Slutlegat efter 50?

Hälften av alla män 50+ har impotensproblem, men det finns hjälp att få. Och sex i femtioårsåldern kan vara det bästa sexet någonsin.

Har du och din partner slutat ha sex? Beror det på att han inte längre kan få upp den? Impotens drabbar var femte svensk man, och är vanligast då man passerat 50. I dagarna har svenskarna kunnat få hjälp och rådgivning då projektet ”Mannens bästa” är på Europaturné. Projektet ska få bort tabun kring erektionsproblem och anordnas av läkemedelsföretaget Eli Lilly, som lanserar ett nytt läkemedel mot impotens.Malena Ivarsson, socionom och klinisk sexolog, är delaktig i projektet. Hon tycker man ska se medicinering som en möjlighet för både mannen och kvinnan och att man ska våga söka hjälp tidigt.
– Att ha sex är dessutom bra för hälsan, säger hon.
Malena Ivarsson tycker att sexlivet är som bäst efter man fyllt 50.
– Du känner dig själv på ett helt annat sätt vid den åldern, säger hon.

FAKTA IMPOTENS:

• Risken ökar med åldern och hälften av alla 50+ har erektionsproblem.
• Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, prostataproblem, rökning och fetma är i 80 procent av fallen orsaken till erektionsproblem.
• Behandling finns i form av tabletter, injektioner, salvor, hormontillskott, tekniska hjälpmedel, operation och rådgivning.
• Tabletter är den vanligaste behandlingsmetoden och har en verkan från ett par minuter till över ett dygn, beroende på läkemedel. (Själva ståndet har mannen under samlaget, inte under hela den tid läkemedlet har effekt).

Vill du veta mer om projektet Mannens bästa?
Läs mer

Vill du veta mer om impotens och komma i kontakt med läkare som är experter på erektionsproblem?
Läs mer

NUVARANDE Slutlegat efter 50?
NÄSTA Gratis andningstest