Vårpimpa påskbordet

Ta in våren! Blommorna som ger dig vårpirr i hela kroppen. Som pryder middagsbordet när du får gäster och får dig att känna dig som ett äkta floristproffs. För det är inte mängden blommor det kommer an på utan idéerna. Dem får du här!

Första vårdoppet

Ibland är det kul att arrangera tulpaner på nya sätt! Ett avancerat tips är att låta några vackra tulpaner, gärna franska som har längre skaft, slingra sig runt inne i en glasvas som har tillräckligt med utrymme. En cylindervas går också bra. Låt tulpanerna ligga ett par timmar utan vatten så blir stjälkarna slakare och mer medgörliga att böja runt inne i vasen precis som du vill och du får ett effektfullt tittskåp.

Samstämd duo

Två blommor i samma nyans kan räcka för en dekorativ bordsbukett – eller gör flera!
Utgå från din dukning, till exempel tallrikarnas eller borddukens färg. Lila och grått känns exklusivt i vår. Här med en enda tulpan och en allium i den grå frukostkoppen.

Ljusägg

Köp äggljus och arrangera på ett glasfat tillsammans med din vackraste vas, här från Affair, fylld med ett äggljus och några hyacintlökar med sina rötter synliga – ett vackert stilleben på middagsbordet. Köp ett par hyacinter i kruka, gärna knoppiga. Var inte rädd för att ta bort jorden från lökarna och spola av jordresterna från rötterna. Lökarna klarar sig både utan jord och vatten. Näringen finns i löken!

Lager på lager

Ett fat och tre olika skålar skapar ett vackert arrangemang på höjden. Lite träull, eller liknande material från hobbybutiken blir ett ”rede” för nästa skål som fylls med vatten. Tätt bundna pingstliljor, eller välj påskliljor, får vila i vattenbadet. Ur sista skålen serveras påskäggen.

Tänk på

• Några vackra kvistar från trädgården eller torghandeln, tillsammans med några enstaka blommor, kan vara nog för ett vackert arrangemang. Det är valet av blommor, de oväntade, som är avgörande. Satsa på ett par effektfulla blommor! De dyraste och största rosorna, den fräckaste färgen på nejlikor eller ett par lila kallor.

• Var inte rädd för att knipsa av vårblommorna du köpt på kruka. En krokus, en pärlhyacint, en kungsängslilja placerade i flera små glas, uppradade eller samlade på bordet är underbar vår! Har du trädgård kan du sätta resten av dem i din trädgård.

• Att ta bort påskliljorna, tulpanerna eller hyacinterna ur sina krukor och spola bort jorden under vattenkranen ger dig möjligheter att arrangera dem på ett helt nytt sätt. Du kan till och med lägga dem direkt på bordduken (ej fuktiga) och du har garanterat ett samtalsämne vid middagsbordet. Och de håller sig lika bra utan kruka!

NUVARANDE Vårpimpa påskbordet
NÄSTA Gör som Amelia – go red!