”Varenda krona behövs”

M-magasins Amelia Adamo och Lena Tallberg är just nu på resa med UNICEF i Etipoien för att se hur det går för de projekt som M:s läsare är med och stödjer. Här är deras rapport.

Vad gör ni i Etiopien?
– Vi är på vår årliga Etiopienresa med UNICEF för att titta på våra projekt och samla material till nya artiklar. Detta är den tredje resan vi gör. 

Hur lång är resan den här gången?
– Vi åker runt i en vecka på vägar som knappt kan kallas vägar. Magen är ständigt på väg upp och ut. Men vi skumpar på i våra FN-märkta Toyotajeepar. Med chaufförer som tar sig fram även där vägen blivit en fors på grund av hällregn och gått sönder. Det är äventyrligt, spännande. Kor, getter, åsnor, smutsiga barn. Kvinnor som lastdjur. Män som hänger sysslolösavid vägkanterna, allt ser vi från våra fönster. Vi besöker herdestammar långt bort i bushen, slum i stadsutkanter, går in i miljöer så långt från våra Ikeahem man kan tänka sig. Smuts lera fattigdom. Jisses vad mycket det finns att göra.


Kan ni se att M-kronan har hjälpt?
– Vår dryga miljon förvaltas väl. Varenda krona behövs. UNICEF:s representant Ingeborg Ekblom är med och kollar att allt sker enligt deras intentioner.

Går det åt rätt håll för kvinnorna och barnen?
– Barnadödligheten som är bland de största i världen har minskat, liksom mödradödlighrten. Malarian har minskat tack vare näten som Sverige sponsrar. Allt fler går i skolan. Men nöden är gigantisk.

Några gamla vänner ni har träffat sedan tidigare resor? Hur är det med Shukur?
– I dag träffade vi Shukur. Det var både tragiskt och bra. Han är ute ur hjälpprogrammen, hans familj har inte klarat av villkoren. Men killen kämpar och med hjälp från oss kommer han att resa sig ur smuts och elände. Han är tio år och familjeförsörjare, han har 5 syskon och hinner också med skolan dit han går en timma i vardera riktning varje dag.

– Lena Tallberg, jag och fotograf Håkan Elofsson kommer hem med flera reportage om detta hårt prövade folk. Vi hemma som har så mycket kan göra stor skillnad, hälsar Amelia.


Läs de tidigare reportagen från Etiopien.

NUVARANDE ”Varenda krona behövs”
NÄSTA Kan ett litet rosa armband göra skillnad?