Sparris med sardellsmör

Förstora

Smör höjer som bekant smaken, i denna rätt till bedövande nivåer..

Ingredienser

4 port
400 g färsk vit eller grön sparris
1/2 ask sardeller á 50 g
50 g smör
2 msk hackad persilja


Gör så här
Skala den vita sparrisen med potatisskalare. Börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta delen, 2-3 cm. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 15-25 min för den vita och 2-3 min för den gröna. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Mosa eller hacka sardellerna. Smält smöret och rör ner sardellerna och persiljan. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Häll över det smälta smöret.

Ost- och sparrisomelett

Förstora

Fänkål och sparris har smaker som passar bra ihop och de ger omeletten en spännande smak.

Ingredienser

3 port
100 – 150 g sparris
6 ägg
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Arla smör-&rapsolja
2 krm hel fänkål
1 dl Arla Köket riven Kvibille Svecia

Till servering:
1 1/2 dl Arla Köket kall sås vitlök & gräslök
5 cm gurka

Gör så här
Koka sparrisen. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar. Stek omeletten på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lyft i smeten då och då så att ny smet rinner ner mot botten och stelnar. Stöt fänkålen i en mortel. Strö ost och fänkål över omeletten när ytan blivit krämig. Lägg på sparrisen. Tärna gurkan och rör ner den i såsen. Servera omeletten med sås och bröd.Fänkål och sparris har smaker som passar bra ihop och de ger omeletten en spännande smak.

Sparris med lax och citron

Förstora

Lyxig och lättlagad förrätt.


Ingredienser
4 port
400 g färsk vit eller grön sparris
4 tunna skivor kallrökt lax

Sås:
2 dl minifraiche
1 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft
1 msk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Skala den vita sparrisen med potatisskalare, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta träiga delen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 2 – 3 min för den gröna och 20 – 30 min för den vita. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Rör ihop såsen. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Lägg på laxen och klicka över såsen.
Källa:

Vårgrön filé

Förstora

Fläskfilé är ett säkert kort. Här i gott sällskap med bladspenat och annat grönt i såsen.

Ingredienser

4 port
500 g fläskfilé
2 dl Arlaköket vispgrädde
1 st hönsbuljongtärning
125 g fryst bladspenat
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk vetemjöl
1 knippe gräslök
1 knippe dill
1 msk fransk senap
1 msk smör


Gör så här
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Grovhacka spenaten. Vispa ut mjölet i en traktörpanna. Vispa i grädden och alla övriga ingredienser. Låt såsen koka upp under vispning. Bryn köttet i smör i en stekpannna. Salta och peppra. Lägg ner köttet i såsen och låt det puttra ca 5 min. Servera med lätt kokt sparris och potatis. Tips: Köttet kan stekas i förväg.

Spirande sparrissallad

Förstora

Häften grön och hälften vit sparris ger en vacker sallad och primörerna kompletteras av mild

 Herrgårdsost. Sparrisen kan kokas och kylas ner några timmar i förväg. De krispiga ärtskotten blandas med sparrisen strax före serveringen.

Ingredienser
10 bufféportioner
500 g vit färsk sparris
500 g grön färsk sparris
2 tsk salt
2 tsk smör- och rapsolja
150 g Herrgårdsost
1 förp gröna ärtskott eller solrosskott

Dressing:
3 msk smör- och rapsolja
1 ½ tsk flingsalt
1 ½ krm svartpeppar
3 krm ättiksprit eller vitvinsvinäger

Gör så här
Skala den vita sparrisen försiktigt, börja alldeles under knoppen. Den gröna behöver inte skalas. Skär av den nedersta delen. Koka upp vatten, salt och smör- och rapsolja i en vid kastrull. Lägg ner den vita sparrisen och låt den koka på svag värme ca 10 min. Lägg ner den gröna sparrisen tillsammans med den vita och koka ytterligare 3-5 min tills stjälkarna är knappt mjuka. Ta upp sparrisen, spola av den i kallt vatten och låt den rinna av. Skär osten i små tärningar. Hit kan man förbereda. Varva vit och grön sparris med ost och ärtskott på ett Uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.

Sparris med parma och pinje

Förstora

Ett blickfång av sparris med parmaskinka och lätt touche av citron.


Ingredienser

8 port
600 g färsk grön sparris
1 dl pinjenötter
16 skivor parmaskinka

Citrondressing:

2 dl lätt crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 krm salt
1 krm vitpeppar


Gör så här
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3-5 min. Låt rinna av. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen till små buketter. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över sparrisen. Strö på pinjenötter.

Sparrissoppa 10 pers.

Förstora

Hittar du inte färsk sparris, ta den frysta.

Ingredienser

10 glas
300 g grön sparris
6 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
2 avokador
2 krm grön tabasco


Gör så här
Skär bort det nedersta på sparrisen, dela i bitar. Koka upp vatten, vin och buljongtärningar. Koka sparrisen 4 – 5 min. Mixa den med lite av buljongen. Blanda med resten av buljongen och grädden. Hit kan du förbereda. Dela avokadon, ta ur fruktköttet, mixa och rör ner i soppan. Låt koka upp. Sedan skall soppan inte kokas eller varmhållas längre, då kan den bli besk. Smaksätt med tabasco och ev salt. Häll upp i glas. Servera varm, ljummen eller kall. Garnera gärna med hel kokt sparris.