Strunta i Spanien – köp ett hus i Florida!

Har du pengar över? Sugen på att bo i ett område med 3000 soltimmar om året där golfbanorna avlöser varandra med palmerna och havet som granne? I Florida är det fastighetsrea efter krisen.

I finanskrisens spår investerar nu allt fler svenskar i konkursbostäder i Florida. En lägenhet kostar i dag nästan halva priset mot före finanskrisen, men har stor potential att öka rejält i värde.

Florida är ett av de områden som drabbats allra värst av finanskrisen. Här har det varit en veritabel bostadskollaps, och mängder av amerikaner har fått lämna tillbaka nyckeln till sina hus för att de inte kunnat betala sina lån. Fastighetspriserna har sjunkit nästan 40 procent jämfört med för drygt ett år sedan.

Den enes död, den andres bröd, brukar det ju heta, och i det här fallet har allt fler svenskar upptäckt att det går att köpa lägenhet i Florida alldeles kolossalt billigt. Förutom det trevliga faktum att solen skiner nästan jämt, temperaturen sällan går under 20 grader och att havet alltid är nära, så finns det också stora möjligheter att tjäna pengar på sin lägenhet.

– Priserna har gått ner kraftigt, och det är rimligt att tro att man, åtminstone på fem till tio års sikt, gör en god affär. Dessutom är dollarn svag, vilket gör allt runtomkring hyggligt billigt, säger Göran Pagrot, vd på Re/Max, en oberoende fastighetsmäklare med hela världen som marknad.

Det går förstås utmärkt att kontakta amerikanska mäklare på egen hand, men det är vanligare och enklare att köpa sin lägenhet via en svensk agent. Ett exempel är Svenska Investeringsgruppen, som hjälper svenskar som vill investera i fastigheter i Florida.

– Vi kan förstås inte ge några löften eller garantier, men min gissning är att bostadspriserna kommer att fördubblas inom en tre- till femårsperiod, säger Dan Astrén, vd för Svenska Investeringsgruppen.
– Om man jämför bostadspriserna med hur mycket folk tjänar så har skillnaderna aldrig varit så stora. Bostäderna här är helt enkelt oerhört billiga. Nu har vi också sett en vändning i marknaden, priserna har nått botten och allt fler vågar köpa fastigheter igen.

Genom Svenska Investeringsgruppen kan privatpersoner få köpa lägenheter som annars ofta är förbehållna större institutionella investerare i bland andra Tampa, West Palm Beach och Orlando.
– Eftersom vi har många köpare i ett och samma område, och bara förhandlar med dem som är riktigt illa ute, så får vi mycket bra priser. Ofta köper vi lägenheter där prislappen är upp till 70 procent lägre än före krisen.

Genomsnittspriset på den amerikanska marknaden är ungefär 150 000 dollar (cirka en miljon svenska kronor), men då har man också räknat in villapriserna. Lägenheter går att köpa från cirka 300 000 kronor. Svenska Investeringsgruppen har allt från små enrums-studior till riktigt stora lägenheter, såväl nybyggda bostäder som rejält renoverade 70- eller 90-talslägenheter.

Och det är inte bara om din bostad stiger i värde som du kan tjäna pengar. Att hyra ut sin lägenhet kan också ge ett rejält överskott, som oftast ligger en bra bit över en vanlig bankränta eller till och med avkastningen på en genomsnittsfond.

I området Grande Oasis i Tampa bor det redan hyresgäster i lägenheterna, och avkastningen är upp till tio procent per år. Kontrakten med hyresgästerna löper på ett år, sedan kan du som ägare till lägenheten själv bestämma om du vill förlänga kontraktet eller inte. Och om det inte finns hyresgäster i den lägenhet du köper så får du hjälp att hitta dem inom maximalt två månader.

– Det skulle jag säga är den största risken med investeringen – att hyresgästen flyttar och att det tar längre tid än beräknat att hitta en ny hyresgäst.

Men med tanke på den kollaps vi har sett, är det inte riskfyllt att investera i bostäder? Tänk om priserna rasar igen?
– Man ska aldrig säga aldrig – om det kommer en andra finanskris och om dollarn blir värdelös så javisst… Men jag skulle nog våga säga att under hyfsat normala förhållanden så har vi verkligen sett botten, säger Dan Astrén.


FAKTA

  • Den amerikanska byråkratin är krångligare än svensk, men är mycket pålitlig. 
En svensk agent ska bistå med en officiell mellanman, som upprättar avtal och ser till att allt är korrekt.
  • Med en nyköpt lägenhet får du ett lagfartsbevis på att du äger lägenheten. Det fungerar precis som när du äger en villa här hemma, och är ett starkt ägarskydd.
  • De amerikanska bankerna andas fortfarande med syrgas så i princip alla affärer måste betalas kontant. Svenska banker kan inte ta säkerhet i amerikanska fastigheter.
  • Låga lån på en högt värderad fastighet? Ett alternativ är att låna på sin egen bostad i Sverige.

Läs mer på: konsumenternas.se

NUVARANDE Strunta i Spanien – köp ett hus i Florida!
NÄSTA ”Jag fick mycket för pengarna”