Sensommarfest med citronmoussetårta

Ta vara på sommarens bär.
Här är en fantastiskt god citronmousstårta med hallonfyllning.
I M-magasin nr 9/2010 har vi samlat läckra tårtfat till kalaset.

Citronmoussetårta med hallonfyllning

Receptet kommer ur boken Tårtor och bakelser från En liten smula av Therese Baalack.

Denna goding kräver planering och lite bakvana. Du behöver också en termometer till själva moussen, men det går i gengäld att göra hela tårtan klar och bara garnera den dagen då den ska ätas!

Hämta och skriv ut receptet

12 bitar

CHOKLADBOTTEN

170 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
3 ägg
170 gram mörk choklad till exempel Valrhona Araguani 72 procent
1 dl vetemjöl 

HALLONKOMPOTT

2 ½ gelatinblad
300 gram hallon
2 msk färskpressad citronsaft
1 ½ dl strösocker 

CITRONMOUSSE

4 citroner
9 dl vispgrädde
6 gelatinblad
7 äggulor
3 ½ dl strösocker
1 ¼ dl vatten 900 gram kesella

GARNERING
färska bär, till exempel blåbär

Gör så här

HALLONKOMPOTT

Blötlägg gelatinbladen till hallonkompotten i kallt vatten. Koka bär, citron och socker på låg värme i cirka tio minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och rör ner dem i den varma kompotten. Häll kompotten i en form med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter, och ställ in i frysen i minst två timmar.

CHOKLADBOTTEN

Vispa smör och socker lätt och luftigt cirka fem minuter. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron.
Vänd försiktigt ner chokladen och mjölet i äggsmeten, häll smeten i smord form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader cirka trettio minuter.
Låt bottnen sitta kvar i formen, men skär loss den runtom och klä därefter gärna kanten med overheadplastfilm (så blir det lättare att lossa kanten sedan när moussen är fryst).

CITRONMOUSSE

Tvätta citronerna, finriv skalet och pressa ur saften. Vispa grädden lätt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulorna till ett lätt skum. Koka socker och vatten till 122 grader. Häll den kokande sockerlagen över äggulorna under vispning, fortsätt vispa tills skummet svalnat till rumstemperatur. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem på låg effekt i mikron med en halv deciliter citronsaft. Rör kesella och den resterande citronsaften till en slät smet. Vänd försiktigt ihop alla ingredienserna till en lätt och luftig mousse.

Lägg den frysta hallonkompotten på mitten av bottnen, häll på moussen, stryk slätt och ställ i frysen i minst två timmar. Ta fram tårtan, lossa kanten och låt tina i kylen minst två timmar före servering. Dekorera vackert med bär och frukter.

NUVARANDE Sensommarfest med citronmoussetårta
NÄSTA Nr 9/2010