Prästostpaj

Förstora

En härlig paj med mycket smak.

Ingredienser:
6-8 port
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella lätt

Fyllning:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
7 dl riven ost, Kvibille Präst

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna

Lax- och löjromstårta

Förstora

En favorit som snabbt blir standard på kräftskivan.

Ingredienser:
12 bitar
100 g kavring
50 g smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g Arla Köket Kesella kvarg
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom

Gör så här:
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Färskpotatis med ansjovisröra

Förstora

En liten enkel potatisrätt, här serverad med rödlök och god ansjovisröra.

Ingredienser:
16 st
8 små färskpotatisar
1 liten burk ansjovis, ca 50 g
1 dl crème fraiche
1/2 finhackad liten rödlök

Gör så här:
Koka potatisen och låt dem svalna. Dela den i halvor. Finhacka ansjovisen. Rör försiktigt ihop crème fraiche, ansjovis och lök. Lägg en klick på varje potatis.


Sesambröd

Förstora

Enkla tilltugg som försvinner lika snabbt som de går fort att göra.

Ingredienser:
12 st
4 skivor vitt bröd
2 – 3 msk kryddat smör vitlök
2 msk sesamfrö

Gör så här:
Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.

Kolapaj med röda vinbär

Förstora

Efterrättspajen som ingen kan motstå!

Ingredienser:
8-10 port
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3-4 dl röda vinbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl. Häll i vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajen i ca 10 min. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pajen kallna. Garnera med några vinbärsklasar och servera med vispad grädde eller glass. Tips: Vinbären kan bytas ut mot lingon.

Recepten kommer från arla.se