Wolf på höga klackar – igen

Det är tredje gången Rickard Wolff gestaltar en kvinna på scen. Nu som la Divina – den gudomliga: Maria Callas.
– Jag känner igen mig i dem.

Huset ligger i sextonde arrondissemanget i Paris, inte långt från Bois de Bologne. Adressen är Avenue Georges Mandel nr 36. Bakom en hög järngrind och mellan två pelare skymtar ett rutigt marmorgolv, en hiss i art déco-stil och en mörk trappa.

Det var här hon bodde de sista åren, Maria Callas, den mytomspunna operasångerskan. Hon som älskade skeppsredaren Aristoteles Onassis, men blev brädad av Jackie Kennedy. Och dog, ensam, deprimerad och utbränd – just i det här huset – bara 53 år gammal. Det var den 16 september 1977.

– Och så älskade hon gamla schlager, berättar Rikard Wolff, som nu för tredje gången gestaltar en kvinna på scenen.

1988 spelade han Mrs Constable i pjäsen Lusthuset på Unga Klara, en roll som han själv räknar som en höjdpunkt i karriären. I mitten på 2000-talet kom föreställningen och skivan om Edith Piaf, Chanson Suicide. Och så nu: la Divina. Ja, för det var ju så hon kallades: Den gudomliga.

– Jag är helt ointresserad av att klä mig i kvinnokläder, tonar han ner. Det är helt enkelt så att jag har blivit gripen av deras livshistorier. Det som driver mig är en känsla av identifikation. Att jag känner igen mig.

Rikard Wolff talar om ”det kreativa barnets längtan, triumf – och sorg”. Ja, för slutet, när allt är förverkligat, rymmer ju så mycket ensamhet.

Han berättar att det ofta hände att Callas ägnade dagar åt att göra sig i ordning för olika kalas. Men precis som hon till sist satte handen på dörrvredet – ångrade hon sig. Och stannade hemma, med filmerna i badrummet.

– Hon kände skräck för att inte kunna svara upp mot alla förväntningar i omgivningen.
Ja, vart tar man vägen sen, när man har skapat det yttersta och lyckats? Det är frågan föreställningen kretsar kring.

Sjunger du?
– Ja, 30-tals-schlager! För när hon inte behövde prestera, var det vad hon tyckte var allra roligast.

Här bodde Maria Callas i Paris

Callas sjunger Carmen

Läs mer

Se Maria Callas med M-magasin

Som M-läsare har du chans att se generalrepetitionen av Maria Callas – obesvarat liv på Stockholms stadsteaters lilla scen torsdagen den 9 december 2010 klockan 13.30.

Läs mer här!

NUVARANDE Wolf på höga klackar – igen
NÄSTA Är jakt fel för kvinnor?