädd omslaget till Love Magazine och har lanserat en plus size-kollektion för klädmärket Evans.
 

Bloggare skriver om att ta tillbaka ordet fet, en ny fat-priderörelse är på gång. Och några har tröttnat på utbudet i affärernas ”tjockisrutor”. För det är det som är problemet. Utbudet.

Det är inte lätt att hitta kläder i stora storlekar. Och vi talar om storlekar över 46. Där slutar de flesta märken. Det finns undantag som Almia och Masai. Går man till Gudrun Sjödén eller Indiska köper man också en stil. Inte bara ett plagg.

En ovetenskaplig undersökning visar att det är butiker i förorterna och på landsorten som får bäst betyg. Där känner personalen sina köpare, vet vad de vill ha. Och tar hem plagg i rätt storlek.

Så har vi kedjorna med de tydliga namnen. Big & Trendy. Vill man gå ut med en påse där det tydligt står att man handlat där?

Komikern och författaren Babben Larsson har inte något emot det. Hon skäms inte. Babben är mer irriterad över att klädskapare inte vet hur man ska skära plaggen för att de ska sitta snyggt på en större kropp.

Modestylisten Mona Orremalm håller med. Kläderna måste sitta rätt. Hon ger goda – och ibland så självklara – råd: ”Köp aldrig ett plagg som är för litet! Lura dig inte med att du ska banta.”
För det har väl ingen av oss gjort?

Babben Larssons bästa butiker

storochfin.se
madamex.se
klingel.se
ullapopken.se 

Läs mer i nr 7/2010

Där handlar det bland annat om:
• Så hittar du den perfekta behån – Carolina Le Prince som säljer behåar i alla storlekar i skånska Åkarp ger sina bästa råd.
Mona Orremalm, stylist i olika veckotidningar i 25 år vet hur man väljer för att trolla bort valkar, hur man ska hitta rätt byxa och när en tajt topp funkar.

Vi vill veta hur du gör när du hittar kläder. Vilka är dina favoritbutiker, har du några knep?

NUVARANDE Mode för stora – XXL
NÄSTA Mappiesar bland sommarpratarna